Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.10.2020 12:45 | Správy | Zahraničné správy

Situácia sa zhoršuje aj vo Francúzsku: Pacientmi s COVIDom je obsadená viac ako polovica lôžok na JIS

Viac ako polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku je obsadená pacientmi, ktorý majú potvrdený koronavírus SARS-CoV-2.

Niektorí lekári v tejto situácii žiadajú prísnejšie obmedziť pohyb ľudí - v nedeľu bol totiž v krajine zaznamenaný rekordne vysoký nárast počtu infikovaných o ďalších 52 000. Jean-Francois Delfraissy, ktorý je šéfom poradného tímu vlády, v pondelok v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL priznal, že je prekvapený "brutalitou" nárastu počtu nových nakazených, ktorý vo Francúzsku badať posledných 15 dní.

Vyslovil tiež obavu, že "mnohí z našich spoluobčanov si ešte stále neuvedomujú, čo nás čaká". Podľa Delfraissyho je situácia vo Francúzsku "veľmi zložitá, dokonca kritická". Podobný názor zastáva aj Dr. Eric Caumes, vedúci oddelenia infekčných a tropických chorôb v parížskej nemocnici Pitié-Salpetriere, ktorý v pondelok pre spravodajský portál FranceInfo uviedol: "Stratili sme kontrolu nad epidémiou, a nedošlo k tomu včera".

Podľa Delfraissyho uvádzaný počet nových infikovaných je podľa jeho názoru podhodnotený. Vysvetlil, že vedecká rada odhaduje, že "v skutočnosti sa (vo Francúzsku) pohybujeme okolo 100 000 prípadov za deň", kam patria aj prípady ľudí, ktorí sa nediagnostikujú, alebo sú asymptomatickí.

 

"Máme tu vírus, ktorý cirkuluje mimoriadne rýchlo," uviedol. Delfraissy pripustil, že vo Francúzsku bude nutné prikročiť k "masívnejšiemu zákazu vychádzania", a to pokiaľ ide o jeho časový rozsah i územnú platnosť. Ak by toto rozhodnutie bolo prijaté, jeho účinok by sa vyhodnotil po dvoch týždňoch s tým, že v prípade nepriaznivého vývoja by sa pristúpilo k lockdownu. Pokiaľ ide o lockdown, podľa Delfraissyho by mal byť miernejší ako ten, ktorý Francúzsko zažilo na jar tohto roku: ľudia by mohli pracovať, avšak s dôrazom na prácu z domu, v prevádzke by sa udržali školy i časť ekonomických činností. Upozornil, že toto obmedzenie pohybu a ekonomických činností by trvalo len krátko, "ak by bolo zavedené teraz".

Delfraissy vyhlásil, že "čím rýchlejšie prijmeme opatrenia, tým vyššia bude ich účinnosť". "Táto vlna, ktorá zaplavuje Európu, ... bude trvať niekoľko týždňov, dokonca jeden alebo dva mesiace," pokračoval francúzsky vedec, pričom sa však odmietol vyjadril k možnému vývoju pandémie koncom kalendárneho roka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Boj proti medveďom: Z envirorezortu sa presunie 200.000 eur zásahovým tímom
Vláda rozhodla o zákone o Slovenskej televízii a rozhlase! Čo sa mení?
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS).
Zákony o strategických investíciách a VO sú podľa SaS nebezpečné: Sme zásadne proti
Úrad na ochranu osobných údajov uložil hnutiu pokutu, OĽaNO sa odvolalo.
Úradu na ochranu osobných údajov nemá šéfa už 4 roky: nového predsedu navrhnú bez hodnotiacej komisie
Europarlament. (ilustr. foto)
Voľby do europarlamentu sa blížia: Ako požiadať o hlasovací preukaz?
Foto
Krásna fyzioterapeutka Trnavy spôsobila boom: V Turecku by ju vyvážili zlatom!
Statného medveďa najprv postrelil hubár, následne aj poľovníci, no vypátrať sa ho nepodarilo a zranená šelma unikla do lesov. (ilustračná snímka)
Aktualizované
Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť! Má to pomôcť problému s medveďmi
Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!