Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2020 16:35 | Šport | Cyklistika

Sagan úspešne ukončil Giro aj celú sezónu: Víťazom slávnych pretekov sa stal britský cyklista

Britský cyklista Tao Geoghegan Hart sa stal celkovým víťazom 103. ročníka Giro d'Italia. Jazdec stajne Ineos Grenadiers rozhodol o svojom triumfe v záverečnej časovke na 15,7 km, keď zdolal svojho najväčšieho konkurenta Austrálčana Jaia Hindleyho (Sunweb) o 39 sekúnd.

Poslednú 21. etapu s cieľom v Miláne vyhral domáci favorit Filippo Ganna (Ineos), Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) skončil na 52. mieste. Tretí v celkovom poradí finišoval Hindleyho kolega zo Sunwebu Holanďan Wilco Kelderman s mankom 1:29 minúty, na štvrté miesto poskočil po 4. priečke v časovke Portugalčan Joao Almeida z QuickStepu (+2:57 min) a piaty skončil Španiel Pello Bilbao z Bahrainu McLaren (+3:09 min). Cyklámenový dres získal Francúz Arnaud Demare (Groupama-FDJ), ktorý zdolal Sagana o 49 bodov. Víťazom vrchárskej súťaže sa stal Portugalčan Ruben Guerreiro s náskokom 77 bodov pred Geogheganom Hartom. Ten si okrem ružového pripísal aj biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov.

Giro vstupovalo do záverečného dňa nezvyčajným spôsobom, keďže po sobotňajšej horskej etape mali dvaja pretekári na čele celkového poradia na sekudnu rovnaký čas a delilo ich iba 86 stotín z predchádzajúcich dvoch časoviek. Tie sa do celkového poradia nezarátavajú a slúžia len ako kritérium pri rovnosti. Pred poslednou časovkou dávali odborníci väčšie šance Geogheganovi Hartovi, no Hindley počas uplynulých troch týždňov niekoľkokrát ukázal, že vie prekvapiť. Na štarte figurovali obaja nečakaní favoriti na triumf, ktorí prišli na Giro v pozícii pomocníkov pre svojich lídrov, ako poslední.

Prvý vážnejší ašpirant na dobré umiestnenie bol Rakúšan Matthias Brändle (Israel Start-Up Nation) s časom 18:27, no čoskoro ho o päť sekúnd prekonal tímový kolega Alex Dowsett. Osemnásťminútovú hranicu pokoril ako prvý Miles Scotson (Groupama-FDJ), ešte lepší bol Victor Campenaerts (NTT), ktorý preťal cieľ časom 17:48 a ten dlho odolával. "Išlo sa mi dobre, ale Ganna je dnes veľký favorit. Nie je to technická trať, takže preňho ideálna," povedal v cieli. Krátko po Campenaertsovi vyštartoval aj Sagan, na trati išiel uvoľnene a do cieľa dorazil s mankom 1:24 min.

 

Kvalitný výkon predviedol Čech Josef Černý, víťaz piatkovej etapy finišoval s mankom dvanásť sekúnd a priebežne sa zaradil na tretie miesto. Najväčší favorit na triumf Ganna vyrazil na trať so štartovým číslom 73 a od prvých metrov ukazoval, že vynikajúcu formu si udržal aj na záver Gira. Na medzičase bol o 20 sekúnd lepší ako Campenaerts a v cieli ho zdolal o 32 sekúnd (17:16 min). Úradujúci majster sveta tak mal výborne našliapnuté k triumfu na všetkých troch časovkách na podujatí, okrem toho vyhral aj 5. etapu. "Nechcel som príliš riskovať, išiel som uvoľnene, ale trať nebola technická a išlo to dobre," povedal ihneď po dojazde.

Z ďalších pretekárov mimo Top10 celkového poradia zaujal ešte výkon Rohana Dennisa (Ineos), ktorý vyrovnal čas Campenaertsa a išiel na tretie miesto. O víťazovi etapy bolo už takmer isto rozhodnuté a čakalo sa, ako dopadne súboj o pódium a ružový dres. Geoghegan Hart odštratoval ako prvý, predviedol fantastický výkon a do cieľa prišiel na 13. mieste s mankom 58 sekúnd na víťaza. Hindley sa snažil udržať si ružový dres, ale bol horší na medzičase a asi 600 m pred bolo jasné, že skončí na druhom mieste. V etape finišoval na 38. mieste s mankom 1:37 min na Gannu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia