Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 21:38 | Správy | Zahraničné správy

Francúzsko prekonalo hranicu milión nakazených COVID-19: Situácia sa zhoršuje

Francúzsko v piatok prekonalo hranicu milión potvrdených prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Od vypuknutia pandémie na jar tohto roku sa tak po Španielsku stalo druhou krajinou západnej Európy, ktorá dosiahla tento negatívny rekord. Informovala o tom agentúra AP.

Zdravotné úrady vo Francúzsku v piatok zverejnili novú bilanciu epidemiologickej situácie. Vyplýva z nej, že tento rok bola nákaza koronavírusom nového typu testovaním potvrdená v krajine u najmenej jedného milióna ľudí, z toho 42 032 nových prípadov bolo nahlásených za posledných 24 hodín.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Odborníci sa domnievajú, že skutočné počty infikovaných na svete sú pravdepodobne oveľa vyššie ako tie, ktoré hlásia vlády na celom svete, a to pre nedostatok testov na začiatku pandémie, množstvo bezpríznakových prípadov a z iných dôvodov.

Manželka francúzskeho prezidenta Brigitte Macronová, ktorá bola v kontakte s osobou s pozitívnym výsledkom testu na COVID-19, sa po siedmich dňoch izolácie podrobila virologickému testu s negatívnym výsledkom. Podľa agentúry AFP o tom kancelária francúzskej prvej dámy.

Macronová bola minulý štvrtok v kontakte s osobou, ktorá sa v pondelok dozvedela pozitívny výsledok testu na COVID-19 a prejavovala príznaky choroby. V súlade s odporúčaniami zdravotníckych úradov tak 67-ročná Macronová mala absolvovať sedemdňovú izoláciu.

 

Prezident Emmanuel Macron v piatok popoludní zavítal do nemocnice v meste Pontoise v departemente Val-d"Oise, a to v čase, keď sa Francúzsko blíži k hranici milióna ľudí, u ktorých sa potvrdila nákaza koronavírusom SARS-CoV-2.

Macron sa stretnutí s lekármi a zdravotným personálom nemocnice uviedol, že koronavírus nového typu "lepšie poznáme" a rešpektovaním pravidla R-O-R (rúško-odstup-ruky) môžeme "všetci hrať rolu" v boji s ním. Vyzval rešpektovať nariadenia úradov a obmedziť sociálne kontakty, ktoré nie sú nevyhnutné.

Macron v piatok - aj prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter - prízvukoval, že chorobu, ktorú SARS-CoV-2 môže vyvolať, neslobodno zľahčovať. Zdôraznil, že "vírus nešetrí nikoho" a nejde o banálnu chorobu.

Podľa neho treba mať stále na pamäti, že za každým "kontaktom" a "pozitívnym" môžu byť "tváre našich rodičov, našich priateľov, kolegov". "Vírus je tu a šíri sa, najmä v rodinách," spresnil.

Uznal, že "vzdať sa večere alebo víkendu s priateľmi nikoho nepoteší. Ale je to len dočasné". "Obmedziť kontakty teraz, znamená môcť dúfať v stretnutie v budúcnosti. Pokiaľ túto hru budeme hrať všetci," zdôraznil prezident.

Macron tiež v piatok vyhlásil, že francúzska vláda bude mať v strede budúceho týždňa "jasnejšiu predstavu" o účinku doteraz prijatých opatrení proti epidémii choroby COVID-19 a na základe toho bude zvažovať ďalšie kroky.

Zákaz nočného vychádzania, ktorý v čase od 21.00 h do 06.00 h od 17. októbra platí v Paríži, oblasti Ile-de-France a v ôsmich metropolách, bude od piatku platiť aj v ďalších 38 departementoch kontinentálneho Francúzska. Toto opatrenie sa tak bude týkať 48 miliónov ľudí, čo sú dve tretiny obyvateľstva krajiny.

Francúzsko vo štvrtok prekonalo rekord v dennom náraste počtu potvrdených prípadov kontaminácie koronavírusom nového typu, keď hlásilo 41 622 nových prípadov nákazy a 165 ďalších úmrtí. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 2310 pacientov, čo je tiež nárast v porovnaní s uplynulými dňami.

Martin Hirsch, generálny riaditeľ verejného zdravotníckeho zariadenia AP-HP, ktoré v Paríži a metropolitnej oblasti spravuje 40 nemocníc, v piatok varoval, že druhá vlna epidémie vyvolanej koronavírusom SARS-CoV-2 by mohla mať vo Francúzsku horší priebeh, než mala prvá na jar tohto roku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...
(Ilustračná foto)
Zlé správy: Znovu to stúpa! Tento okres má problém, dajte si pozor
Influencerka zomrela po páde z vyhliadkovej plošiny.
Smrť kvôli FOTKE! Známa influencerka († 39) zomrela po páde z vyhliadky: Všetko je na VIDEU
Historickú budovu v Kodani zachvátil požiar
Dánsko plače nad ikonou Kodane: Budova sa mení na popol a nik to nemôže zastaviť