Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 18:08 | Správy | Zahraničné správy

Správa, ktorá ovplyvní celý svet: Trump oznámil, že Sudán chce normalizovať vzťahy s Izraelom

Americký prezident Donald Trump oznámil, že Sudán sa rozhodol normalizovať svoje vzťahy s Izraelom. S odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu o tom informovala agentúra AFP.

"Sudán a Izrael sa dohodli na normalizácii vzťahov, to že sa k Abrahámovské dohodám pridala ďalšia krajina predstavuje významný krok k nastoleniu mieru na Blízkom východe," napísal Trumpov poradca Judd Deere na sociálnej sieti Twitter. Tzv. abrahámovské dohody sú dohody o normalizácii vzťahov, ktoré v septembri s Izraelom uzavreli Spojené arabské emiráty (SAE) a Bahrajn.

Oznámenie prichádza bezprostredne po tom, ako Trump v piatok oficiálne informoval americký Kongres, že chce vyradiť Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Proces vyradenia má tak teraz v rukách Kongres, ktorý musí podniknúť príslušné legislatívne kroky.

Americký prezident Donald Trump v piatok povedal, že svoje vzťahy s Izraelom chce znormalizovať ešte minimálne ďalších päť arabských krajín. Trump to vyhlásil bezprostredne po tom, ako oznámil, že k normalizácii vzťahov so židovským štátom sa rozhodol pristúpiť Sudán, informovala agentúra AFP. "Máme tu prinajmenšom ďalších päť, ktoré sa chcú pridať," povedal Trump novinárom v Bielom dome v spojitosti s trojstranným telefonickým rozhovorom, ktorý absolvoval s premiérmi Sudánu a Izraela.

 

Trump zároveň vyjadril očakávanie, že vzťahy s Izraelom normalizuje aj Saudská Arábia, jeden z kľúčových hráčov v oblasti Blízkeho východu.

Biely dom ešte pred Trumpovým oznámením informoval, že Sudán v piatok americkej vláde previedol 335 miliónov dolárov pre americké obete terorizmu a ich pozostalých.

K oznámeniu došlo po tom, ako americký prezident oficiálne informoval americký Kongres, že chce vyradiť Sudán z amerického zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. Proces vyradenia má tak teraz v rukách Kongres, ktorý musí podniknúť príslušné legislatívne kroky.

Plánovanú normalizáciu vzťahov Izraela a Sudánu následne potvrdil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a informovali o nej aj sudánske štátne médiá.

Sudán sa ocitol na tzv. čiernej listine USA po teroristických útokoch na americké veľvyslanectvá v Tanzánii a Keni z roku 1998, ktoré spáchala teroristická sieť al-Káida riadená v tom období z Afganistanu Usámom bin Ládinom. Pri týchto bombových útokoch zahynulo viac ako 224 ľudí a 4000 utrpelo zranenia.

Sudán je v poradí piatou prevažne arabskou krajinou, ktorá sa rozhodla nadviazať oficiálne vzťahy s Izraelom. V septembri tak urobili SAE a Bahrajn, pričom dávnejšie v minulosti k takýmto dohodám pristúpili Egypt (v roku 1979) a Jordánsko (v roku 1994).

Aj historické dohody Izraela so SAE a Bahrajnom sprostredkovali Spojené štáty. Dosiahnutie týchto "mierových dohôd" oznámil taktiež práve Trump (so SAE 13. augusta a s Bahrajnom 11. septembra), ktorý považuje dohodu so SAE za svoj veľký diplomatický úspech pred novembrovými prezidentskými voľbami v USA.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu