Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Na Orave a v Bardejove odobrali vzorky desiatkam tisíc ľudí: Odkazy tých, ktorí už absolvovali testovanie

Niekde sa to pretiahlo, inde boli vybavení za pol hodiny.

Už od piatka prebieha v troch okresoch na Orave a v Bardejove pilotné celoplošné testovanie ľudí na koronavírus. Kompetentní sa nemohli sťažovať na malú účasť, práve naopak. Ľudia sa húfne začali zbiehať pred testovacími miestnosťami desiatky minút pred ich otvorením a počas dňa sa na viacerých miestach tvorili dlhé rady.

Fotogaléria
20
fotiek v galérii

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno aj v Dolnom Kubíne. Ľudia mali k dispozícii 16 odberných miest a všade sa tvorili dlhé rady. Niektorí čakali na odber hodinu, niekde to bolo viac ako 2 hodiny.

Otvoriť galériu

Mnohí obyvatelia sa podľa neho rozhodli prísť na testovanie už v piatok, keďže od soboty bude pre ľudí bez negatívneho testu platiť prísnejší režim.

Otestovať sa prišla dať aj Dolnokubínčanka Eva (25), ktorá je v súčasnosti na materskej dovolenke. Tá na testovanie čakala približne hodinu. „Myslím si, že dať sa testovať je zodpovedné a mali by tak urobiť všetci. Hlavne pokiaľ ide o tieto rizikové okresy,“ povedala mladá mamička. Tá si na výsledky počkala asi 15 minút.

Otvoriť galériu

Test mala negatívny. „Nie je to nič strašné. Trvá to chvíľu. Určite by to mal absolvovať každý zodpovedný človek,“ dodala Eva. Testovať sa prišla dať aj mladá mamička Vladimíra (18) z Dolného Kubína. Tá prišla aj s kočíkom, v ktorom mala syna Peťka (4 mesiace). Počas testovania sa o neho vonku starali príbuzní. „Mám negatívny test. Čakali sme 1,5 hodiny,“ dodala Vladimíra.

 

Nie všade prebehlo všetko hladko. „Začali sme testovanie trošku neskôr pre to, že meškala dodávka ochranných pomôcok, takže nezačínali sme o ôsmej ráno klasicky, ale začínali sme približne okolo pol desiatej,“ prezradil starosta Oravskej Lesnej Marek Majdiš a zdôraznil, že záujem o testovanie je zatiaľ pomerne veľký. „Ľudia neustále prichádzajú a kontinuálne odkedy sa otvorilo testovanie, jeden za druhým vchádzajú do testovacích miestností odberných miest,“ pokračoval Majdiš.

Otvoriť galériu

Podľa jeho slov to bolo pre obce celkom náročné. „My na Orave sme si vždy vedeli poradiť, preto asi aj zvolili Oravu ako prvú, lebo my hlúposti neriešime, ale snažíme sa všetko vyriešiť tak, aby dobre bolo,“ uzavrel s úsmevom Majdiš.

Otvoriť galériu

Náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko povedal, že zhromažďovanie ľudí nie je väčšie ako pri bežných nákupoch. Do nasledujúceho víkendu, keď bude ostré testovanie na celom Slovensku, je potrebné vyriešiť najmä jednu vec. „Kľúčové bude, či dokážeme vytvoriť potenciál zdravotného personálu, aby sme to zvládli na celom Slovensku.“

Otvoriť galériu

„Museli sa robiť personálne zmeny, lebo sme tam mali záchyty,“ povedal Zmeko s tým, že niekde neprišli dobrovoľníci. Podľa premiéra Matoviča do 17.00 h zachytili 1506 infekčných ľudí z 41 433 vykonaných testov. Celkovo chceli za víkend otestovať 180 000 ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, kil, nov, pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!