Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Klaudia bojuje s raritnou chorobou, rana od poisťovne: Tínedžerka hrozne živorí, nemá ani 1,60€ na obed

Nikto by nechcel zažívať také trápenie, aké osud nadelil tejto tínedžerke.

Klaudia Rothová (19) z Levíc trpí ojedinelou chorobou, ktorá jej dovtedajší život prevrátila život naruby. Polyarteritis nodosa spôsobuje rozširovanie ciev do neúmernej veľkosti. Pred niekoľkými rokmi vášnivo športovala a cestovala, no teraz trpí obrovskými bolesťami. Navyše mesačne živorí len zo 120 eur. Zamietli jej invalidný dôchodok a do práce chodiť nedokáže, keď­že má aj pridružené diagnózy.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Klaudia milovala život. Chodievala na ryby, hrala bedminton, boxovala, urobila si baristický kurz a cestovala po Slovensku. Dnes je jej život celkom iný. Po krátkej chvíli sa unaví a na všetky radosti života už pomaly zabudla. Prvé ťažkosti sa u nej začali prejavovať, keď chodila na strednú školu, ktorú musela pre zdravotný stav zanechať v druhom ročníku. Spolužiaci v škole, kde sa učila za predavačku, sa jej spočiatku vysmievali. Na praxi v obchode sa ukrývala, lebo nevládala robiť.

Otvoriť galériu

„Staršie predavačky ma okrikovali, že sa flákam. K tomu sa pridalo, že som dovŕšila 18 rokov a musela som hľadať obvodného lekára pre dospelých. Mala som takú hrubú kartu, že ma nechcel zobrať obvodný lekár, ktorému patrím, ani ďalší všeobecní lekári,“ dodala Klaudia.

 

Jej trápenie sa začalo na jar v roku 2018. „Sedela som v škole a ukrutne ma začala bolieť ruka. Išla som k lekárovi a dali mi na ňu sadru. To mi zhoršilo stav ešte viac. Mala som neuveriteľné bolesti,“ spomína nešťastná mladá žena, ktorá prosila lekárov, aby jej sadru dali dole. Na tele sa jej začali v čoraz väčšom množstve objavovať aneuryzmy - opuchliny z chorobného roztiahnutia ciev. Trvalo rok, kým bola stanovená diagnóza - polyarteritis nodosa.

Nevládze vstať z postele

„Hrala som v tom čase bedminton a stávalo sa mi, že som ani nedokázala odraziť košík, lebo mi z ruky vypadávala raketa. Sú dni, keď nevládzem vstať z postele, bolia ma lýtka a opúchajú mi nohy,“ opisuje svoje zdravotné problémy Klaudia, ktorá absolvovala nekonečné množstvo vyšetrení a pobytov v zdravotníckych zariadeniach. Aby toho trápenia nebolo málo, mama od nej odišla a otec podľa Klaudie pričasto pozerá na dno pohárika. Veľmi sa o ňu síce nestará, no dáva jej mesačne 120 eur, z ktorých si všetko hradí.

Otvoriť galériu

„Nemala som sa o koho oprieť. A nechcela som byť doma s otcom,“ posťažovala sa Levičanka, ktorej sa k zlému fyzickému stavu pridali aj psychické problémy, a preto požiadala o invalidný dôchodok. Takmer rok ho posudzovali a nakoniec ho zamietli. Napriek tomu bojuje a začala opäť chodiť do školy. „Nechodievam ani na obedy, lebo stoja 1,60 €, čo sa nezdá veľa, ale za týždeň sa to nazbiera a nemala by som na cestovné. Radšej si dám večer doma rožky. Rada by som doštudovala a išla na výšku, ale neviem, čo so mnou bude zajtra,“ uzavrela tínedžerka svoj smutný príbeh.

 

Polyarteritis nodosa

Polyarteritis nodosa je autoimunitné ochorenie, pri ktorom telu vlastné obranné systémy útočia na stredne veľké tepny zásobujúce krvou orgány. V cievnej stene vzniká zápal a postupne dochádza k nekróze, čiže odumieraniu buniek. Príznaky závisia od lokalizácie postihnutých ciev. Ochorenie postihuje najmä mužov.

 

Prečo jej zamietli invalidný dôchodok

Pavel Machava, hovorca Sociálnej poisťovne

- Sociálna poisťovňa postupovala správne a zákonným spôsobom. Pani Rothová nespĺňala zákonné podmienky na priznanie invalidného dôchodku – na základe predložených lekárskych správ a vyšetrení jej nebola potvrdená dostatočná percentuálna miera invalidity (bola len 20 %, na priznanie invalidného dôchodku potrebovala mať viac ako 40 %). Pani Rothová sa voči rozhodnutiu odvolala. Uvádzané systémové ochorenie - polyarteritis nodosa, ktoré postihuje malé a stredné tepny a vedie k patologickým zmenám kĺbov, mäkkých tkanív a vnútorných orgánov, nebolo potvrdené. Bola vyšetrená viacerými odbornými lekármi, aj v špecializovanom Národnom ústave reumatických chorôb v Piešťanoch. Z odborných nálezov vyplýva, že ani klinický obraz, ani laboratórne nálezy nespĺňajú kritériá uvedeného ochorenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Novotný, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele