Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

10 dôvodov, prečo ochutnať slovenskú Nestville whisky

Medzi milovníkov tohto nápoja patrili aj svetoví velikáni ako Winston Curchill a Mark Twain. Na trhu nájdeme množstvo druhov whisky, my vám odporúčame vyskúšať prvú slovenskú whisky, a to z viacerých dôvodov.

1. Slovenská tradícia

Kúpou Nestville whisky podporíte 260-ročnú tradíciu liehovarníctva na Slovensku. Nestville Distillery sídli v malebnej dedinke Hniezdne. Zaujímavosťou je, že len pár kilometrov od nej sa nachádza najstarší zachovaný liehovar na Slovensku, postavený už v 18. storočí. Nestville tak pokračuje v tradícii našich predkov.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

2. Krištáľová tatranská voda

Slovo whisky pochádza z gaelského slovného spojenia „Uisge Beatha“, čo v preklade znamená „voda života“. „Uisge Beatha“ sa časom zmenilo foneticky na „usky“, a to zas na „whisky“. Voda je pre výrobu whisky kľúčová. Nestville Distillery využíva krištáľovo čistú vodu z Belianskych Tatier bohatú na minerály. Tatranská voda dodáva Nestville whisky pevnosť, ostrosť a nezameniteľnú chuť.

3. Lokálne obilniny v nadmorskej výške 700 m n. m.

Dôležitou zložkou whisky sú obilniny. Nestville podporuje lokálnosť surovín, a tak okrem miestnej tatranskej vody využíva vlastné pestované obilniny ako jačmeň, tritikale a kukurica. Zaujímavá je najmä tritikale – kríženec pšenice a raže, špeciálne vyšľachtená pre pestovanie v podhorských oblastiach. Z raže si prevzala schopnosť rásť v nehostinných podmienkach a zo pšenice vysoký obsah škrobu nevyhnutný na výrobu whisky.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

4. Tradičný spôsob výroby sladu

K premene jačmeňa na slad dochádza v sladovni. Nestville dbá na tradičný spôsob výroby sladu dobovým manuálnym spôsobom, ktorý bol typický v 19. storočí. Vďaka ručnej výrobe je výsledný slad maximálne kvalitný. Zaujímavosťou je, že použitý jačmeň je pestovaný vo vysokohorských podmienkach na menej úrodnej pôde. Tá mu zaručí vyšší obsah škrobu a cukrov, ktorých premenou vzniká alkohol.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

5. Jedinečná 7-kolónová destilácia

Tajomstvo nezameniteľnej chuti slovenskej Nestville whisky je v 7-kolónovej destilácii, ktorá sa nepoužíva nikde inde na svete. Kontinuálna destilácia zabezpečuje vysoký stupeň čistoty a kvality výsledného destilátu.

6. Charakteristické zadymenie

Pri výrobe sladu určeného na výrobu whisky sa používa dym z tvrdého dreva, ktorý whisky dodáva charakteristickú jemnú dymovú vôňu.

7. Kvalitné sudy

Whisky zreje v sudoch z kvalitného amerického bieleho dubu z Kentucky a časť tiež z európskeho bieleho dubu. Americký biely dub je známy pre svoj sladký a opekaný charakter. Všetky sudy sú vypálené pri teplote 185 °C a čase 16 minút tradičným spôsobom vypaľovania ohňom z dreva bez použitia plynových horákov. Všetky sudy v Nestville Distillery sú tak komplexne aromatické.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

8. Špecifická chuť

Výsledná whisky je veľmi jemná až hebká, nasladlá po kukurici so zlato hnedastou farbou, ktorú získala z vypáleného povrchu suda, v ktorom dozrievala. Nestville whisky zanecháva zmyselnú chuť po vanilke s podtónom sladu a obilia.

9. Veľký výber pre všetkých

Nezáleží na tom, či ste milovník whisky, alebo s jej popíjaním len začínate. Z bohatej ponuky Nestville Distillery si vyberie každý. Na výber máte základné druhy, ale aj výberové prémiové whisky pre fajnšmekrov. Špecialitkou je Nestville Whisky Master Blender 2017, ktorá získala prestížne ocenenie Euróspka whisky roka. Ide o limitovanú edíciu 8-ročnej blended whisky, na ktorú sa použil destilát zo 4 dubových sudov z archívnych zásob.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

10. Podpora cestovného ruchu

Čo má spoločné cestovný ruch s whisky? V prípade Nestville veľmi veľa. Nestville nie je len značka pravej slovenskej whisky, ale aj obľúbené miesto turistov z celého Slovenska, Česka aj Poľska. Nestville Park v sebe spája expozíciu liehovarníctva a tradičných ľudových remesiel s modernými možnosťami trávenia voľného času. Súčasťou Nestville Parku je aj prehliadka výrobného procesu Nestville whisky spojená s jej degustáciou.

Viac info na www.nestvillepark.sk.

Otvoriť galériu
Zdroj: Nestville Park

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?