Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 13:15 | Správy | Domáce správy

Ochranári sú zdesení: Nové kvóty na odstrel vlkov prekonali ich najhoršie očakávania

Nová stanovená kvóta na odstrel vlka je horšia, než najhorší možný scenár, ktorí štátni ochranári očakávali.

V tlačovej správe to uviedol riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Dušan Karaska. Hoci ŠOP presadzovala nulovú kvótu na odstrel vlka, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) v piatok rozhodlo o tom, že v poľovníckej sezóne 2020/21 bude povolený odstrel 50 jedincov vlka dravého.

„Uviedli sme, že nebol zistený súvis medzi výškou odstrelu a miestom výskytu škôd, resp. celkovou výškou škôd na domácich zvieratách. Škody na nich totiž od roku 2016 stagnujú napriek tomu, že sa kvóta odstrelu vlka v posledných rokoch znižovala,” povedal Karaska.

ŠOP tiež deklarovala záujem o stretnutie so zástupcami chovateľov domácich zvierat, najmä oviec a kôz. Účelom stretnutia má byť vykonanie preventívnych opatrení na znižovanie škôd spôsobených vlkom a aj zlepšenie postupu pri uplatňovaní náhrad škôd spôsobených touto šelmou.

 

Karaska dodal, že na Slovensku narastá uhrádzanie škôd na zveri poľovníckym združeniam s tým, že v roku 2019 sa uhradilo viac poľovníkom, než poľnohospodárom. V iných krajinách sú podľa neho preplácané len škody na hospodárskych zvieratách, nie poľovnej zveri. Karaska uviedol, že poľovná zver v súčasnosti dosahuje vysoké počty a v poľnohospodárstve a lesníctve robí ďaleko vyššie škody ako vlk. „Je to veľmi zlé, lebo škody spôsobené zverou sú i viac ako desaťnásobne vyššie, ako škody vlkom,” uzavrel.

Rezort životného prostredia nepovažuje za dôležitý argument, že vlk dravý spôsobuje významné škody na hospodárskych zvieratách alebo lesnej zveri. Vysoká či diviačia zver spôsobila podľa MŽP v roku 2019 poľnohospodárske škody vo výške 17 miliónov eur, no vlk svojím lovom lesnej zveri či hospodárskych zvierat zapríčiňuje ujmu štátu a vlastníkom na hospodárskych zvieratách 30.000 - 40.000 eur ročne.

MPRV má však rozdielne čísla. Podľa rezortu je ročne napadnutých a stratených viac ako 1500 kusov oviec. Podľa odhadovaných výpočtov Združenia chovateľov oviec a kôz vlk spôsobuje ročne škodu na ovciach až vo výške 500.000 eur. V tejto sume však nie sú zahrnuté nepriame škody ako pokles produkcie mlieka v období po útoku na stádo. Útoky v čase pripúšťacieho obdobia spôsobujú stres, ktorý negatívne vplýva na oplodnenie, čo sa následne prejavuje na nízkych reprodukčných ukazovateľoch v chove oviec. Ďalšie náklady musia chovatelia vynaložiť na zvýšenú ochranu stád.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha