Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 12:41 | Šport | Futbal

Veľký šok pre DAC: Z plného štadióna nič nebude, testovanie zatrhla hygiena

Nedeľňajší šláger 11. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava sa uskutoční bez divákov.

Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Dunajskej Strede.

Vedenie klubu zo Žitného ostrova predstavilo v stredu novinku, keď na vlastné náklady chcelo pretestovať držiteľov permanentiek na prítomnosť koronavírusu. Tí fanúšikovia, ktorým by vyšiel negatívny test, by mohli byť prítomní na tribúne MOL Arény a vidieť na vlastné oči šláger celej jesene Fortuna ligy. Stopku tejto bezprecedentnej myšlienke napokon vystavilo rozhodnutie RÚVZ v Dunajskej Strede, ktorý klubu neumožnil vykonať testovanie.

"Nakúpili sme 1500 antigénových testov a spolu s firmou Medirex sme chceli otestovať fanúšikov, ktorí by boli ochotní prísť na zápas. Opierali sme sa o nariadenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré hovorí o tom, že ak sa niekto preukáže negatívnym testom nie starším ako 12 hodín, môže ísť bez obmedzení na zápas. Vyzvali sme teda našich permanentkárov, aby nám dali vedieť, či sa chcú zúčastniť na stretnutí. Na ich e-mailové adresy sme následne poslali informácie o presnom čase, kedy by sa mali dostaviť na testovanie. Chceli sme ho robiť na 15 odberných miestach na čerstvom vzduchu pred štadiónom. Celý proces sme plánovali tak, aby do 20 minút od absolvovania testu prišiel každému fanúšikovi e-mail s jeho výsledkom. Ak by mal negatívny test, dostal by na ruku neprenosnú pásku a s ňou by sa dostal až k bránam štadióna. Myslím, že štadión DAC by v ten deň bol najbezpečnejšie miesto na Slovensku. Chceli sme týmto experimentom možno aj ukázať inšpiráciu štátu, že niečo podobné by sa dalo zorganizovať nielen jednorazovo a nie iba v športe, ale trebárs aj pri kultúrnych podujatiach. Náš klub bol pripravený vyčleniť prostriedky na testovanie. Žiaľ, včera nám od RÚVZ v Dunajskej Strede prišlo nariadenie, že tento zámer nemôžeme naplniť," povedal na piatkovej online tlačovej konferencii majiteľ dunajskostredského klubu Oszkár Világi.
Mecenáš fortunaligového lídra priznal, že ho rozhodnutie štátneho orgánu sklamalo. "Momentálne prebieha testovanie na Orave, no podobnú aktivitu na južnom Slovensku vníma štát tak, že by išlo o ohrozenie verejného zdravia. Aj keby sme to spravili možno rýchlejšie a profesionálnejšie, tak tu sa to diať nemôže. Pritom sme chceli len pomôcť ľuďom nechať sa otestovať. Som sklamaný, že tento zámer sa nám nepodarilo naplniť a myslím si, že nie som sám. Treba si uvedomiť, že koronavírus tak rýchlo nezmizne a budeme sa musieť naučiť s ním žiť. Som presvedčený, že ľudia potrebujú k životu futbal. Mentálny stav národa je rovnako dôležitý ako jeho zdravie," dodal Világi.

DAC je po desiatich kolách na čele tabuľky FL s dvojbodovým náskokom pred Slovanom Bratislava.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...