Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 11:23 | Šport | Cyklistika

Posledná šanca zažiariť: Sagana po horách čaká šprintérska etapa

Peter Sagan má na Giro d'Italia za sebou dva náročné dni v Alpách a pred sebou poslednú šancu ešte niečo urobiť v boji o cyklámenový dres.

Na pelotón 103. ročníka slávnych pretekoch čaká posledná šprintérska, ale zároveň najdlhšia etapa tohtoročnej edície - 258 km z Morbegna do Asti na severozápade Talianska. Líder bodovacej súťaže Arnaud Démare má pred ňou náskok 37 bodov pred Petrom Saganom.

Cyklisti sa dostanú maximálne do výšky 285 m nad morom a keďže v nohách budú mať dve náročné alpské skúšky, nečaká sa ani veľký záujem o úniky. Ak sa aj nejaký uskutoční, šprintérske tímy by sa mali postarať o jeho zlikvidovanie. Aj preto by sa mal v závere na širokej ceste v Asti odohrať hromadný šprint väčšej skupiny pretekárov. Šprintérska prémia o body príde na rad vo Vigevane na 146. km, záverečných 5 km cyklisti absolvujú už v uliciach mesta Asti. "Pred vstupom do záverečného kilometra na pelotón čaká séria kruhových objazdov a potom ostrá ľavotočivá zákruta. Potom rýchlo ešte jedna zákruta doprava a 550 m dlhá rovinka až do cieľa," napísal špecializovaný portál Cyclingnews.

Podľa portálu VeloMotion je jednoznačný favorit na víťazstvo v 19. etape Démare. Oprávňujú ho k tomu štyri etapové triumfy v tohtoročnej edícii Giro d'Italia a najmä silný šprintérsky tím, ktorý mu na dlhej rovinke pred cieľom dokáže utvoriť požadovanú pozíciu. "V šprinte na plochom profile nemá na tohtoročnom Giru konkurenta. Vyhral už štyri etapy a zrejme zvíťazí aj po piaty raz a poistí si bodovaciu súťaž," napísal portál velomotion.de.

 

Ak chce Sagan (Bora-Hansgrohe) ešte pomýšľať na triumf v bodovacej súťaži a zmazať 37-bodové manko na súpera zo stajne Groupama-FDJ, musí výrazne zabodovať v cieli aj na šprintérskej prémii. Za víťazstvo v etape sa dáva 50 bodov, za druhé miesto 35 a za tretie 25. Víťaz na prémii získa 12 bodov. Pozoruhodné je, že pred rokom Démare rovnako viedol bodovaciu súťaž na Gire, ale v poslednej šprintérskej, resp. menej zvlnenej etape o cyklámenový dres prišiel. Vtedy to bola 18. etapa a Saganov stajňový kolega Pascal Ackermann ho vďaka druhému miestu v cieli predstihol o 13 bodov. Démarovi však nevyšiel záverečný šprint a skončil až ôsmy.

"Nebol som schopný šprintovať a som veľmi sklamaný z výsledku. Ale nepáči sa mi, že z jedného dňa na druhý som sa stal neschopným cyklistom, lebo som stratil dres. Dali sme do toho všetko, aby sme vyhrali bodovaciu súťaž, ale Giro trvá tri týždne," priznal vtedy sklamaný Démare, citoval ho aj portál cycling-info.sk.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!