Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 14:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Strach obyvateľov bytovky v Bratislave: Najskôr desivý odkaz a potom.. zasahovať museli policajti

Vybavujú si účty?! Obyvatelia paneláka v Karlovej Vsi našli vchodové dvere a zvončeky obliate kyselinou.

Domáci špekulujú, že išlo o vyústenie nejakého konfliktu a desia sa, čo bude nasledovať. Polícia vo štvrtok na mieste zaisťovala stopy v súčinnosti s hasičmi, ktorí však ešte nevedia, akú silnú kyselinu zatiaľ neznámy páchateľ použil. Podľa rozleptaných kovových zvončekov však nešlo o slabú látku a na vchodové dvere preto vylepili odkaz, aby si nevybavovali účty v spoločných priestoroch. Vo štvrtok boli na mieste muži zákona aj hasiči. Zaisťovali okolie vchodu, kde boli zvyšky silnej, no zatiaľ presne nešpecifikovanej kyseliny.

Otvoriť galériu

„Môžeme potvrdiť, že dnešného dňa sme prijali oznámenie o obliatí zvončekov jedného z bytových domov na Ulici Jána Stanislava v Bratislave neznámou látkou, ku ktorému malo v zmysle oznámenia prísť pred dvoma dňami. Hodnovernosť oznámenia policajti preverili a potvrdili, pričom tento prípad v súčasnosti objasňujú ako podozrenie zo spáchania priestupku proti majetku,“ potvrdila hovorkyňa krajskej polície Veronika Slamková. Nový Čas na mieste zistil, že obliate zvončeky vykazovali veľké známky poškodenia a miestami boli celkom rozleptané.

 

Rozliatiu predchádzali vyhrážky

Podľa obyvateľov tam prednedávnom visel výhražný odkaz, na ktorom stálo: „Prídem si po teba!“ Autor mal navyše dokresliť aj kostru. „Keď som prichádzala, boli tu policajti, ktorí ma upozornili, že je tu niečo vyliate, že sa nemám zastavovať a mám ísť domov. Nepovedali, ani čo tu bolo rozliate. Všimla som si ešte oznámenie na dverách asi od niektorého zo susedov, že si tu niekto vybavuje účty,“ povedala jedna z obyvateliek bytovky.

Ostatní obyvatelia odkazujú podľa oznámenia na dverách páchateľovi, že v prípade, ak by sa plánoval vrátiť, má si účty vybavovať mimo budovy. „Radi by sme upozornili človeka, ktorý si tu s niekým ,,vybavuje účty‘, že zatiaľ ako dôsledok celá bytovka, a teda ľudia, čo s tým nič nemajú, majú nefunkčné zvončeky. Plus môžu byť na zdraví a živote ohrozené malé deti a ostatní ľudia žijúci v tomto vchode,“ napísal jeden z miestnych. O akú kyselinu šlo, odhalí až chemická analýza.

Otvoriť galériu


Akú žieravinu mohol vyliať?

Kyselina chlorovodíková

Technický názov je kyselina soľná. Je to čistý, bezfarebný vodný roztok plynného chlorovodíka. Je to vysoko žieravá silná anorganická bezkyslíkatá kyselina s rozmanitým priemyselným použitím. Prirodzene sa síce vyskytuje v žalúdočnej šťave, no v bezpečnom množstve. Začala sa vyrábať aj synteticky. V začiatkoch priemyselnej revolúcie a používa sa v chemickom priemysle ako chemický reaktant v širokom spektre výroby vinylchoridu pre PVC a MDI/TDI pre polyuretán. Má tiež množstvo použití v malých pomeroch pri domácom upratovaní, výrobe želatíny, prídavných látkach v potravinách, odvápňovaní a pri výrobe kože. Ročne sa vyrobí okolo 20 miliónov ton.

Kyselina sírová

Kyselina sírová je bezfarebná olejovitá kvapalina bez zápachu, silne hydroskopická. Pri styku s organickými látkami (drevo, celulóza, bavlna, papier... ) látka prudko reaguje za súčasného uvoľnenia tepla, ktoré vedie ku karbonizácii látky. Horenie je možné, pričom sa tvorí jedovatý oxid siričitý. Kovy sú silne korodované, pričom sa ľahko tvorí horľavý vodík. Pary kyseliny spôsobujú pálenie a bolesti v očiach, pálenie v nosohltane, záchvaty kašľa a dusenie. Na postihnutých miestach tela zostávajú ťažko sa hojace rany a po prehltnutí malého množstva nastávajú silné bolesti v zažívacom trakte, vracanie a šok.

 

Pri dlhšom kontakte degradujú tkanivá

Profesor Ján Híreš, Fakulta chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave

- Kontakt s takými silnými kyselinami spôsobí popáleniny, akoby ste sa popálili ohňom. Výsledkom je, že sa zošúpe koža. V závislosti od sily a dĺžky kontaktu poškodenie prestupuje tkanivami a degraduje ich. Treba rýchlo po kontakte zasiahnuté miesto oplachovať vodou a ihneď vyhľadať lekárske ošetrenie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martina Beveláguová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu