Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 05:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Ako dlho vydrží špeciálny prokurátor Kováčik v putách? NAKA ho mala zadržať po výpovediach týchto mužov

Má za sebou krušné chvíle! Jeden z najvyšších pánov spravodlivosti na Slovensku, ktorý mal dohliadať na dodržiavanie zákonov, sám skončil v putách.

Špe­ciálny prokurátor Dušan Kováčik (58) prišiel vo štvrtok ráno na stretnutie do budovy policajného prezídia, ku schôdzke však nedošlo. Na mieste ho obkľúčili policajti z NAKA a skončil v putách. Jeho zadržanie a následné vznesenie obvinenia má súvisieť s tým, že mal pomáhať mafiánskemu klanu takáčovcov. Kto ho zo zločinu usvedčuje?!

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Kováčikovi prischla na čele špeciálnej prokuratúry prezývka Pán 61:0, keďže roky nepodal žiadnu obžalobu. On sám hovoril, že svoj mandát, ktorý mu končí budúci rok, nedokončí. Jeho kroky však tomu nenaznačovali. Teraz prichádza obvinenie, ktoré to môže zmeniť. Polícia zatknutie Kováčika komentovať nechce. Rovnaká odpoveď prišla aj z Úradu špeciálnej prokuratúry.

„K veci a k prebiehajúcim úkonom, ktoré vykonáva NAKA, sa nebudeme vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová. Paradoxom je, že s Kováčikovým zadržaním musel súhlasiť jeho kolega z prokuratúry. Dôvodom Kováčikovho zadržania má podľa Denníka N byť jeho údajná pomoc zločineckej skupine takáčovcov. Bossa Ľubomíra Kudličku prepustil sudca Ján Hrubala v roku 2017 na kauciu vo výške 100-tisíc eur.

Otvoriť galériu
Kováčikova úloha spočívala v tom, aby prokurátor voči tomuto rozhodnutiu nepodal sťažnosť. „Ak sudca o prepustení na kauciu rozhodne, dozorujúci prokurátor nepodá sťažnosť. Svedok vypovedá, že tak chceli predísť tomu, aby sa prípad dostal na Najvyšší súd, kde by členovia skupiny na sudcu nemali dosah,“ mal uviesť pred políciou svedok. Dohoda sa mala podľa portálu Aktuality.sk uzavrieť na plavbe v Chorvátsku.

 

Kováčik mal byť dohodnutý s Františkom Böhmom, ktorého polícia zadržala začiatkom októbra. Spočiatku svoju vinu popieral, teraz sa rozhodol spolupracovať. Rovnako tak urobil bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Ten bol zadržaný ešte v septembri v rámci akcie Božie mlyny. Za to, že bude svedčiť o trestných činoch, si na oplátku vyžiadal status utajeného svedka.

Otvoriť galériu

Práve pre výpovede Makóa a Böhma mal skončiť Kováčik v putách. Spolu s ním zadržala NAKA aj zástupcu riaditeľa Útvaru zvláštnych policajných činností Norberta Pakšiho. Jeho aj Kováčika ešte vo štvrtok dopoludnia obvinili z viacerých trestných činov, nie je však jasné, z akých. Pochybnosti už boli Kováčik vyvolával pochybnosti už dlhšie. Kritizovaný bol za brzdenie vyšetrovania kauzy Gorila aj káuz Smeru. „Dušan Kováčik nikdy nepresvedčil, že je mužom na správnom mieste. Zo svojej pozície topil kauzy Smeru a zastavil viac ako 60 trestných stíhaní a práve s týmto sa spája jeho meno,“ hovorí podpredseda parlamentu Juraj Šeliga, ktorý prokurátora zároveň vyzval, aby odstúpil z funkcie.

Kováčik tak môže urobiť, aby jeho funkcia nemala dopad na prípadné rozhodovanie o jeho väzbe. Nebolo by to prvýkrát u verejného činiteľa. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková uviedla, že Kováčikove zadržanie prehlbuje nedôveru v prokuratúru. V súčasnosti je vedením generálnej prokuratúry dočasne poverená Viera Kováčiková, tá mu môže pozastaviť výkon funkcie prokurátora, keďže voči nemu bolo vznesené obvinenie za úmyselný trestný čin.

 

Otvoriť galériu

- Na čele špeciálnej prokuratúry je od jej vzniku v roku 2004.
- Zrušil obvinenie Roberta Fica za to, že podporoval extrémistický počin Milana Mazureka.
- Z aplikácie Threema vyplýva, že sa pravidelne stretával s oligarchom Norbertom Bödörom. Ten si o prokurátorovi písal s mafiánskym podnikateľom Mariánom Kočnerom. Oboch mal zásobovať informáciami z prvej ruky. Kováčik to niekoľkokrát poprel.
- Zuzana Čaputová ho kritizovala za jeho postoj ku kauze Gorila, podľa nej vyvolával pochybnosti o jeho úmysloch. Viackrát totiž blokoval vyšetrovacie úkony dôležité pre objasnenie kauzy.
- Roky nepodal žiadnu obžalobu a prischla mu prezývka 61:0.
- V minulosti zrušil uznesenie o začatí trestného stíhania v kauze financovania Smeru.
- V prípade daňových podvodov Bašternáka začal konať až po upozornení médií.
- V roku 2017 si na účet v banke vložil 204-tisíc eur v hotovosti, tvrdil, že mu peniaze požičal brat a že nevedel o obmedzení platieb v hotovosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: len, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč