Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2020 10:32 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Finančná injekcia: Bratislava prijme od štátu 9,3 milióna eur

Mesto Bratislava prijme štátnu bezúročnú návratnú finančnú výpomoc vo výške 9,3 milióna eur.

Chce tým vykryť tohtoročný výpadok dane z príjmov fyzických osôb. Vo štvrtok o tom rozhodlo bratislavské mestské zastupiteľstvo. Mestskí poslanci zároveň schválili ďalšiu zmenu tohtoročného mestského rozpočtu.

Pre negatívny vývoj hospodárenia obcí a vyšších územných celkov v roku 2020 ovplyvnený najmä pandémiou nového koronavírusu chce vláda SR kompenzovať výpadok príjmov subjektom územnej samosprávy. Poskytuje preto bezúročné návratné finančné výpomoci subjektom územnej samosprávy na výkon ich samosprávnych pôsobností.

Bratislava bude poskytnutú výpomoc splácať v rokoch 2024 až 2027 po 2.327.218 eur. Výpomoc však musí byť použitá do konca roka 2020. Zároveň nesmú byť prekročené limity dlhu. Magistrát deklaruje, že celkový dlh mesta Bratislavy po započítaní návratného finančného príspevku z ministerstva financií dosiahne ku koncu roka hodnotu 48,49 percenta skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka.

 

Hlavné mesto sanuje celkové rozpočtové dosahy pandémie nového koronavírusu znížením bežného rozpočtu, znížením kapitálového rozpočtu, zapojením rezervného fondu či načerpaním nového úveru. "Návratná finančná výpomoc je na rozdiel od uvedených zmluvných dojednaní bezúročnou, čím dochádza k úsporám na úrokoch oproti komerčným úverom, pričom ďalšou z jej výhod je odklad splácania, s prvou splátkou v roku 2024," konštatuje samospráva v predloženom materiáli.

Mestskí poslanci vo štvrtok zároveň schválili ďalšiu zmenu mestského rozpočtu na základe očakávaného vývoja príjmov a výdavkov dokonca roku 2020 a podľa požiadaviek útvarov magistrátu i mestských organizácií. Medzi schválené zmeny patrí napríklad zníženie transferov na kapitálové výdavky pre mestskú organizáciu Generálny investor Bratislavy, zníženie kapitálových príjmov z predaja majetku a z dotácie na rekonštrukciu Michalskej veže, ktorých príjem sa do konca roka neočakáva, zníženie transferov na kapitálové výdavky pre Mestské lesy v Bratislave.

Zmena zahŕňa aj zvýšenie príspevkov na rekreačné poukazy pre príspevkové a rozpočtové organizácie, uvoľnenie viazaných rozpočtovaných výdavkov pre základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času (CVČ), mestskú políciu či útvary magistrátu, presuny uvoľnených výdavkov na zvýšenie miezd, odvodov v zariadeniach pre seniorov a na rekonštrukcie a údržbu budov ZUŠ a CVČ. Mení sa aj účel a presun kapitálových výdavkov z dotácie vlády na zakúpenie bytov na odkúpenie stavby ubytovňa Madis vo Vrakuni. Zvyšujú sa kapitálové výdavky na kúpu bytov na Mierovej a nebytových priestorov v podzemných garážach na Mierovej v Ružinove.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Demonštranti pochodujú k prezidentskému palácu počas protestu proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho.
Krajina je na nohách: Masové demonštrácie proti vláde! Čo sa to tam deje?
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
(ilustračné foto)
Mierite na hokejové MS do Ostravy? Dobre čítajte! Organizátori majú dôležité informácie
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí
Speváčka trpela v bolestiach dva týždne.
Foto
Desivé dni Veroniky Nízlovej: Slzy a neutíchajúca bolesť! Twiinske zistili nepríjemné ochorenie
Bývalého mafiánskeho bossa Černáka čaká súd, ktorý rozhodne o jeho prepustení z basy.
Foto
Bývalý kulturista Reichel má pre Černáka drsnú výzvu: Ak bossa mafie prepustia, chce s ním bojovať!
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Dlh v zdravotníctve vyrástol na 817 miliónov eur: Mohol byť ešte vyšší
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Toto Amerika nemala robiť! Čína zúri: Hrozí ďalší konflikt? Ich slová hovoria za všetko
 Nitrianski colníci zadržali falzifikáty riflí za 1,69 milióna eur
Foto
Nitriansky colníci zhabali fejky za 1,69 MILIÓNA! Odhalil ich tento DETAIL
Sydney Sweeney
Foto
Filmová producentka totálne NALOŽILA známej herečke: Nevie hrať a nie je ani PEKNÁ!