Dokážete aj vy vyrezať krásne tekvice? Pošlite nám foto na tip@novycas.sk! Nezabudnite dodať tieto info: odkiaľ ste + ako dlho vám to trvalo.
V tomto roku sa uskutočnila v nemeckom meste Stuttgart svetová kuchárska olympiáda - IKA CULINARY WORLD OLYMPICS 2020, kde medzi sebou superilo viac ako 70 krajín. Jednou z kategórie bol aj carving - dekorativne vyrezávanie do ovocia a zeleniny. Súťaže sa zúčastnili aj Patrik Smaha (33) so svojou priateľkou Klárou (22). Obaja si domov priniesli zlato a striebro.
Klára zároveň skončila v top šestke na svete a Patrik sa dostal do desiatky top najlepších na svete. Obaja sa vyrezávaniu venujú na profesionálnej úrovni. Patrik už 16 rokov a Klára takmer tri. Ako teda podľa svetovej špičky spraviť originálne vyrezávané kúsky? „V prvom rade potrebujete ostrý nôž s tenkou rúčkou, aby pripomínal pero, ktoré sa dá dobre uchytiť. Najlepšie je si vytlačiť jednoduchší motív príšerky a na tekvicu ho priložiť, upevniť špendlikmi, obkresliť a vyrezať, následne lyžičkou vydlabať semienka,“ vysvetľuje dvojica s tým, že je vhodné dať dovnútra baterku či svetlo na baterku, lebo sviečka dyňu rýchlo vysuší.
Dvojica čaká bábätko a plánujú ho v budúcnosti zasvätiť do tajov svojho remesla. „Veríme, že to bude čistokrvná rezbárka. Určite ju všetko naučíme,“ tešia sa. Uzdu svojej fantázii v rámci vyrezávania symbolov jesene už medzičasom popustila aj rodina z Nových Zámkov. Christián (7), Mirka (30) a Norbert (52) to považujú za každoročnú milú tradíciu. Samko (4) a Matúško (1) z Vrzavky (okr. Nové Mesto nad Váhom) rovnako neváhali a spolu so svojimi rodičmi vyrobili veselých strašiakov.