Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2020 09:00 | Správy | Domáce správy

Otvorený rozhovor s Richardom Sulíkom aj o vzťahu s premiérom: Matovič sa správa detinsky

Veľmi si nesadli. Richarda Sulíka (52) spája s premiérom Igorom Matovičom (47) niekoľkoročná minulosť, počas ktorej vystupovali ako blízki partneri.

Po tom, čo zasadli v spoločnej vláde, však na povrch začali vychádzať nezhody, keďže sa Sulík ozýva proti niektorým Matovičovým krokom. Pre Nový Čas minister hospodárstva opisuje ich vzájomný vzťah aj atmosféru v koalícii.

Otvoriť galériu

Čo ste si pomysleli, keď vám premiér oznámil svoj zámer na plošný skríning obyvateľstva?

- Bolo to pred 3 týždňami a myslím si, že je to dobrý nápad. Bude to však extrémne náročné na logistiku, takže z tohto pohľadu je dobre, že si organizáciu berie armáda na starosť a tie testy budú, samozrejme, zadarmo, tam nie je čo diskutovať a musia byť dobrovoľné.

 

Ako vnímate slová premiéra o možnom celoplošnom lockdowne bez ohľadu na testovanie? A síce hovoríte o dobrovoľnosti, no zvažuje sa 10-dňová karanténa pre ľudí, ktorí neprídu.

- Je to predčasné, najprv si počkám na výsledky testovania zo 4 najviac postihnutých okresov.

Kritici to označujú za PR kúsok premiéra, ktorým chce zakryť slabú prípravu na druhú vlnu pri trasovaní či vyhľadávaní kontaktov.

- Viete čo, ak to celoplošné testovanie povedie k tomu, že výrazne klesne nekontrolované šírenie vírusu, tak ja premiérovi dožičím PR naozaj dosýta.

Ani na chvíľu ste sa nezamysleli, či je takýto megalomanský projekt, ktorý nikde neuskutočnili, potrebný na úkor systematickej roboty, ktorá sa mala vykonať počas leta?

- Už bez ohľadu na to, čo sa malo urobiť počas leta, áno, sú veci, ktoré sa neurobili, o tom nie je čo diskutovať, ja som napríklad trikrát v lete navrhol na vláde, aby sme kontrolovali hranice.

Aby sme do krajiny pustili len tých, ktorí sú buď pretestovaní, alebo majú negatívny výsledok, alebo sú pendleri, alebo vodiči nákladných áut, alebo majú nejakú výnimku. S týmto návrhom som neuspel, no teraz už nemá zmysel vyplakávať, ale treba konať. Z tohto pohľadu považujem plošné testovanie za dobrý krok, ale opakujem, dobrovoľne a zadarmo.

Spochybňuje sa spoľahlivosť antigénových testov – sám premiér pred týždňom povedal, že „sú len pomôckou a  dokážu odhaliť len 30 percent pozitívnych prípadov“. Opäť sa vraciame k  tomu, prečo najskôr hovorí o nepresnosti testov a  vzápätí chcete nimi otestovať všetkých ľudí a  množstvo z nich môže skončiť v karanténe s falošnou negativitou?

- To sa spýtajte jeho, nepovažujem to za šťastnú komunikáciu z jeho strany, ale to nemení nič na správnosti toho kroku. Po druhé, na poslednom sedení vlády sme sa vážnejšie bavili o spoľahlivosti testov a tá je ďaleko vyššia ako 30 %.

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová prezentovala štúdiu, ktorá bola robená niekde vo svete, kde vyhodnocovali stovky takýchto prípadov a dospeli k ďaleko vyššej, dokonca sa mi zdá, že k 100 % presnosti, a to bolo presne s tým testom, ktorý ideme my použiť. Čiže 30 % spoľahlivosti neverím. Ak by to bola pravda, tak by to bolo tak strašne nízke, že by to bolo zbytočné.

Problémom bolo, keď premiér ohlasoval celoplošné testovanie, tak len povedal, že sa bude testovať a nepovedal žiadne konkrétne detaily. Prečo to nebolo detailnejšie naplánované, aby mala verejnosť hneď od začiatku tie informácie?

- Lebo to naplánovať neviete. Keď sme teraz rokovali na vláde, bol som to práve ja, ktorý veľmi dôrazne odporúčal, aby sme teraz v tejto fáze nehovorili všetky detaily, lebo keď teraz všetko povieme a budeme to potom musieť meniť, je to horšie, ako keď korektne ľuďom povieme, že tieto a tieto údaje ešte nepoznáme.

A konkrétny príklad je taký, že armáda bude testovať v tých štyroch najviac zamorených okresoch, to sú tri okresy na Orave a Bardejov, tam získa veľké množstvo poznatkov, skúseností a aj dát z tých samotných testov a potom budeme vedieť omnoho presnejšie navrhnúť ďalší plán.

Igor Matovič vás nedávno označil za takého malého Kotlebu v súvislosti s vaším protestom proti opatreniam. Vyriešili ste si to?

- Jáj, tieto osobné útoky, som si povedal, že si to nebudem všímať. To je z akéhosi emotívneho naladenia a nebudem na ne reagovať a tým pádom je to pre mňa vybavené. Navyše, je to jeho vizitka, nie moja.


Mali ste pocit zadosťučinenia, keď sa premiér zakoktal pri príchode na samit do Bruselu po tom, čo tam z  trucu nezobral vášho štátneho tajomníka?

- Myslím si, že spravil chybu, lebo ten tajomník tam reálne plní úlohy a tie rokovania neprebiehajú len medzi premiérmi, ale aj na úrovni štátnych tajomníkov. Vymieňajú si informácie a podobne. No a tak, nakoniec to bolo na jeho škodu. Martin Klus mal 2 dni na to, aby si robil robotu, lebo keď ste tam, tak sa nedostanete k ničomu.

Ako ste čítali tieto kroky premiéra, keď aj zastavil nejaké veci na školstve?

- Ako detinské.

Vysvetlili ste si ich už?

- Neviem, či tam je čo vysvetľovať. Ide sa ďalej, ja mám s Igorom Matovičom pracovný vzťah, veď sme spolu sedeli 5 hodín na vláde a k tomuto sa nemám dôvod vracať. Každý nech si to vyhodnotí sám.

Plánujete súkromné stretnutie?

- Uvidíme, ako sa to vyvinie. Ale skôr mám tendenciu si to jednoducho nevšímať. Keď on potrebuje mať takéto reakcie, tak nech má, ale toto nie je to, na čom stojí politika. Určite ale viem, že osobné útoky nepomáhajú k dosahovaniu riešení.

Hovoríte, že sa z vlády nevynáša, lebo sú to neverejné rozhovory. On ale vyniesol z  rokovania niekoľko vašich viet, ktoré ste mali povedať na vláde. Dávate si odvtedy väčší pozor, čo pred premiérom hovoríte?

- Bolo by lepšie, keby to nespravil. Prečo sa tak rozhodol, to sa choďte spýtať jeho.

Keď sa ešte vrátime k Martinovi Klusovi a ministrovi školstva, vy očakávate, že premiér bude stupňovať tlak na vašu stranu?

- Neviem na to odpovedať. Čas ukáže.

Stalo sa niečo podobné okrem týchto dvoch prípadov, ktoré sú medializované?

- Stali sa aj iné veci, ale už sa nechcem v tom rýpať a medializovať to. Nech si spraví každý obraz sám o správaní týchto aktérov.

Ste pripravený na to, že ak sa tlaky na SaS budú stupňovať, opustíte koalíciu?

- Ja znesiem veľa. Po 12 rokoch v politike si dokážem veľa vecí nevšímať a ako som už povedal, je to v prvom rade jeho vizitka. Potom som vám veľmi jasne odpovedal na vašu otázku, čo si o tom myslím, som povedal, že takéto správanie je detinské. Do tretice som vám povedal, že osobné útoky nás neposunú v hľadaní riešení, ktoré zlepšia ľuďom život. Tam to pre mňa končí. Odmietam na toto ďalej reagovať a odmietam sa v tomto ďalej máchať.

Nebudete v koalícii za takého fackovacieho panáka?

- Nebudem sa v tom máchať. Ja si viem spraviť poriadok, ale berte, prosím, na vedomie, že som vám už dostatočne na vaše otázky odpovedal.

Premiér hovorí, že nás môže čakať tvrdý lockdown, lebo tam nie sú iné možnosti. Vy budete ešte nejakým spôsobom vystupovať proti takémuto riešeniu?

- Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať. Teraz spravíme všetko pre to, aby to celoplošné testovanie bolo úspešné. Je to náš cieľ, celej vlády, dúfam, že aj opozícia sa pridá. A ja v tom teda vidím veľkú šancu rozdeliť obyvateľstvo do dvoch skupín. Tí, čo nie sú infikovaní, tých bude veľká väčšina, a tí, čo infikovaní sú. Tí musia ísť na dva týždne do domácej karantény a potom by sa mohla celá situácia upokojiť.

V ostatných dňoch ste rástli v prieskumoch a doťahujete sa na druhé OĽaNO. Aká je nálada v koalícii? Dotýka sa to nejako predsedov jednotlivých strán?

- Atmosféru v koalícii určujú skôr tie udalosti, ktoré boli ako nejaké prieskumy. Po druhé, celých 12 rokov, čo som v politike, hovorím, že prieskumy netreba preceňovať. To som hovoril, keď sme boli na piatich percentách aj keď sme boli na osemnástich a hovorím to aj dnes. Čo je dôležitejšie, je trend a ten je posledných 6 mesiacov pozitívny pre SaS. A to ma, samozrejme, teší.

Hrozí, že by ste prenechali svoje miesto niekomu inému do volieb?

- Do najbližších volieb zostávam predsedom strany. Určite povediem kandidátku, ak s tým budú súhlasiť moji kolegovia, a po voľbách sa začneme zamýšľať nad zmenou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!