Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.10.2020 07:45 | Tip od Vás | Kuriozity
FotoVáš Tip

Trojitý úspech Slováka Tomáša! NASA ocenila ďalšiu snímku nášho astrofotografa

Tretí raz za posledný rok vybral americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) záber slovenského astrofotografa Tomáša Slovinského ako Astronomickú snímku dňa (APOD).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

"Fotografia vznikla na Sardínii 3. januára tohto roku, teda pochádza už spred trištvrte roka. Hoci som snímku publikoval skôr, až teraz som sa dostal k jej úplnému spracovaniu, ktoré sa mi javilo aktuálne, pretože vrcholí aktivita meteorického roja Orionidy a moja snímka z januára takisto zachytáva vtedy aktívny meteorický roj Kvadrantidy," povedal pre TASR Slovinský.

Ako dodal, popri meteoroch z roja Kvadrantíd sú na snímke dobre viditeľné aj Mliečna cesta, známe a v zime dobre pozorovateľné súhvezdie Orión, okolité hmloviny a zelené a červené žiarenie atmosféry - takzvaný airglow. "Fotografia kombinuje viac ako 60 expozícií s rozpätím viac než 220 stupňov a zobrazuje tak množstvo klenotov nočnej oblohy," doplnil Slovinský. V súčasných dňoch vrcholí aktivita meteorického roja Orionidy, no doterajšie počasie jeho pozorovaniu veľmi neprialo. Popritom dominuje na októbrovej oblohe planéta Mars, ktorá sa 6. októbra priblížila k Zemi na najtesnejšiu vzdialenosť 62,1 milióna kilometrov a o týždeň neskôr sa ocitla v opozícii voči Slnku.

Obe planéty sa na svojich obežných dráhach dostávajú do tesnej blízkosti približne raz za dva roky a dva mesiace. Vzhľadom na zakrivenie obežných dráh oboch planét je však ich maximálne vzájomné priblíženie niekedy tesnejšie, inokedy ich delí väčšia vzdialenosť. Tak blízko seba ako v októbri 2020 sa ocitnú Mars a Zem zasa až v roku 2035.

 

Vždy v období, keď je Mars k Zemi najbližšie, vidno ho počas niekoľkých týždňov, respektíve mesiacov, ako zreteľný oranžovočervený objekt, jasnejší než okolité hviezdy. Pri tesnejších priblíženiach, aké nastalo tento rok, možno potom lepšie pozorovať planétu prostredníctvom ďalekohľadu. Oveľa zreteľnejšie sa dajú vidieť prachové štruktúry na jej povrchu, prípadne aj čiapočky zo suchého ľadu na póloch. "Voľným okom teda Mars nevidíme väčší, ale vidíme ho ako jasnejší. Momentálne svojou jasnosťou dominuje na nočnej oblohe, až kým nadránom nevyjde Venuša," vysvetlil Slovinský. Mars vychádza nad obzor po 17.30 h a zapadá až ráno pred 6.30 h.

Napokon nastávajú v októbri priaznivé okolnosti aj na pozorovanie zodiakálneho svetla - ide o svetielkujúce drobné častice Slnečnej sústavy, ktoré majú najväčšiu koncentráciu v jej rovine. Preto sú v rovine ekliptiky najlepšie pozorovateľné. "Práve v marci a októbri ekliptika zviera najväčší uhol s horizontom a smeruje takmer kolmo hore k zenitu. Vďaka tomu vidíme zodiakálne svetlo ako pomerne silné, najmä ak sa nachádzame v oblasti, kde je čistejší vzduch a málo svetelného smogu. Toto svetlo možno porovnať s jasom Mliečnej dráhy v zimnom období," dodal astrofotograf a popularizátor astronómie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Váš Tip
Kiks sebavedomého Nikodýma pred Slovenskom: Chcel predviesť vedomosti, namiesto toho strelil hlúposť!
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob