Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2020 09:10 | Správy | Domáce správy

Najaktuálnejšie info k testovaniu Slovenska: Čo ak zistia, že máte COVID-19, a kto nemusí prísť?

Minister obrany SR Jaroslav Naď a náčelník Generálneho štábu OS SR gen. Daniel Zmeko v stredu informovali prezidentku SR a zároveň hlavnú veliteľku Ozbrojených síl SR, Zuzanu Čaputovú, ako aj členov Bezpečnostnej rady SR o podrobnostiach prípravy celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19.

 

V súvislosti s počtom obyvateľov v jednotlivých odberných okrskoch je rezort obrany pripravený na absolútnu možnú kapacitu. O priebežnej situácii na odberových miestach chce obyvateľov aktívne informovať napríklad prostredníctvom miestneho rozhlasu. Vyšší nápor na odberové miesta sa očakáva v Bratislavskom kraji.

Zber dát o testovaní bude prebiehať centralizáciou údajov vertikálnou štruktúrou až do Národného centra zdravotníckych informácií, kde budú spracované. Dáta budú zbierané v prísnom režime s elimináciou používania elektronických zariadení tak, aby sa zabezpečila ich maximálna bezpečnosť. K dispozícii budú RÚVZ, pričom prístup k informáciám s medicínskym charakterom bude výhradne medicínsky zdravotnícky personál.

Výnimku z plošného testovania predstavujú napríklad klienti DSS, či pacienti v nemocniciach, ktorí budú testovaní rovnako ako personál priamo v zariadeniach. Okrem toho sa testovať nemusia ani pacienti s diagnózami, u ktorých by nebolo objektívne a rozumné vyžadovať absolvovanie testu z rôznych medicínskych dôvodov. Účasť na plošnom testovaní sa ďalej neodporúča seniorom nad 65 rokov a tiež imobilným obyvateľom, teda tým, ktorí sa zdržiavajú najmä v domácom prostredí. Ich znížená mobilita totiž nepredstavuje riziko ani z pohľadu šírenia nákazy v rámci obyvateľstva, ani z pohľadu ich možnej nákazy. Na testovanie by nemusela ísť žiadna osoba, ktorá si dokáže zabezpečiť desaťdňovú domácu karanténu.

Aktuálne epidemiologické opatrenia ostanú platné aj naďalej, pričom bezplatné celoplošné testovanie celého obyvateľstva zabezpečí v prípade vysokej účasti vyšší stupeň bezpečnosti a nižšiu pravdepodobnosť prenosu ochorenia vzhľadom na to, že infekčné osoby budú v karanténe. Rezort obrany sa zároveň ohradzuje voči tvrdeniam, ktoré sa objavili v médiách v súvislosti s údajným zbavovaním sa zodpovednosti voči samosprávam. Tie sú v intenzívnom kontakte priamo s profesionálnymi vojakmi, ktorí majú v rámci organizácie operácie Spoločná zodpovednosť nastavené komunikačné procesy tak, aby ich včasne a komplexne informovali o všetkých potrebných skutočnostiach. Ide najmä o zabezpečenie osobných ochranných prostriedkov a požiadaviek ozbrojených síl na priestory a technické zabezpečenie samospráv. Pre ilustráciu uvádzame, že od samospráv je pre jeden odberový tím požadovaný materiál, ako napríklad stôl, stoličky, predlžovací kábel, či kôš.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov