Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

V Košiciach objavili vzácne zakázané Biblie: Tajomstvo, o ktorom netušili vedci ani historici!

Zamestnanci Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach objavili vo svojich archívoch Biblie svetového významu.

Zistili, že sa u nich nachádzajú dve originálne verzie Viszolyiskej Biblie zo 16. storočia, ktoré doposiaľ nikdy neboli verejnosti prezentované. Prvá kompletná tlačená bilbia pre protestantov v maďarskom jazyku vyšla za skutočne kurióznych okolností. Bola zakázaná, keďže vtedajší panovník - katolík ju neschválil. Pred ich zničením jej vlastníci zničili titulné strany, aby sa na prvý pohľad nedala rozlíšiť.

O existencii dvoch exemplárov tejto biblie v Košiciach nevedela ani miestna maďarská komunita vrátane historikov a vedcov. V susednom Maďarsku má táto kniha, z ktorej sa zachovalo už len niekoľko pôvodných prvotných výtlačkov, najvyšší štatút národnej kultúrnej pamiatky. Na existenciu týchto vzácnych kusov upozornil bibliograf a archivár András Szeghy (43) zo Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. Narazil na ne počas spracovania všetkých kníh zo 16. storočia vo fonde knižnice.

Szeghy vyzdvihol, že ide o skutočne vzácne výtlačky. Viszolyiská biblia sa od roku 1590 tlačila aj v ďalších vydaniach, taktiež boli vydávané aj jej reprinty, naposledy v roku 2019. „V Maďarsku v roku 2015 získala najvyšší štatút národnej kultúrnej pamiatky. Ide o prvú v maďarčine kompletne vytlačenú bibliu z roku 1590. Dovtedy sa jej časti tlačili osobitne,“ uviedol odborník.

 

Doplnil, že z pôvodného vydania sa vytlačilo 800 až 900 kusov, z ktorých sa dodnes zachovalo najviac 60 exemplárov. Zaujímavosťou je, že tieto biblie sa od seba líšia, aj keď boli z rovnakej tlače. „Sú tam vlastnícke alebo rukopisné záznamy, ale aj pečiatky. Našiel som tam aj vydavateľské chyby ako napríklad zamenené čísla strán. Tlač necelej tisícky kníh trvala skoro rok, preto sa tu vyskytli rôzne technické a typografické rozdiely,“ uviedol Szeghy.

Vydaná v tajnosti

Ako zdôraznil odborník, táto maďarská biblia bola určená pre protestantov. Vzhľadom na vtedajšie pomery, kedy mala Rakúska monarchia katolíckeho panovníka, sa táto kniha vydala bez jeho súhlasu. „Nedostala cenzorský súhlas a jej vydanie v podstate nebolo povolené,“ priblížil bibliograf.

Podľa odborníka si však zemepán Žigmund Rákoczi založil vlastnú tlačiareň v prekvitajúcom meste Viszoly, kde mu Bibliu pomohol preložiť z latinčiny do maďarčiny Gáspár Karoli. Biblia sa potom distribuovala po Gotickej ceste aj do Košíc a do ostatných protestantských oblastí a krajín. „Distribuovali sa reformovanými kresťanmi, a často s nimi putovali obchodníci s vínom,“ opísal Szeghy. Pre ochranu biblií ľudia robili naozaj všetko možné. Dokonca im aj vytrhávali titulné listy.

„V rámci Košíc alebo aj iných miest, kde sa vo vedení mesta striedali katolíci s protestantmi, ľudia pre istotu ničili titulné strany. Chceli tak predísť tomu, aby sa knihy nezlikvidovali,“ prezradil Szeghy. Titulný list, ako je to v prípade aj košického exempláru, sa opäť doplnil až koncom 18. storočia.

 

Viszolyiská Biblia

Ide o prvú maďarskú kompletne vytlačenú bibliu z roku 1590, ktorá bola určená pre protestantov. Vzhľadom na to, že Rakúsko-Uhorsko malo vtedy katolíckeho panovníka, vytlačili ju tajne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu