Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2020 17:56 | Správy | Domáce správy

Testovanie podľa abecedného poradia? Mestá a obce sa chytajú za hlavy

V prípade celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 je stále viac otázok ako jasných odpovedí. Za Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) to pre TASR povedal jeho hovorca Michal Kaliňák.

"Naďalej nemáme dostatok jasných usmernení a odpovedí na naše otázky, nemajú ich ani samosprávy, ktoré sa nás na to pýtajú," povedal Kaliňák. Ubezpečil, že samosprávy budú určite súčinné pri avizovanom celoplošnom testovaní. "No vzhľadom na časovú náročnosť je nevyhnutné precízne nastavenie logistiky vrátane rozdelenia ľudí na testovanie v konkrétnom čase a vyhradených miestach," dodal hovorca ZMOS-u.

Apeloval zároveň na to, aby rezort obrany počúval názor predstaviteľov samospráv, ktorí poznajú miestne pomery. Týka sa to napríklad plánu zvolávať na testovanie podľa abecedného poradia. "Máme obce, sídla, v ktorých ľudia s dvomi-tromi priezviskami tvoria veľkú časť populácie. Hrozí tak príliš veľký nápor na odberné miesta," poznamenal.

 

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) po utorkovom rokovaní Bezpečnostnej rady (BR) SR odmietol medializované informácie, že samosprávy nemajú dostatok informácií a že armáda s nimi nekomunikuje. "Videl som množstvo takýchto dezinformácií, nie je to pravda," zdôraznil Naď. "O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva," povedal.

Upozornil, že starostom odovzdávajú aj presný zoznam toho, čo zabezpečí na odbernom mieste armáda, vrátane dezinfekčných prostriedkov a ochranných pomôcok, a toho, čo očakávajú, že zabezpečia samosprávy, napríklad stoly a stoličky. Ubezpečil, že na odberných miestach bude zabezpečené všetko pre to, aby nebolo ohrozené zdravie testovaných ani tých, ktorí budú testovanie zabezpečovať.

Aktuálne informácie o testovaní aj formuláre pre záujemcov budú sprístupnené aj na webovej stránke, ktorú pripravuje Ministerstvo obrany SR. Rezort už informuje, že na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka (23. 10.) do nedele (25. 10.) 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2 500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.

Podľa predsedu vlády SR Igora Matoviča (OĽANO) má byť testovanie dobrovoľné, no tí, ktorí sa na ňom nezúčastnia, budú musieť zotrvať desať dní v karanténe.

Vláda v nedeľu (18. 10.) poverila Ozbrojené sily (OS) SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. V operačnej misii, ktorá dostala názov Spoločná zodpovednosť, má byť vyčlenených do 8 000 príslušníkov armády.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to