Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.10.2020 11:49 | Správy | Domáce správy

Všetko, čo doteraz vieme o plošnom testovaní: Hrozí mastná pokuta! A toto sa stane, keď nepríde dieťa

Už sú jasné viaceré detaily. Premiér Igor Matovič (47) oznámil, že Slovensko už budúci víkend čaká dobrovoľné plošné testovanie.

Tento pojem má však jeden veľký háčik. Ak totiž na testovanie človek nepôjde, tak nasledujúcich 10 dní bude musieť zostať v domácej izolácii. Kontrolovať to budú príslušníci polície, keďže každý by mal dostať certifikát. V opačnom prípade hrozí pokuta do 1 650 eur.

Matovič hovorí, že testovať sa musí každý človek nad 10 rokov. „Bude to s veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné s tým, že ľudia, ktorí sa nepreukážu akýmkoľvek testom zo štátneho alebo zo súkromného testovania, budú nasledujúcich 10 dní v karanténe,“ povedal premiér s tým, že „každý, kto sa zúčastní na testovaní, bude mať potvrdenie o testovaní, a keď ho príslušník vyzve, aby sa preukázal, a neurobí to, ide na normálne priestupkové konanie a hrozí mu pokuta do 1 650 €“.

Ak človek zostane v karanténe pre pozitívny test, bude dostávať dávku PN či OČR. Ak však nepríde na testovanie, bude musieť zostať doma bez týchto dávok. Zaujímavé tiež je, že ak na test nepríde dieťa nad 10 rokov, v karanténe by mal ostať aj jeho súrodenec.

 

Samotné testovanie bude prebiehať na viac ako 5-tisíc odberných miestach po Slovensku počas troch dní - od piatka do nedele. Testovať sa bude antigénovými testmi, ktoré včera poslala Južná Kórea. Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že ľudia ani zdravotníci sa nemajú obávať nákazy. „Antigény zachytia infekčných ľudí. V prípade, že je test, tak ochranné pomôcky úplne postačujú na ochranu kohokoľvek,“ dodal. K dispozícii majú byť aj odberné jednotky, ktoré prídu domov. Pôjdu tiež na strategicky vhodné miesta, ako sú rómske osady, aby vedeli testovať ľudí v blízkosti bydliska a nespôsobovali mobilitu, ktorej chcú zabrániť.

Ako bude fungovať zákaz vychádzania

Matovič avizuje, že budú prijímať právne kroky na úrovni vlády. „Zákaz vychádzania je rozhodnutie vlády. Predbežný úmysel je, aby sa každý slobodne rozhodol. Kto nedôveruje štátnemu, tak sa môže rozhodnúť, že pôjde do súkromného laboratória,“ tvrdí premiér. Ľudia si tiež môžu spraviť aj štandardný a presnejší PCR test, no ten by nemal byť starší ako dátum začiatku plošného testovania. „Od pondelka po testovaní nejaký test budeme musieť mať,“ povedal. Zákaz vychádzania bude platiť pre ľudí, ktorí sa rozhodli neotestovať. „Presne takisto, ako sme mali na jar. Policajt zastaví auto a idete alebo nejdete fúkať, keď nejdete, tak ste považovaný za človeka, ktorý alkohol v sebe má,“ hovoril príklad Matovič.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť