Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2020 17:11 | Správy | Zahraničné správy

Žena šla na potrat, na cintoríne ju čakal šokujúci pohľad: Škandál, aký nemá v Taliansku obdobu

Talianska prokuratúra a úrad na ochranu osobných údajov prešetrujú zverejnenie mien žien, ktoré podstúpili interrupciu alebo potratili, na jednom z cintorínov v Ríme.

Ide o časť cintorína, kde sa pochovávajú novorodenci alebo nedonosené plody. Takýmto pohrebným miestam sa v Taliansku hovorí "záhrady anjelov". Ako v utorok informovala agentúra AP, ľudskoprávne skupiny odsúdili toto označovanie hrobov ako hrubé porušenie práva žien na súkromie, ktoré je chránené zákonom z roku 1978, ktorý v Taliansku legalizoval potraty.

V prípade potratu po 20. týždni tehotenstva predpisy v Taliansku vyžadujú pochovanie plodu. Mnohé ženy však uviedli, že s pohrebom vedome nesúhlasili a už vôbec si neželali, aby na náhrobných krížoch boli uvedené ich mená.

Škandál vyšiel najavo koncom septembra, keď jedna zo žien, ktoré podstúpili interrupciu, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísala, že na rímskom cintoríne Flaminio našla hrob a kríž so svojím menom.

 

Zároveň sa tak stalo v čase, keď mnoho žien v Taliansku stále častejšie upozorňuje na to, že nájsť lekára, ktorý by bol ochotný vykonať interrupciu, je čoraz ťažšie, i na to, že takéto ženy často čelia aj zlému zaobchádzaniu zo strany personálu gynekologických oddelení. Až 68 percent gynekológov v Taliansku si navyše uplatňuje výhradu vo svedomí a interrupcie nevykonávajú.

Združenie pre práva žien Differenza Donna tvrdí, že na zarastených parcelách na rímskom cintoríne Flaminio doposiaľ identifikovalo viac ako 1000 takýchto hrobov. Sú na nich kríže z neopracovaného dreva alebo železných tyčí. Niektoré hroby okrem tabuliek s menom ženy zdobia plyšové zvieratá alebo hračky, značne zničené vplyvom počasia.

Vysvetlenie od príslušných rímskych úradov požadujú aj poslanci a úrad na ochranu osobných údajov. V kauze sa angažuje aj bývalá ministerka zdravotníctva Livia Turcová, ktorá navštívila aj inkriminovaný cintorín.

Podľa AP zatiaľ nie je jasné, kto celú situáciu spôsobil. Existujú však náznaky, že škandál môže mať viac byrokratických ako ideologických príčin: zo zodpovednosti zaň sa navzájom obviňujú štátne nemocnice, ktoré v Ríme vykonávajú potraty, miestny zdravotný úrad a firma na odvoz odpadu AMA. AMA prevádzkuje aj rímske cintoríny a je známa svojou nefunkčnosťou.

Okrem toho platia aj zdanlivo protichodné pravidlá: kým zákon o prerušení tehotenstva zaručuje ženino súkromie, nariadenie z roku 1939 vyžaduje pohreb plodov potratených po 20. týždni tehotenstva. Embryá mladšie ako 20 týždňov sa spaľujú ako špeciálny biologický odpad.

AMA citovala ešte ďalšie nariadenie, ktoré od nej vyžaduje identifikáciu všetkých hrobov. AP v tejto súvislosti poznamenala, že aj na iných talianskych cintorínoch sú sektory vyhradené pre pochovanie ľudských plodov, pričom však hroby nie sú označené menami žien.

Lekárka Giovanna Scassellatiová, ktoré je primárkou gynekologického oddelenia rímskej nemocnice San Camillo, kde sa vykonávajú interrupcie, pre AP uviedla, že keď k nim ženy prídu na prerušenie tehotenstva, dajú im na výber: buď plod pochovajú ony samy, alebo nechajú nemocnicu, aby to zariadila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!