Nedeľa 20. 6.
Valéria
20.10.2020 16:53 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Čaputová prehovorila po rokovaní Bezpečnostnej rady SR: Jasné stanovisko k testovaniu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je naďalej za dobrovoľné plošné testovanie.

fotiek v galérii

Myslí si, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Hlava štátu o tom informovala po rokovaní Bezpečnostnej rady SR na tlačovom brífingu.

Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia. "Dobrovoľnosť nie je sankcionovateľnosť," podotkla. Prezidentka potvrdila, že príprava Ozbrojených síl (OS) SR na plošné testovanie obyvateľov je pomerne detailná. "Tak ako majú OS SR vysoký kredit, tak ho potvrdzujú aj v rámci tejto prípravy, myslia na každý detail a verím, že sa im všetky úlohy podarí zrealizovať," skonštatovala. Poukázala tiež na to, že samosprávy nemajú dostatok faktov a informácií o operácii. Vláda situáciu podľa Čaputovej rieši.

"Nielen ja, ale aj ostatní očakávame, ako úspešne a s akými výzvami prebehne pilotné testovanie. Bude to dôležitý ukazovateľ toho, ako sme schopní zabezpečiť celoplošné testovanie," poznamenala Čaputová. Hrozby, ktoré vychádzajú z plošného testovania, si kompetentné osoby uvedomujú a snažia sa ich manažovať, tvrdí hlava štátu. Jednou z pozitívnych odpovedí, ktoré dostala, je, že nebude ohrozený a zobratý personál z nemocníc.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) prezidentku ubezpečil, že celý projekt neohrozí starostlivosť v nemocniciach. "Myslím, že príležitosť dať sa otestovať využijú predovšetkým ľudia, ktorí sa necítia dobre, majú príznaky, alebo ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s množstvom iných ľudí a majú v tomto rizikové povolanie," uzavrela Čaputová.

Autor: tasr

Herečka Karin Haydu sa rozhodla pre zmenu: Do boja s profíkom!
Špeciálny projekt
Čakáte na balík? Týmto vás prekvapí kuriér
Brazíliou otriasli protesty: Ľudia žiadali rezignáciu prezidenta Bolsonara
Dcéra Spievanky má aj nemá psa: Našla spôsob, ako ho mať aj napriek súhlasu rodičov
Spojené štáty reagujú na iránske prezidentské voľby: Slová plné kritiky
Juraj Sagan je už po operácii kľúčnej kosti: Peťovi budem fandiť pri trati
Príbeh lásky Libuše Šafránkovej († 68) a Josefa Abrháma: Vzťah, aký sa v šoubiznise len tak nevidí
Najväčší dres na dome i vlajky v uliciach: Takto fandí Európa
Irán si zvolil nového prezidenta Raísího: Reakcie na seba nenechali dlho čakať, čo na to Izrael?
Napätie v Etiópii sa stupňuje: Úrady hlásia smrť desiatok povstalcov
Zamestnávatelia berú boj proti COVID-19 do svojich rúk: Ktoré firmy spustili očkovanie?
Tretí výbuch v priebehu mesiaca: Muničnou továrňou v srbskom Čačaku otriasla explózia