Sobota 31. 7.
Ignác
20.10.2020 16:53 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Čaputová prehovorila po rokovaní Bezpečnostnej rady SR: Jasné stanovisko k testovaniu

Prezidentka SR Zuzana Čaputová je naďalej za dobrovoľné plošné testovanie.

fotiek v galérii

Myslí si, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Hlava štátu o tom informovala po rokovaní Bezpečnostnej rady SR na tlačovom brífingu.

Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadaní súladu ústavného riešenia. "Dobrovoľnosť nie je sankcionovateľnosť," podotkla. Prezidentka potvrdila, že príprava Ozbrojených síl (OS) SR na plošné testovanie obyvateľov je pomerne detailná. "Tak ako majú OS SR vysoký kredit, tak ho potvrdzujú aj v rámci tejto prípravy, myslia na každý detail a verím, že sa im všetky úlohy podarí zrealizovať," skonštatovala. Poukázala tiež na to, že samosprávy nemajú dostatok faktov a informácií o operácii. Vláda situáciu podľa Čaputovej rieši.

"Nielen ja, ale aj ostatní očakávame, ako úspešne a s akými výzvami prebehne pilotné testovanie. Bude to dôležitý ukazovateľ toho, ako sme schopní zabezpečiť celoplošné testovanie," poznamenala Čaputová. Hrozby, ktoré vychádzajú z plošného testovania, si kompetentné osoby uvedomujú a snažia sa ich manažovať, tvrdí hlava štátu. Jednou z pozitívnych odpovedí, ktoré dostala, je, že nebude ohrozený a zobratý personál z nemocníc.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) prezidentku ubezpečil, že celý projekt neohrozí starostlivosť v nemocniciach. "Myslím, že príležitosť dať sa otestovať využijú predovšetkým ľudia, ktorí sa necítia dobre, majú príznaky, alebo ľudia, ktorí prichádzajú do kontaktu s množstvom iných ľudí a majú v tomto rizikové povolanie," uzavrela Čaputová.

Autor: tasr

V Grónsku padol teplotný rekord: Od júna zmizlo vyše 100 miliárd ton ľadu
Umelci zhotovili sochy zvierat zo slamy a sena: Zápalky nechajte doma!
Skvelé správy pre dovolenkárov: Rusko obnovilo letecké spojenia s ďalšími krajinami
Grécko je pozore: Kvôli vlne horúčav nasadilo ďalšie hasičské hliadky
Cestujúci, čítajte: Česká vláda mení niektoré opatrenia, koho sa to hlavne týka?
Veľký úlovok holandskej polície: Objavila najväčšie zariadenie na výrobu pervitínu v krajine
Tuniský poslanec skončil v putách: Otvorene kritizoval prezidenta, drsná nálož
EÚ sa obula do Poľska: Zmení zákon o disciplinárnom konaní voči sudcom? Duda reaguje
Manžel strelkyňe Zuzany Rehák-Štefečekovej to ešte nestrávil: Synov sme zobudili na posledný výstrel
Ruský modul vychýlil Medzinárodnú vesmírnu stanicu: Úrady prehovorili, toto bola príčina
Futbalisti Ružomberka prišli takmer o trojgólové vedenie: Sereď v závere siahala na remízu!
V parkovacom dome v Berlíne došlo k potýčke: Štyria ľudia sú zranení, páchateľ je na úteku