Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.10.2020 16:56 | Šport | Cyklistika
Video

Po dni voľna triumfoval Slovinec Tratnik: Sagan o víťazstvo v etape nebojoval

Slovinský cyklista Jan Tratnik triumfoval v utorňajšej 16. etape pretekov Giro d'Italia.

Jazdec tímu Bahrain - McLaren sa na náročnej 229 km dlhej trati z Udine do San Daniele del Friuli presadil po dlhom úniku v záverečnom súboji dvojice a v cieli mal čas 6:04:36 h. Druhé miesto si pripísal Austrálčan Ben O'Connor (NTT Pro Cycling) a tretí skončil s odstupom Tratnikov tímový kolega Enrico Battaglin z Talianska. Slovák Peter Sagan v drese Bora-Hansgrohe skončil na 118. mieste s mankom 22:06 min.

Portugalčan Joao Almeida z Deceunincku QuickStep prišiel do cieľa trinásť minút za víťazom, no v boji o ružový dres si polepšil, keďže v záverečných dvoch kilometroch zaútočil a najväčším rivalom nadelil dve až tri sekundy. V celkovej klasifikácii má náskok 17 sekúnd pred druhým Holanďanom Wilcom Keldermanom a 2:58 min pred Austrálčanom Jaiom Hindleym (obaja Sunweb). Zmeny nenastali v boji o cyklámenový dres, keďže body na rýchlostnej prémii i v cieli si podelili cyklisti z úniku. Sagan stráca na lídra Arnauda Demarea z Francúzska (Groupama - FDJ) 37 bodov. Modrý dres pre lídra vrchárskej súťaže si udržal Talian Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM), pred Portugalčanom Rubenom Guerreirom (EF Pro Cycling) má náskok 30 bodov.

Po dni voľna čakala na pelotón etapa so šiestimi stúpaniami, jedným druhej a piatimi tretej kategórie. Už 20 km po štarte nasledoval prvý kopec 2. kategórie Madonnina del Domm (10,1 km, 7,4%), čo chcelo mnoho pretekárov využiť a dostať sa do úniku. Boli medzi nimi aj držiteľ modrého dresu Giovanni Visconti (Vini Zabu-KTM) a jeho najväčší súper vo vrchárskej súťaži Ruben Guerreiro (EF Pro Cycling), pričom druhý menovaný získal na prémii maximum 18 bodov. Za nimi išla veľká skupina asi 25 prenasledovateľov, na zjazde z kopca a rovine sa dotiahli na dvojicu lídrov a vytvoril sa silný únik. Na druhej horskej prémii Monte Spig (4,7 km, 8,2%) získal najviac bodov Visconti, na rýchlostnej zase Andrea Vendrame (AG2R) a keďže únik bol početný, v pelotóne sa už o body nebojovalo.

Vedúca skupina dobre spolupracovala a balík ju v polovici pretekov prestal stíhať. Po treťom kopci Monteaperta (3,3 km, 7,6%) náskok narástol na takmer desať minút a bolo zrejmé, že o víťazovi etapy sa rozhodne v úniku. Záverečných 75 km rozložili organizátori na tri okruhy, pričom v každom museli cyklisti prekonať stúpanie Monte di Ragogna (3,0 km, 8,9%). V prvom zaútočil Guerreiro a vypracoval si mierny náskok, stíhať sa ho vybrali Manuele Boaro (Astana) a Tratnik, ktorí ho čoskoro predstihli a sami sa usadili na čele. Do druhého okruhu vyrazili s náskokom asi 41 sekúnd a na to už reagovali aj ďalší pretekári z pôvodného úniku. Za vedúcou dvojicou vyrazili Geoffrey Bouchard (AG2R), Valerio Conti (SAE Team Emirates), Ben Swift (Ineos Grenadiers), Alessandro Tonelli (Bardiani-CSF-Faizane), Battaglin, Kamil Malecki (CCC) a O'Connor. V druhom stúpaní na Ragognu sa vpredu osamostatnil Tratnik a do záverečného kola 26 km pred cieľom si doviezol náskok takmer 50 sekúnd. 

Celkový víťaz Okolo Slovenska z roku 2017 si držal slušný náskok aj v poslednom stúpaní a blížil sa k najväčšiemu úspechu v kariére. Proti bol však O'Connor, ktorý slovinského časovkára dostihol ešte pred vrcholom kopca a následný zjazd a zvlnený záver absolvovali vo dvojici. V závese išli Battaglin, Malecki, Bouchard a Swift, no päť kilometrov pred cieľom strácali takmer minútu a bojovali už len o tretie miesto. V záverečných dvoch kilometroch čakali ešte dve krátke, no prudké stúpania, kde sa O'Connor snažil svojho súpera prekvapiť, no neúspešne a vo finiši sa tešil z prvého triumfu v etape na Grand Tours Tratnik.
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň