Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2020 16:05 | Správy | Domáce správy

Poľovačky v čase prísnych opatrení? Ministerstvo a hygienici udelili výnimku

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po dohode s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR informuje, že zákaz zhromažďovania sa v počte vyššom ako 6 osôb sa nevzťahuje na organizovanie spoločných poľovačiek. Poľovníci však musia dodržať všetky prijaté opatrenia. Uviedol to Daniel Hrežík z MPRV SR.

Plnenie nariadených veterinárnych opatrení, súvisiacich s africkým morom ošípaných (AMO), ako aj znižovanie počtu zveri s cieľom zabrániť škodám spôsobovaným zverou, to podľa Hrežíka umožňuje. Po novom je podľa neho možné vykonávať spoločné poľovačky aj v časti nárazníkovej zóny s Maďarskom.

MPRV SR spresnilo, že pri spoločných poľovačkách nosenie rúška pri zachovaní odstupov medzi osobami najmenej 5 metrov nie je povinné. Osoby zúčastnené na poľovačke sa nebudú zhromažďovať. Strelci budú stáť na stanovištiach samotní a honci v pohone budú v rozstupe minimálne 10 až 20 metrov.

Osoby zúčastňujúce sa na hromadnom podujatí musia náležite dbať o osobnú hygienu a tam, kde je to potrebné, aplikovať dezinfekciu na ruky. Na hromadnom podujatí sa nemôžu zúčastniť osoby s príznakmi respiračného ochorenia.

 

V praxi to podľa MPRV znamená, že nástup s pokynmi pre lov a kontrolou dokladov musí prebehnúť rýchlo, bez zbytočného predlžovania a zhromažďovania sa osôb. Nástup a výrad je vhodné organizovať vo voľnej prírode. Nie je vhodné praktizovať pozdrav podaním ruky.

Počas času, keď nie je možné dodržať odstup 5 metrov (nástup, výrad, kontrola dokladov, spoločná manipulácia so zverou), je potrebné dodržiavať opatrenia (nasadené rúško). Po ukončení poľovačky nesmú na túto činnosť nadväzovať žiadne ďalšie spoločenské zhromaždenia (napr. spoločenské posedenie po poľovačke, tzv. posledný pohon), nakoľko by bolo v rozpore s prijatými opatreniami.

Užívatelia poľovných revírov budú povinní pri organizovaní a počas celého priebehu spoločnej poľovačky zabezpečiť dodržanie týchto podmienok.

Hrežík doplnil, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR nanovo upravuje organizovanie lovu diviačej zveri v nárazníkovej zóne s Maďarskom. Doteraz bolo organizovanie spoločných poľovačiek na tomto území zakázané. Odteraz sú už spoločné poľovačky povolené, potrebné je však ich vykonávať spôsobom, ktorý minimalizuje riziko migrácie diviačej zveri a dodržiavať odporúčané opatrenia, ktoré vypracovala ŠVPS SR.

MPRV SR apeluje na užívateľov poľovných revírov, aby zintenzívnili lov diviačej zveri bez ohľadu na vek a pohlavie na maximum. Vývoj situácie s AMO dokážu poľovníci výrazne ovplyvniť. Užívatelia poľovných revírov by preto mali vytvoriť podmienky na umožnenie lovu diviakov a zapojiť do lovu všetkých poľovníkov.

Organizovanie spoločných poľovačiek je v súčasnosti podľa MPRV nevyhnutné aj vo vzťahu k plneniu veterinárnych opatrení v súvislosti so znižovaním stavov diviačej zveri, a tým k zamedzeniu šírenia AMO. Spoločné poľovačky sú nevyhnutné pre plnenie plánov lovu a predchádzanie škodám spôsobeným zverou. Práve spoločné poľovačky je možné považovať za najefektívnejší spôsob lovu, bez ich organizácie by bolo mimoriadne obťažné plány lovu splniť a znížiť početnosť napríklad premnoženej diviačej zveri.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách
Vladimir Putin.
Hnev Kremľa: Kvôli úradom čelí partner Putinovej ex problémom! O čo ide?
(ilustračné foto)
Stačil okamih sa rozpútalo sa peklo: Výbuch vozidlo roztrhal na kusy! O život prišlo najmenej 10 ľudí
Vojenské jednotky dobrovoľníkov iránskej armády počas výročnej vojenskej prehliadky v Teheráne.
Blízky východ sa otriasa útokmi, generálny tajomník varuje: Jedna chyba by viedla k niečomu nemysliteľnému!
Čo vás čaká tento týždeň? (ilustračná foto)
3 znamenia, za ktorými sa skrývajú falošní SEBCI: Keď pôjde do tuhého, PODRAZIA vás!
Kate diagnostikovali rakovinu začiatkom roka.
William prelomil mlčanie o ťažko chorej Kate: SĽUB, z ktorého sa tisnú slzy do očí
A elongated white toilet with the seat lid in the up position. The toilet is highlighted with a spot light coming from above. This sparse room has blue-green walls and a dark hardwood floor.
Foto
Viete, čo sa deje po spláchnutí WC? Budete v šoku! Po tomto si dáte dobrý pozor na to, ako to urobíte
Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Pátranie so smutným záverom: Mladučká Ukrajinka († 14) si mala siahnuť na život
(ilustračné foto)
Školáčky zažili horor: Útočník na ne vytiahol nôž! Pozrite sa, čo im spôsobil
Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.
V Budmericiach sa šíri, že Šimkovičová chce kúpiť kaštieľ: Ministerstvo kultúry reaguje!
Videá potvrdzujú, že iránske rakety a drony zasiahli ciele v Izraeli.
Veľmoci si povedali dosť: Uvalia rozsiahle sankcie po útoku na Izrael!