Sobota 31. 7.
Ignác
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.11.2020 00:00 | Správy | Domáce správy

Babičkin koláč, šťavnatá lahôdka i nesmrteľná klasika: Pečieme s jabĺčkami

Sezóna najlepšieho ovocia je tu! Záviny, koláče a rezy plné jabĺčok majú veľa spoločného – sú šťavnaté, voňavé, krehké a len sa po nich zapráši.

Závin z jogurtového cesta

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

- 2 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky

- 250 g masla alebo hery

- 1 kelímok bieleho jogurtu (170 ml)

- 10 – 12 stredných jabĺk

- 2 hrste vlašských orechov

- hrsť sušených brusníc

- 1 vanilkový cukor

- 1 PL mletej škorice

- 3 PL rozpusteného masla

Príprava:

1. Rúru predhrejeme na 170 – 180 °C. Múku zmiešame s maslom nakrájaným na plátky a s jogurtom a vypracujeme hladké pružné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme 20 min. v chladničke.

2. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nahrubo nastrúhame. Cesto rozdelíme na 3 diely, každý postupne vyvaľkáme na pomúčenej doske na obdlžnikový plát s dĺžkou plechu a so šírkou asi 20 cm. Stred plátu necháme trochu hrubší a na každý nanesieme tretinu jabĺk, posypeme ich časťou orechov a brusníc, vanilkového cukru a škorice. Dlhšie okraje prehneme cez jablká a konce závinu spojíme a zahneme nadol. Záviny opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme polovicu rozpusteného masla.

3. Pečieme dozlatista asi 35 – 45 min. Potom plech vyberieme, záviny ešte raz potrieme zvyšným maslom. Necháme vychladnúť a poprášime práškovým cukrom.

Náš tip: Ak sa ponáhľate, cesto iba rozdeľte na polovice, rozvaľkajte, medzi dve vrstvy dajte jablká a dajte piecť.

Krehký jablkový koláč

Otvoriť galériu

Potrebujeme:

- 1 balenie chladeného krehkého cesta

- 500 g jabĺk

- 80 g trstinového cukru

- 2 lyžice hrozienok

- ½ lyžičky mletej škorice

- ½ lyžice hladkej múky

- vajce na potretie

Príprava:

Rúru predhrejeme na 190 °C. Menšiu tortovú formu vyložíme cestom a necháme ho 5 cm prečnievať. Jablká pokrájame na tenké mesiačiky. Premiešame ich s múkou, cukrom, so škoricou a s hrozienkami. Jablkami pokryjeme cesto a prečnievajúce okraje prehneme do stredu. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme asi 35 min.


‹  1 2
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.


Foto
Rehák Štefečeková a Varga siahali v mix trape na bronz, v rozstrele prehrali s Američanmi
Trápenie komentátora Marcela Merčiaka: Smrť mamy Helenky († 67) pred olympiádou!
Foto
Adriana Poláková po odchode do Rakúska: Náhla operácia!
Pandémia oddialila Tóthov odchod: Budú jeho kroky na olympijskej trati zároveň poslednými v profesionálnej kariére?
Moderátorka Petra Bernasovská: Konečne mám trvalý pracovný pomer!
V Británii zaznamenávajú pokles prípadov, inde sa objavujú nové ohniská: Strašidlo delty obchádza celý svet
George Clooney s manželkou Amal prekvapili: Tretie dieťa na ceste!
Bosnianski Srbi zúria: Odmietli zákaz popierania genocídy vydaný predstaviteľom OSN
Fínsko bojuje s najničivejším lesným požiarom: Zasahujú stovky hasičov a vrtuľníky
WHO bije na poplach: Delta variant je varovaním, že vírus sa vyvíja! Jasná výzva
V Grónsku padol teplotný rekord: Od júna zmizlo vyše 100 miliárd ton ľadu
Foto
Umelci zhotovili sochy zvierat zo slamy a sena: Zápalky nechajte doma!