Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2020 14:19 | Správy | Domáce správy

Sulík naďalej spochybňuje rozhodnutie hlavného hygienika Mikasa: Nebolo to správne

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si napriek rastúcim počtom nakazených novým koronavírusom nemyslí, že rozhodnutie hlavného hygienika o plošnom zatvorení reštaurácií, fitnescentier, divadiel či kín bolo správne.

Aj po týždni je presvedčený, že obmedzenia mali byť zamerané iba na ohniská nákazy. Minister to povedal v nedeľnej diskusnej relácii O päť minút 12 na RTVS.

Sulík komentoval informácie o zdrojoch nákazy, ktoré začiatkom týždňa zverejnili hygienici. "Z toho som vyčítal, že evidujú päť reštaurácií, ktoré sú ohniskom nákazy. Zavrime všetky reštaurácie, ktoré sú ohniskom nákazy, ak by to nemalo stačiť, zavrime aj okolité okresy," povedal Sulík.

Minister odmietol porovnanie s okolitými krajiny, kde napríklad v Česku reštaurácie tiež zavreli. "Každá krajina sa rozhoduje sama za seba. Každá krajina má svojich odborníkov a svoju špecifickú situáciu," zdôraznil Sulík s tým, že napríklad Česko má niekoľkonásobne viac nakazených ako Slovensko. Zatvorenie prevádzok by sa podľa neho malo obmedziť iba na najviac nakazené okresy a nemalo by sa týkať celej krajiny. "Dodnes to nevidím ako zmysluplné, aj keď máme dvetisíc nakazených denne," dodal Sulík.

Podpredseda parlamentu a bývalý premiér Peter Pellegrini (nezaradený) so Sulíkom čiastočne súhlasil a myslí si, že by o opatreniach nemal rozhodovať iba premiér Igor Matovič (OĽANO). Vychádzal pritom zo staršieho rozhodnutia hlavného hygienika o obmedzení počtu osôb na svadbách, ktoré Matovič dodatočne zmiernil. Sulík pripomenul, že niektoré opatrenia, ako napríklad rozhodnutie o celoplošnom testovaní, prerokovala vopred vláda a až potom ich premiér oznámil. V prípade zatvorenia prevádzok to tak ale nebolo.

 

Pellegrini si nemyslí, že vláda môže bez konsenzu v zásadných opatreniach dlhodobo fungovať. Kritizoval aj z jeho pohľadu nedostatočnú pomoc podnikateľom, ktorú predstavila vláda. "Opatrenia, ktoré boli predstavené, sú iba kozmetickou úpravou," tvrdil Pellegrini. Napríklad zatvorenie reštaurácií bude mať dosah nielen na kuchárov a čašníkov, ale najmä v prípade väčších hotelov napríklad aj na práčovne či dodávateľov ostatných služieb.

Pellegrinimu sa nepáči, že vláda dostatočne nekomunikuje a nemá pripravené jasné plány do budúcna. Pripomenul, že napríklad v Rakúsku prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk vedia, za akých podmienok budú môcť otvoriť. Podľa Sulíka budú mať opatrenia veľký vplyv na podnikateľov. Koľko skrachuje napríklad reštaurácií si netrúfol povedať, no myslí si, že to bude viac ako doterajších tisíc prevádzok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život