Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.10.2020 12:36 | Správy | Zahraničné správy

Zaspali na vavrínoch alebo Babiš ignoroval varovné signály? Tvrdá kritika pre Českú republiku!

Príklad Českej republiky ukazuje, že žiadna krajina si v epidémii koronavírusu nemôže dovoliť zaspať na vavrínoch.

Tvrdí to spravodajský server Politico v rozsiahlom článku o tom, ako európske vlády zvládajú pandémiu koronavírusu. Za premiantov má zatiaľ Politico severské krajiny, Pobaltia a Grécko, v hodnotení prepadli Francúzsko a Španielsko.

Česká republika bola prvá v Európe, ktorá zaviedla povinné nosenie rúšok, uzavrel školy a časť obchodov. Bola tiež prvá, kto od 9. apríla reštrikcie začal uvoľňovať. A vtedy problém začal, uviedol server.

Podľa neho premiér Andrej Babiš a jeho vláda nezareagovali dostatočne rýchlo prvé náznaky rastu šírenia nákazy v auguste. "Babiš ignoroval varovné signály a obával sa, že by nové obmedzenia vyvolala nevôľu u podnikateľov. A tak neurobil nič," píše o situácii na začiatku septembra Politico.

 

Potom, čo denný počet nakazených prekonal úroveň, aká bola naposledy na jar, vtedajší minister zdravotníctva sa snažil zaviesť povinné nosenie rúšok v obchodoch. Ale Babiš návrat k reštrikciám vetoval, pripomína Politico.

K zmene kurzu a výmene ministra zdravotníctva došlo v druhej polovici septembra. "Možno to je príliš neskoro," dodáva Politico a poukazuje na to, že tretina zo všetkých prípadov nákazy, ktoré ČR registruje od začiatku epidémie, pripadá na tento týždeň.

Susedné Nemecko a Rakúsko epidémiu zvládajú dobre, hoci aj tieto krajiny urobili chyby. Fakt, že o zdravotníctve v Nemecku rozhodujú jednotlivé spolkové krajiny, sťažuje kancelárke Angele Merkelovej zavádzanie celoštátnych opatrení. Najviditeľnejšie chyba Rakúska patrí do prvej vlny, kedy nezvládlo ohnisko nákazy v alpskom letovisku Ischglu.

Premiantmi prvej a druhej vlny sú podľa Politica Nórsko, Fínsko, Dánsko a Island. Rýchle opatrenia a výkonné zdravotníctva umožnilo výrazne obmedziť šírenie nákazy. To zachránilo životy a zmiernilo dopad na ekonomiku, tvrdí Politico. Pokiaľ ide o Švédsko, jeho politika viedla k významnému počtu nakazených a vysokému počtu zosnulých. Medzi krajiny, ktoré zvládli dobre prvú i druhú vlnu, server radí aj pobaltské štáty a Grécko.

Taliansko v prvej vlne predstavovalo najviac zastrašujúci prípad. Za použitia mimoriadnych právomocí sa ale vláde podarilo sploštiť krivku nákazy rýchlejšie, než sa očakávalo. Politico pripisuje talianskemu premiérovi tiež zásluhu, že presvedčil Nemecko, aby podporilo európsky fond obnovy.

Výrazne negatívne hodnotenie si vyslúžili Španielsko a Francúzsko. Španielsko nebolo schopné počas letnej sezóny udržať pod kontrolou rast nákazy. Politico si všíma spor medzi španielskou vládou a miestnou samosprávou o zavedení núdzového stavu v madridskej oblasti, kde sa nákaza šíri najviac. Letné uvoľnenie stojí podľa Politica aj za rastom prípadov vo Francúzsku. Francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi server vyčíta, že jeho vláda nedokázala zaviesť účinné a koherentné zdravotnícke opatrenia. "V marci Macron povedal národu, že je vo vojne s vírusom. Teraz to vyzerá, že ju prehráva," píše Politico.

Británia patrí k európskym krajinám, kde prvá vlna epidémie odhalila nedostatky vládneho prístupu. "(Britský premiér) Johnson má ťažkosti formulovať dlhodobú stratégiu alebo jasný odkaz verejnosti," všíma si server. Britský premiér tiež musí čeliť rastúcej nespokojnosti v Konzervatívnej strane, hoci neúspechy z prvej vlny epidémie sa zatiaľ na preferenciách konzervatívcov výrazne neprejavili.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Do Slava na motorke narazilo auto, prežil zázrakom.
FotoVáš Tip
Desivá nehoda na Považí: Slavov prvý výjazd na motorke skončil takmer tragicky! Čo mu zachránilo život?
Ondrej Lunter.
V Banskobystrickom kraji končia dve ambulancie: Hrozí urgentný nedostatok lekárov!
(ilustračné foto)
Inšpekcia zobrala súkromníkovi 3 tigrov! Znepokojivé, čo je za tým
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová.
Šimkovičová o detailoch STVR: Čo deklaruje nový názov a takto vznikne rada!
Zuzana Vačková ukázala svojho chlapa.
Foto
TRAPAS ako hrom: Vačkovej nového chlapa si ľudia mýlila s jej OTCOM! Naozaj sa podobajú?
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Pri zmene RTVS skončí aj šéf Machaj: Premiér tvrdí, že návrh schválil i prakticky bez pripomienok
V okrese Veľký Krtíš vyhlásil v piatok 1. septembra 2023 okresný úrad mimoriadnu situáciu pre nárast neregulárnej migrácie.
Samosprávam preplatia výdavky za cudzincov: Pôjde o sumu takmer 100-tisíc eur
Business people shaking hands in the office. Photo of one cheerful businessman and one happy businesswoman handshaking across the table.
Obzeráte sa po novej práci? Na tomto mieste v Bratislave to môžete skúsiť!
Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Mimoriadna situácia na Horehroní: Nevyzerá to priaznivo! Znepokojivé správy o lykožrútoch
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Fond na podporu kultúry národnostných menšín: Príspevok by sa mal zvýšiť
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Vláda sa bude venovať členstvu Slovenska v EÚ: Premiér objasnil, o čo ide
Na snímke ekonomický expert za Kresťanskodemokratické hnutie Jozef Hajko.
KDH o RTVS: Zmeny znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí