Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.10.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Expert na pandémie profesor Krčméry naložil všetkým hejterom: 16 nezmyslov o koronavíruse!

Ide len o silnejšiu chrípku, rúška nás nechránia a oberajú o imunitu, opatrenia nemajú význam!

To sú len niektoré z vyjadrení popieračov COVID-19, ktoré sa objavujú nielen na sociálnych sieťach, ale aj v radoch odborníkov. Na najčastejšie „pravdy“ a vyjadrenia hejterov reaguje expert na tropickú medicínu profesor Vladimír Krčméry, ktorý na vlastnej koži zažil napríklad pandémiu SARS či MERS.

1. V lete ste neurobili nič, aby sme predišli druhej vlne, zatváraniu reštaurácií či fitnescentier.

- V každej vláde sa podľahne pokušeniu, že po nástupe vymenia všetkých a čas v lete sa použil práve na to. Verím, že k lepšiemu, no keď vymeníte také veľké množstvo ľudí, tak tí noví sa musia dostať do obrazu. A to sa dialo v lete. Na krízových štáboch sú napr. iní ľudia ako pri prvej vlne.

 

Chápem právo ministrov obklopiť sa svojimi ľuďmi, ale mali sme tušiť, že druhá vlna príde. Neexistuje epidémia, ktorá by nemala druhú vlnu. Mne povedali, že straším, ale čas, ktorý sme mali v dobrých mesiacoch, sme strávili výmenou ľudí, a nie prípravou. Aj keď chápem, že ľudia si chceli aj oddýchnuť na dovolenke.

Fotogaléria
11
fotiek v galérii

2. Aj ľudia z radov odborníkov hovoria, že ide len o chrípočku.

- Áno, na začiatku sa ochorenie prirovnávalo k chrípke a majú aj veľa spoločného. Hlavne to, že je to vírus, po druhé - rovnako ako chrípka je to respiračný vírus, po tretie - prenáša sa kvapôčkovou infekciou, po štvrté - spôsob ochrany je rovnaký a po piate - v niektorých, upozorňujem, v niektorých krajinách je mortalita s chrípkou podobná.

Napr. u nás máme takú nízku mortalitu, že napr. minulý rok na chrípku zomrelo 400 – 600 ľudí a na COVID niečo nad 70, ale inde desaťtisíce. Čo je ale iné – ja vás nakazím chrípkou a vy ochoriete hneď, najneskôr o 2 dni, izolujete sa, ale pri koronavíruse je to zákerné. Príznaky začnete mať na 5. - 10. deň, ale 2 - 3 dni predtým ste infekční. Chrípka sa viac podobá na SARS ako na COVID. A čo už dnes vieme, že v mnohých krajinách je mortalita násobne väčšia ako pri chrípke.

3. Pre 70 mŕtvych uzatvárame ekonomiku.

- Áno, lebo si neuvedomujeme sekundárnu a terciálnu mortalitu. Málo sa vysvetľuje. Sekundárna je, že keď preplníte zdravotný systém chorými na COVID, musíte zastaviť iné operácie a zákroky. Napr. v Spojenom kráľovstve klesla mortalita na kardiovaskulárne ochorenia v nemocniciach, všetci sa potešili, ale viete, prečo klesla? Lebo pacienti zomreli doma, nedostali sa do nemocníc, ktoré boli preplnené chorými s COVID-om. A terciálna mortalita je omnoho horšia - pomaly zabíja ekomoniku. Vyradí veľa ľudí z práce.

 

4. WHO na začiatku neodporúčala nosenie rúšok, názor podozrivo zrazu
zmenila.

- Problém je, že nevieme správne čítať nariadenia WHO. Tá totižto odporúčala respiratory etiquette - to je doslovné odporúčanie. Nenapísali rúška, ale respiračná etiketa. A bolo to preto, že WHO je celosvetovou organizáciou a patria sem aj moslimovia, u ktorých chodí 600 000 žien zahalených celý život.

A to je práve tá respiračná etiketa. Nemusí to byť nevyhnutne rúško. Ale aj šál, zahalenia moslimských žien, čiže všetko to, čo nám bráni šíreniu vírusov. WHO hovorí jazykom, ktorému musí rozumieť 7 miliárd obyvateľov, nielen 600 miliónov ľudí v EÚ.

 

5. Rúško stačí mať na ústach, ak ho nosíme na nose, sme po celom dni oťapení a mozog nám rovnako nefunguje

- Ide o kvapôčkovú infekciu a tú šírime nosom, nielen ústami pri kašli alebo dýchaní. Ak máme rúško pod nosom, je to len polovičná ochrana. Rúško nebráni v bežnom živote. Nie je pravda, že chodíme oťapení. Kolegovia merali hladinu kyslíka pulzným oxymetrom po 8- až 9-hodinovom nosení rúška a nič sa nemenilo. To by potom chirurg pri 5-hodinovej operácii bol ospalý a robil by chyby, ale to sa nedokázalo.

 

6. Neexistujú štúdie, ktoré dokazujú, že rúško nás pred koronavírusom
chráni.

- Ale vieme, že vírus sa nachádza v kvapôčke, ktorú rúško dokáže zachytiť. Predstavte si dvere v miestnosti, nedostanete sa cez ne autom alebo autobusom, musíte isť peši. Akokoľvek je ten autobus silnejší, neprejde cez tie dvere. To znamená, že keď vírus sedí v tom autobuse, neprejde cez dvere, ktorými rúško je. Efekt je, že ak máte prekryté ústa a nos, a je jedno čím, je to 90 % úspechu.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Narcis Liptáková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo