Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2020 18:10 | Šport | Šport mix

Bude sa Vlhová tešiť už na prvý pokus? Po trofej si v Rakúsku bude musieť ísť sama

Po formule 1 a motocyklových pretekoch MotoGP bude Rakúsko do tretice prvým dejiskom veľkého športového podujatia v ére pandémie koronavírusu.

 Jubilejný 50. piaty ročník Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní sa počas víkendu začne obrovským slalomom žien aj mužov tradične na ľadovci Rettenbach v Söldene, avšak podmienky sa budú výrazne líšiť od tých z minulosti. Z hľadiska prípravy pretekov prakticky nezostal kameň na kameni.

Aj v Rakúsku sa permanentne zvyšuje počet nakazených koronavírusom, preto organizátori v spolupráci s Medzinárodnou lyžiarskou federáciou (FIS) zaviedli prísne reštriktívne opatrenia. Minimálne do konca kalendárneho roka budú preteky SP bez divákov a s výrazne obmedzenou logistikou ich účastníkov. "Bezpečnosť pre všetkých je prvoradá. Potrebovali sme vymyslieť taký koncept, aby sme vôbec prežili," vyhlásil pretekový riaditeľ FIS Markus Waldner podľa portálu ORF.

Rakúšania predsunuli úvod Svetového pohára o jeden týždeň, aby mohli zimné stredisko na niekoľko dní uzavrieť len pre potreby pretekárov a ich tímov. Výrazne obmedzili počet ľudí v dejisku pretekov, čiže na ceste k ľadovcu tentoraz nehrozia zápchy s preplnenými autobusmi známe z minulosti. Súťažný svah bol na tri dni úplne izolovaný a vstup do dejiska pretekov, resp. udelenie akreditácie sú podmienené negatívnym testom na koronavírus nie starším ako 72 hodín. Pre tých, ktorí predsa len v dejisku pretekov pocítia príznaky choroby, bude nachystaný rýchlotest v mobilnom laboratóriu pod svahom. "Zabezpečil ho krajinský úrad v Tirolsku a ľudia spoznajú výsledok testu do niekoľkých hodín," pripomínajú organizátori.

 

Špeciálnou kapitolou v Söldene bude odovzdávanie cien pre najlepších. Slávnostný ceremoniál po skončení pretekov sa síce uskutoční tradične pod svahom, ale športovci si pravdepodobne budú musieť ceny sami vyzdvihnúť z pripraveného stola. "Podávanie rúk, objímanie či ďalšie gratulácie v klasickom zmysle slova nie sú povolené. Najvyššou prioritou bude dodržiavanie odstupu od iných ľudí. Od športovcov a ich zázemia sa vyžaduje najmä zodpovednosť na každom kroku," napísali Rakúšania.

Pred rokom sa prvými víťazmi sezóny v Söldene stali Novozélanďanka Alice Robinsonová a Francúz Alexis Pinturault. Oficiálny web FIS pripomína, že na rakúskom ľadovci bude pre problémy s chrbtom chýbať Američanka Mikaela Shiffrinová. Preto by sa víťazka úvodného "obráku" mala zrodiť z tria najväčších papierových favoritiek. Sú nimi obhajkyňa veľkého glóbusu aj malého za obrovský slalom Talianka Federica Brignoneová, Slovenka Petra Vlhová a už spomenutá Robinsonová. "Napriek zraneniu z minulej sezóny by druhý triumf v Söldene mohla dosiahnuť aj francúzska špecialistka Tessa Worleyová a medzi uchádzačky o víťazstvo patrí aj Talianka Marta Bassinová," napísal web fis-ski.com.

Dvadsaťpäťročná Vlhová sa v sobotu po siedmy raz spustí dolu svahom v Söldene a dosiaľ to najvyššie dotiahla na ôsme miesto v roku 2016. Na "ľadovej hore" bola vlani štrnásta a pred dvoma rokmi ju diskvalifikovali. Víťazka 14 pretekov Svetového pohára si uvedomuje, že Sölden je jedno z mála dejísk SP, kde sa ešte nedostala na pódium. "Mám za sebou dobrú prípravu a cítim sa dobre. Uvidíme v sobotu, ako to dopadne. Sölden je ťažký kopec. Treba si dať pozor na všetko od štartu do cieľa. Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon. Ciele sú vždy najvyššie," uviedla Petra Vlhová vo videu pre slovenské médiá.

Prvé kolo obrovského slalomu žien v Söldene sa v sobotu začne o 10.00 h. Druhé s tridsiatkou najlepších príde na rad od 13.00 h. V nedeľu budú v rovnakých časoch na trati muži.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta