Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.10.2020 13:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Je vaša pamäť ešte v norme? Pozrite sa na obrázok č. 2 a hneď dostanete odpoveď

Patríte k tým, čo zabúdajú viac než ostatní? Mali by ste spozornieť. Navyše, október je mesiac úcty k starším a práve naši seniori mávajú s pamäťou problémy. Ako sa so zabúdaním popasovať a ako si ju trénovať, nám porozprávala liečebná pedagogička a riaditeľka pre sociálnu oblasť Centra MEMORY v Bratislave Mária Čunderlíková.

Čo ešte nájdu ľudia vo vašom centre, ak požiadajú o pomoc pri zabúdaní, resp. pri tréningu mozgu?

Ľudia, ktorí k nám prídu, už zvyčajne majú nejaký problém s pamäťou. Pre väčšinu z nich sú prínosom skupinové kognitívne tréningy - tréningy pamäti, kde sa súčasne podporuje komunikácia, stretnú sa s vrstovníkmi, socializujú sa. Keď sa objaví u človeka zabúdanie, zostáva často so svojím problémom osamotený. Uvedomuje si svoje nedostatky, nevie rýchlo reagovať, neudrží niť rozhovoru a to je dôvod, že sa iným ľuďom, aj známym, vyhýba. V našich skupinách vďaka tomu, že vieme, čo je pre účastníkov dôležité, umožňujeme rozprávanie, spoznávanie nových ľudí, dávame priestor na zdieľanie vlastných názorov a pocitov. A tiež spomíname, cvičíme, tvoríme.

Súvisí sociálna izolovanosť so zabúdaním a stratou pamäti?

Áno, môže to byť napr. reakcia na stratu partnera, človek nemá potrebu komunikovať, stretávať sa s inými ľuďmi. V skupine medzi ľuďmi s podobnými problémami sa „stratené“ schopnosti vrátia. Samozrejme, u človeka s demenciou, je potrebné počítať s postupným zhoršovaním zdravotného stavu. Avšak účasť v skupine predpokladá udržiavanie schopností pre dôstojný a kvalitný život a spokojnosť jeho samotného. Mnohí v mladšom veku zliezali Tatry, mali športové alebo kreatívne aktivity a choroba ich o záujmy pripravila. Preto s nimi v skupine pracujú terapeuti, ktorí zistia, na čom môžu budovať, a čo ten človek dokáže.

Ako teda fungujú tréningy pamäti pri senioroch?

Sú určené predovšetkým pre zdravých seniorov, ktorí si chcú udržať zdravú pamäť, popri tom je to aj edukácia, čosi ako univerzita tretieho veku. Ako som už spomenula, ide o to, aby títo ľudia mali príležitosť stretnúť iných ľudí. Stále vravíme, že najdôležitejší je sociálny kontakt. Nie vždy je to jednoduché.

V akom zmysle?

Sú to ľudia, ktorí prídu do skupiny neznámych ľudí. Niektorým nemusí skupina účastníkov vyhovovať a nie sú schopní nadviazať pre nich vhodný kontakt. Seniori sú veľmi silná skupina. Priam z nich srší, aká je v tej skupine sila, keď sa spoznajú! Sú spokojní, šťastní, niekedy hlučnejší, no stane sa, že nového člena ťažko prijímajú. Preto je dôležitý prítomný terapeut, aby skupine pomohol, aby sa stala homogénnou. Hovorím o zdravých senioroch, ktorí sú schopní učiť sa nové veci, učia sa techniky, ako si napríklad lepšie zapamätať telefónne číslo...

Ako?

Telefónne čísla rozdeľujeme do trojíc, do dvojíc alebo vzostupne, zostupne, používame pritom známe dátumy, letopočty. Je to doslova priekopnícka práca, ale keď ten pravý „grif“ nájdu, skutočne si tie čísla lepšie pamätajú. Potom je dôležité, aby naučenú techniku používali v bežnom živote.

Toto je pre zdravých seniorov. A čo tí, ktorí majú už problémy s pamäťou?

V skupine osôb s Alzheimerovou chorobou alebo ľudí po mozgovej príhode, sa snažíme o zachovanie kognitívnych schopností a aby sa nezhoršovali. Vďaka tréningu si udržiavajú schopnosti čítať a písať, rozprávať s porozumením, ale aj sa tešiť a byť spokojní. Často sú takíto pacienti v rodine „chránení“, odsúvaní doslova na druhú koľaj, pretože už veľa vecí nedokážu urobiť. Pritom stačí málo, nechať ich tvoriť ďalej svoj príbeh.

Ako je to s našou pamäťou dnes, v časoch, keď sa používa množstvo technických vychytávok, ktoré nám umožňujú nedržať v pamäti veľa faktov?

Určite s  rýchlou dobou pamäť trpí. Siahneme po mobile, keď potrebujeme aktuálny dátum, využívame možnosť zaznamenať si termíny stretnutí, návštevy lekárov atď. Vďaka bohu za tieto možnosti, pretože sme denne zavalení množstvom informácií, nepamätáme si pre nás dôležité veci. Ale mozog má zaujímavú vlastnosť – zaujmú ho pikošky, zaujímavosti a tie si pamätáme.

Nemyslím si však, že vďaka množstvu technických vymožeností máme horšiu pamäť. Uvedomme si, že v stredoveku ľudia za celý život dostali toľko nových informácií ako človek dnes za pár dní. Takže využívajme tieto pomôcky, aby sme boli informovaní a múdrejší.

Čo by ste teda poradili seniorom, aby zabúdali čo najneskôr?

Dôležitý je aktívny denný režim a pohyb vonku v prírode, pretože ten aktivizuje a okysličuje mozog. Vhodné je čítanie a odporúčam, aby si ľudia robili poznámky z toho, čo prečítali, stačí pár viet, ale podstatných. Môžu si ich zapisovať do denníka. Potrebná a súčasne príjemná činnosť je stretávanie sa s ľuďmi, s ktorými môžeme diskutovať, vymieňať si názory, robiť logické uzávery. Práca v záhradke nás udržuje v mentálnej aj fyzickej kondícii. Dôležité je zaujímať sa o novinky, nezakrývať svoju lenivosť tým, že už to nie je pre nás starších. Pre podporu pamäti je vhodná joga prstov. Stimuluje pravú aj ľavú hemisféru mozgu. Na záver pripomeniem mladším: rozprávajte sa so svojimi starými rodičmi o ich minulosti. Aj s tými príbuznými, ktorí trpia demenciou. Dozviete sa o ich mladosti, o histórii, oni budú znovu prežívať prerozprávané udalosti, budú spokojní, že to niekoho zaujíma a vy sa veľa dozviete. Keď tu už nebudú, nebudete sa mať koho spýtať. Pamäť má zmysel vtedy, keď si ju niekto pamätá.

 

Správna odpoveď k obrázku: Tri gaštanové kone

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!