Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2020 16:19 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Škandál na internáte v Bratislave: Zahraniční študenti s COVID-19 zorganizovali žúrku, vážne dôsledky!

Vedenie vysokoškolských internátov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave pristúpilo k mimoriadnym kontrolám dodržiavania opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a internátneho poriadku.

Sú reakciou na incidenty v noci zo stredy (14. 10.) na štvrtok, presnejšie na večierok, ktorý zorganizovali zahraniční študenti s potvrdeným ochorením COVID-19.

Hovorkyňa UK Lenka Miller spresnila, že viacerí zahraniční študenti, pochádzajúci prevažne zo Španielska, boli v priebehu minulého týždňa pre potvrdené ochorenie COVID-19 umiestnení do internátnych izolačných izieb. "Niektorí z nich opakovane ignorovali pravidlá karantény a na dvoch izbách zorganizovali večierok pre ďalších jedenásť osôb. Niektorí z účastníkov boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, ďalší zatiaľ nemali ochorenie potvrdené," dodala Miller. Vzhľadom na vážnosť situácie musel personál internátov privolať aj policajnú hliadku a kontaktovali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave.

Vo štvrtok má RÚVZ rozhodnúť o karanténe pre všetky osoby, ktoré sa na stredajšom hromadnom stretnutí zúčastnili. "Po skončení nariadenej karantény vedenie internátov všetkých trinásť osôb z internátu okamžite vylúči a navrhne disciplinárne konanie na fakultách, na ktorých títo študenti študujú," uviedla Miller. "O incidente budeme informovať aj domovské univerzity študentov a zastupiteľské úrady," dodala. Vzhľadom na okolnosti postúpia hygienici konanie voči týmto osobám príslušným policajným zložkám na ďalšie vyšetrovanie.

 

Miller zdôraznila, že na internátoch naďalej platia sprísnené protiepidemické a bezpečnostné pravidlá vrátane úplného zákazu návštev medzi izbami a dodržiavanie nočného pokoja. Vedenie Univerzity Komenského opätovne vyzýva všetkých študentov, ktorí ostali na internátoch, aby dodržiavali internátny poriadok, nariadenia štátnych orgánov a ÚVZ SR.

UK v Bratislave prešla od 5. októbra 2020 na dištančnú výučbu a navrhla študentom bývajúcim na internátoch, aby sa na zvyšok semestra odsťahovali výmenou za 100-percentú zľavu z poplatku za november a december. Univerzita sa však rozhodla udržať internáty v prevádzke s ohľadom na študentov, ktorí sú vo vážnej sociálnej či rodinnej situácii a nemajú kam ísť, ako aj s ohľadom na študentov končiacich ročníkov, ktorí absolvujú povinnú prax, ako sú napríklad študenti lekárstva. Na internáte Družba ostalo 350 ubytovaných a v Mlynskej doline 1 200 ubytovaných.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!