Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2020 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoj imunitný systém v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej. Aróniu ZAMIO pestuje v BIO kvalite a v období koronavírusovej pandémie firma ZAMIO zažíva skutočný „boom“, nakoľko účinky arónie na zdravie a celkové posilnenie imunity sú naozaj výnimočné.

Arónia čiernoplodá je u nás menej známe ovocie so špecifickou chuťou s vysokým obsahom fytonutrientov, ktoré majú priaznivý účinok na ľudské zdravie. Arónia obsahuje veľa vitamínov, medzi najvýznamnejšie patria vitamín C, B1, B2, B6, niacín, kyselina pantoténová, betakarotén a vitamín E. Je bohatá na minerálne látky a stopové prvky: železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, sodík a jód. Aróniové antioxidanty predstavujú hlavne vitamín C a polyfenoly (antokyány, fenolové kyseliny, flavanoly, flavonoly a taníny). Čerstvé plody arónie majú z ovocia najvyššiu antioxidačnú aktivitu. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov (niekoľkonásobne viac ako baza čierna, čučoriedky, černice) má významné zdravotné benefity, či už v prevencii ako aj v liečbe civilizačných ochorení. Taktiež šťava z arónie vykazuje najvyššiu antioxidačnú aktivitu spomedzi nápojov bohatých na polyfenolické zlúčeniny, dokonca štyrikrát vyššie ako brusnicový džús, čučoriedková šťava a červené víno.

Existuje mnoho štúdií naznačujúcich, že konzumácia vysokého množstva ovocia bohatého na antioxidanty znižuje riziko určitých druhov rakoviny. Výsledky experimentov in vitro preukázali, že arónia mala pozitívne účinky a môže byť používaná ako výživový doplnok v niektorých prípadoch rakoviny. Ďalšie štúdie preukázali účinné brzdenie rastu nádorových bunkových línií prsníka, krčka maternice a hrubého čreva pri konzumácií Aronia melanocarpa.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Látky obsiahnuté v arónii priaznivo pôsobia na kardiovaskulárny systém, regulujú hladinu cholesterolu, regulujú krvný tlak, taktiež významne posilňujú imunitný systém, priaznivo pôsobia na lymfatický systém, zmierňujú opuchy, harmonizujú hormonálny systém, pomáhajú pri liečbe reumatických ochorení a dny. Arónia detoxikuje organizmus, vychytáva ťažké kovy, zmierňuje a lieči anémiu, priaznivo pôsobí na žalúdok nakoľko má gastroprotektívne účinky. Priaznivo pôsobí pri ochoreniach pečene, obličiek a zápaloch močových ciest. Má výrazné antivirotické, antibiotické, antimykotické a protizápalové účinky. Má vysoký obsah jódu, ktorý priaznivo pôsobí na činnosť štítnej žľazy. Pomáha pri zápaloch, rôznych kožných ochoreniach a ekzémoch. Arónia má vysoký obsah luteínu, ktorý priaznivo vplýva na zrak. Je vhodná pri liečbe šedého a zeleného zákalu očí. Aróniu je vhodné užívať aj na prevenciu Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Vďaka prirodzenému obsahu sorbitolu je arónia v rôznych formách vhodná aj pre diabetikov. Pri dlhodobej konzumácii aróniovej šťavy a iných aróniových produktov boli zistené pozitívne účinky na metabolické parametre vrátane glukózového a lipidového profilu. Plody arónie účinne zlepšujú metabolizmus glukózy, takže sa zdajú byť dobrou voľbou pri liečbe cukrovky. Taktiež sú bohatým zdrojom antokyánov, ktoré sú účinnými antioxidantami a blahodarne vplývajú na imunitný systém.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Pri problémoch s cievami sa odporúča aróniu rozhodne vyskúšať, nakoľko sa v nej nachádza vysoký obsah bioflavonoidov, hlavne rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na pevnosť a pružnosť ciev. Taktiež chráni vitamín C pred oxidáciou, čím zvyšuje jeho efektivitu. Rutín z plodov arónie sa dokonca extrahuje na výrobu liečiv.

ZAMIO má v ponuke aj ďalšie produkty so zdravotnými benefitmi

ZAMIO má okrem 100%-tnej šťavy z BIO arónie v ponuke aj ďalšie výrobky a to sušené plody, čaj, džem, sirup alebo obľúbený smoothie prášok, ktorý predstavuje alternatívnu možnosť zaradiť aróniu do svojho jedálnička. Výlisky z arónie, z ktorých sa BIO aróniový prášok vyrába, obsahujú najvyššie množstvo antioxidačných látok. Výsledky ukázali, že výlisky majú omnoho vyššiu antioxidačnú aktivitu ako plody alebo šťavy, nakoľko je v nich najvyššia koncentrácia antioxidantov.
Pre zaujímavosť sa v 1g aróniového prášku nachádza tak veľké množstvo antioxidačných látok ako je obsiahnutých v 11 citrónoch.

I keď sa ZAMIO špecializuje hlavne na výrobu 100% šťavy z BIO arónie, spracováva i ďalšie ovocie a zeleninu s významnými zdravotnými benefitmi: rakytník, čierne ríbezle, bazu čiernu, lesné čučoriedky, morušu, brusnice, maliny, černice, cviklu.

Ovocie je spracované lisovaním za studena, preto sa ZAMIO šťavy vyznačujú svojou intenzívnou chuťou. Nakoľko má arónia mierne kyslasto-natrpklú chuť, pre deti je v ponuke aj kombinácia BIO Arónia-BIO Jablko alebo BIO sirup Arónia.

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Ďalším veľmi zdravým ovocím, z ktorého firma ZAMIO vyrába 100%-tnú BIO šťavu je rakytník.
Rakytník rešetliakový je unikátne ovocie bohaté na vitamíny A, B, D, E, F, K, P, aminokyseliny a mastné kyseliny - omega 3, 6, 7 a 9, flavonoidy (vrátane kvercetínu), triesloviny a mnohé ďalšie dôležité bioaktívne látky.
Rakytník a arónia

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

O prírodných produktoch s pozitívnymi biostimulačnými účinkami od firmy ZAMIO viac na stránkach www.zamio.sk, www.bioaronia.sk alebo www.zdravestavy.sk. Info linka : 0915 947 950

Otvoriť galériu
Zdroj: ZAMIO

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?