Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.10.2020 11:14 | Správy | Domáce správy

Voda naďalej spôsobuje problémy, hasiči sa nezastavia: Zachraňovali muža, ktorý uviazol na moste

Na Slovensku pretrváva povodňová situácia, vyhlásené sú vo viacerých oblastiach rôzne stupne povodňovej aktivity.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Správca vodných tokov podľa jeho slov monitoruje situáciu v teréne. Vzhľadom na zvýšené vodné stavy zatiaľ nebol určený rozsah povodňových škôd ani zabezpečovacích prác.

"V niektorých prípadoch spolu so splachmi pôdy z okolitých polí a dotokov z povrchových vôd spôsobili záplavy a s tým spojené vyhlasovanie stupňov povodňovej aktivity," priblížil SHMÚ. V teréne mal správca vodných tokov od stredy (14. 10.) viac ako 180 vodohospodárov a 60 kusov techniky. Použil ďalších 3500 jutových vriec a 100 ton piesku.

SHMÚ na svojom webe upozorňuje, že naďalej platí výstraha tretieho stupňa pred povodňami. Aktuálne ju vydal pre deväť okresov na Slovensku, a to Skalica, Senica, Topoľčany, Partizánske, Bánovce nad Bebravou, Prievidza, Revúca, Rožňava, Košice-okolie - Hornád. Vo viacerých regiónoch platia výstrahy prvého a druhého stupňa.

Hasiči naďalej pomáhajú pri odstraňovaní dôsledkov povodní v Košickom kraji

Hasiči naďalej zasahujú pri udalostiach spojených s povodňami, ktoré v uplynulých dňoch postihli aj východné Slovensko. Ako pre TASR povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Košiciach, v teréne pomáhali počas uplynulej noci aj vo štvrtok dopoludnia.

"Hasiči aktuálne zasahujú v Jasove, v Moldave nad Bodvou aj v Čani, ide o odčerpávanie vody. V Kostoľanoch nad Hornádom ide o evakuáciu. Jeden muž uviazol na odľahlom mieste, voda ho odrezala," povedal s tým, že hasiči vyrazili na miesto s člnom.

 

Brehy: Dobrovoľní hasiči pracovali celú noc, voda poškodila aj miestnu cestu

Príslušníci Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) Brehy museli celú noc odčerpávať vodu, ktorá na troch miestach zaplavila záhrady. V obci po dlhej noci ostala poškodená aj cesta, ďalšia komunikácia je zaplavená a neprejazdná. Starosta Brehov Juraj Tencer pre TASR potvrdil, že ešte v stredu (14. 10.) podvečer vyhlásil tretí stupeň povodňovej aktivity a obec aktuálne čaká na pomoc profesionálnych hasičov.

Profesionálni hasiči majú DHZ pomôcť s odčerpávaním vody v zatopených lokalitách, obec pritom v noci musela použiť aj ťažkú techniku. Po upchatí priepustu jedného z miestnych potokov ostala poškodená aj miestna komunikácia. "Zo všetkých okolitých svahov vyrážajú pramene vody, navyše dnes hlásia ďalší dážď a zem už nie je schopná žiadnu vodu absorbovať," poznamenal Tencer.

Ešte počas stredy sa voda z Hrona dostala aj na cestu III. triedy medzi Brehmi a obcou Rudno nad Hronom. Polícia musela cestu uzavrieť, starosta potvrdil, že komunikácia je naďalej neprejazdná. Podľa dát Slovenského hydrometeorologického ústavu dosahuje aktuálna hladina Hrona v obci výšku 424 centimetrov. Od utorkového (13. 10.) vyhlásenia druhého stupňa výstrah pred záplavami v okrese Žarnovica tak stúpla o viac ako dva metre.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok