Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.10.2020 20:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Lekári jej bolesť zubov neriešili: Hrozivé následky zanedbanej diagnostiky!

Študentka Nicole Kowalski (28) z Los Angeles zostala bez zubov potom, čo jej v roku 2018 diagnostikovali rakovinu slinných žliaz. Celé mesiace sa sťažovala na bolesť v čeľusti, ktorú jej zubný lekár nepovažoval za dôvod na obavy.

Podľa britského portálu Daily Mail bol na základe röntgenového vyšetrenia študentke zistený nezhubný nádor na hornej čeľusti. Po počiatočnej liečbe sa však ukázalo, že nádor bol rakovinotvorný a bolo ho treba okamžite liečiť.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Nicole po liečbe zostal trizmus – bežnejšie známy pod názvom kŕč žuvacieho svalstva - a teraz môže otvoriť ústa iba na pár milimetrov. Po rokoch trápenia konečne dostala nový obturátor - typ protetického držiaka - ktorý nahrádza zuby, o ktoré prišla.

Kalifornská študentka dostala bolesti zubov v júni 2017, ale potom, čo jej zubný lekár povedal, že sa netreba ničoho obávať, svoju obavu nepovažovala za dôležitú. Bolesť však pretrvávala ďalších šesť mesiacov.

 

„Začalo to bolesťou zubov. Zubár mi povedal, že sa nemusím ničoho obávať, ale počas nasledujúcich šiestich mesiacov sa bolesť stupňovala a šírila sa do celej čeľuste a tváre. Bolesť bola taká intenzívna, že som nemohla spať." hovorí Nicole.

Po bezsenných nociach vyhľadala lekársku pomoc a následne bola liečená na infekciu dutín, no napriek tomu bolesť stále pretrvávala. Počas jej ďalšej návštevy u zubára röntgen odhalil, že v Nicolinej hornej čeľusti chýbala časť kosti. Zubár poslal Nicole k orálnemu chirurgovi, ktorý jej vytiahol zadnú stoličku a vykonal biopsiu.

„Biopsia odhalila, že mám nezhubný nádor. Nachádzal sa v pravej hornej čeľusti, a tak som podstúpila chirurgický zákrok na jeho odstránenie.“ Nicole podstúpila čiastočnú maxilektómiu, ktorá trvala takmer dve hodiny. Počas chirurgického zákroku jej boli odstránené štyri zuby a dostala protézu, ktorá jej zakryla dieru v ústnom podnebí a nahradila jej zuby, čo umožnilo Nicole jesť, piť a rozprávať. „Keď som však opäť navštívila lekára, zistila som, že diagnóza nebola správna, a že v skutočnosti mám rakovinu slinných žliaz,“ poznamenala.

Rakovina nebola pre rodinu Nicole niečim novým. Diagnostikovaní boli traja z Nicoliných starých rodičov a dve tety, no napriek tomu bola Nicole šokovaná a zničená, keď počula diagnózu - najmä vzhľadom na jej vek. Nasledujúcich 30 dní sa liečila ožarovaním.

Takéto liečby majú celý rad vedľajších účinkov a u Nicole sa vyvinul trizmus, ktorý obmedzuje jej schopnosť otvárať ústa. Nicole môže otvoriť ústa iba do deviatich milimetrov a denne musí cvičiť čeľusť, či navštevovať logopédiu.

Napriek intenzite liečby bolesti u Nicole pretrvávali a lekári zaznamenali posun v umiestnení jej zubov. V decembri 2019 CT vyšetrenie odhalilo, že sa rakovina vrátila a Nicole odumrela čeľustná kosť.

Bolo potrebné vykonať chirurgický zákrok, pri ktorom jej odstránili tvrdé a mäkké podnebie ako aj ďalších sedem zubov vrátane Nicoliných predných zubov. Nicole tak podstúpila ďalších 30 dní radiačnej liečby na liečbu recidívy rakoviny.

Nicolin osobný život bol taktiež ťažko skúšaný, keďže jej desaťročný vzťah sa náhle skončil po tom, čo jej partner jedného dňa oznámil, že si myslí, že si už navzájom nerozumejú.

V auguste 2020 dostala Nicole pozitívne výsledky a teraz už čaká na novú protézu. Nicole je dnes šťastná, že našla lásku vo svojom novom partnerovi Ericovi, ukončila bakalársky stupeň vysokej školy a môže sa naplno venovať magisterskému štúdiu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kic

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
V parlamente nastala minúta ticha: Uctili si tak obrovskú tragédiu spred 109 rokov
Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Aktualizované
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu