Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.10.2020 15:24 | Správy | Zahraničné správy

Zasiahli neskoro! Komisia kritizovala nedostatky pri riešení nákazy v rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl

Skutočnosť, že lyžiarske stredisko Ischgl v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, uzatvorili príslušné úrady až 12. marca, bolo "z epidemiologického pohľadu" nesprávne.

K tomuto záveru dospela nezávislá odborná komisia vo svojej správe zverejnenej v pondelok, ktorá sa týka krízového manažmentu v čase vypuknutia koronavírusovej pandémie. Informovala o tom stanica ORF.

Šesťčlenná komisia od júna na dovedna štyroch zasadnutiach vypočula 53 ľudí a preskúmala 5798 strán podkladov. Cieľom 300-stranovej správy je poučiť sa z chýb, uviedol predseda komisie Ronald Rohrer na tlačovej konferencii v Innsbrucku.

Stredisko Ischgl zavrelo svoje brány až 13. marca, a to napriek tomu, že britské či iné európske médiá už v januári a vo februári informovali o prvých nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 v Tirolsku. Miestne úrady čelia kritike za to, že na výskyt nákazy zareagovali príliš neskoro a nezaviedli dostatočné opatrenia.

 

Komisia odborníkov zistila, že všetky rozhodnutia prijali miestne úrady z vlastnej iniciatívy a bez nátlaku tretích strán. Pod veľkým časovým tlakom však v tejto bezprecedentnej krízovej situácii dospeli v okrese Landeck k "závažným nesprávnym úsudkom".

Zodpovední postupovali síce "spočiatku rýchlo", keď začali s rozsiahlym testovaním a dohľadávaním kontaktov nakazených osôb po tom, čo sa na Island vrátili dovolenkári, ktorí sa koronavírusom infikovali práve v stredisku Ischgl. Ak by tamojšie orgány priebeh nákazy vyhodnotili správne, malo podľa správy komisie dôjsť 8. marca k zatvoreniu pohostinského podniku Kitzloch v Ischgl a v priebehu 9. marca malo byť nariadené ukončenie prevádzky lanovky, skibusu a uzatvorenie všetkých barov v tomto lyžiarskom stredisku, ako aj zákaz zhromažďovania ľudí.

Tirolské úrady boli 5. marca upovedomené, že návrate z Ischglu do vlasti bolo na koronavírus pozitívne testovaných 14 Islanďanov. Keďže sa na palube lietadla z Mníchova do Reykjavíku 29. februára nachádzala osoba, ktorá sa už predtým nakazila v Taliansku, predpokladali miestne úrady, že dovolenkári sa neinfikovali v Tirolsku, ale až v lietadle.

Ako "správne" hodnotí komisia ukončenie lyžiarskej sezóny vo všetkých tirolských strediskách 14.-15. marca. Naopak za "nesprávne" považuje informácie tirolskej spolkovej vlády z 5. a 8. marca, ktoré uvádzali, že možnosť nákazy v Tirolsku je "málo pravdepodobná". Organizácie cestovného ruchu, ako aj samotní hostia sa totiž pri zvažovaní rizika v danej oblasti vo veľkej miere riadia práve odporúčaniami jednotlivých spolkových krajín.

Komisia taktiež kritizovala i prístup kancelára Sebastiana Kurza, ktorý oznámil zavedenie karantény v Paznauntale a vo Svätom Antone bez dostatočnej komunikácie s tamojšími predstaviteľmi, čo viedlo k chaotickému a rýchlemu odchodu mnohých zahraničných dovolenkárov. Úrady mali podľa komisie zabezpečiť "kontrolovaný manažment odchodu" z lyžiarskych stredísk, ktoré zasiahol koronavírus.

Kritike sa nevyhlo ani rakúske ministerstvo zdravotníctva, ktoré podľa komisie nezverejnilo prepracovaný pandemický plán a nepreverilo, či je možné zastaraný epidemiologický zákon z roku 1950 uplatniť na turistické oblasti, pričom navyše nebol upravený na okolnosti zvýšenej mobility súčasnej doby.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona