Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.10.2020 18:30 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Myslela si, že na takú diagnózu je mladá: Kráska si zdrvujúcu správu vypočula v 31 rokoch

Kaz Foncette (34) bojovala proti rakovine prsníka až dvakrát. Parochne, ktoré jej ponúkli počas chemoterapie, ju natoľko šokovali, že založila charitatívnu organizáciu, ktorá má pomôcť ženám ako ona, aby sa opäť cítili normálne.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Takmer každý, koho Kaz stretne, komentuje jej krátke, žiarivo ružové vlasy. Jej sa to ale páči a cíti sa lepšie a istejšie ako kedykoľvek predtým.
Aj keď teraz má svoje vlastné vlasy, ružová parochňa, ktorú mala na sebe počas liečby rakoviny prsníka, zmenila jej vzhľad. Strata vlasov ju prinútila uvedomiť si, aké dôležité je mať prístup k peknej parochni. To ju inšpirovalo v pomoci ďalším pacientom s rakovinou, ktorí čelia rovnakému problému, uvádza Mirror.

Kaz mala 31 rokov, keď sa jej život navždy zmenil. Mladá žena bola vydatá a žila bezstarostným životom, dokonca si chcela založiť rodinu. Začala ale pociťovať bolesť v oblasti pŕs. Pri svojpomocnej kontrole si nahmatala hrčku. Už vtedy tušila, že pravdepodobne čelí rakovine, ale diagnóza o štyri týždne neskôr, v máji 2017, bola pre ňu stále obrovským šokom a nemohla uveriť tomu, že má rakovinu prsníka, pretože si myslela, že je na také niečo príliš mladá. Pred niekoľkými rokmi podľahol rakovine prsníka aj otec jej manžela Matthewa, preto preňho bolo zdrvujúce dozvedieť sa túto správu.

Po testoch mladej žene povedali, že má jeden z najagresívnejších typov rakoviny prsníka. Choroba sa rozšírila aj do lymfatických uzlín. Kaz potrebovala chirurgický zákrok na odstránenie hrčky a chemoterapiu. 

 

Myšlienka na chirurgický zákrok bola pre ňu desivá a keď započula slovo chemoterapia, spanikárila. Nevedela si predstaviť, že by bola plešatá. jej dlhé, tmavé vlasy boli jej pýchou a radosťou. Preto prvá vec, na ktorú sa spýtala, bola, či stratí vlasy. Okamžite sa zaujímala o možnosť nosiť parochne. Zdravotná sestra sa prehrabala v škatuli a vytiahla parochňu, o ktorej povedala, že ju môže dostať. Kaz bola zhrozená. Bola to lacná parochňa ako na Halloween, nevhodná pre niekoho v jej veku.

Kaz pochopila, že tieto parochne sú určené pre staršie ženy, nie pre ženy ako ona. Navyše boli lesklé a objemné, vďaka čomu bolo zrejmé, že ide o parochňu. To všetko jej pridávalo k úzkosti zo straty vlasov. Nakoniec po dlhom výbere kúpila v špecializovanom obchode parochňu z prírodných vlasov v hodnote 400 libier (441 eur).

Chcela takú, ktorá by vyzerala ako jej vlastné vlasy, aby sa mohla cítiť znova ako ona. Po experimentovaní s viacerými strihmi a farbami si nakoniec vybrala žiarivo ružovú parochňu. Jej liečba rakoviny bola vyčerpávajúca, ale snažila sa zostať pozitívna. Na oddelení začala počúvať srdcervúce príbehy o pacientoch, ktorí si nemohli dovoliť parochňu, alebo ako ona chceli takú, ktorá by viac zodpovedala ich veku.
Jedna slobodná mama si nemohla dovoliť zaplatiť poplatok za parochňu z nemocnice v hodnote 75 libier, pretože musela živiť dve deti, a preto nosila šatky. V podobnej situácii boli aj dôchodci.

Kaz nezniesla myšlienku, že pacientom nebol poskytnutý prístup k niečomu tak dôležitému pre ich blaho, a tak začala zbierať finančné prostriedky cez GoFundMe. Nakoniec si založila svoju vlastnú charitu Wigs For Heroes a pomáha pacientom vo fakultnej nemocnici North Middlesex, kde bola liečená.

Doteraz sa jej podarilo vyzbierať 20 000 libier (22 000 eur), ktoré budú pacientom ponúknuté na nákup parochní. Dúfa, že táto služba sa dostane aj do iných nemocníc v chudobných oblastiach. Uvedomuje si, že sa to môže zdať malicherné, keď ide o prežitie, ale pre pacientov s rakovinou je veľmi dôležité mať parochňu, vďaka ktorej sa budú cítiť lepšie.

Akonáhle jej vlasy dorástli zhruba na tri centimetre, zafarbila si ich na ružovo. Cíti sa tak veľmi dobre. Šesť mesiacov po tom, čo sa doliečila, sa jej rakovina vrátila. Rakovina bola na úplne rovnakom mieste, ale tentoraz podstúpila mastektómiu spolu s chemoterapiou. Bolo to veľmi náročné, ale teraz je Kaz vďačná, pretože rakovina ustúpila a práve oslávila rok, odkedy je zdravá.

Počas druhej chemoterapie Kaz o vlasy neprišla, stále však venuje svoj čas pomoci druhým, ktorí bojujú s problémom straty vlasov. „Nikto z nás nevie, čo prinesie budúcnosť, ale pre mňa je najdôležitejšie zostať pozitívna a milovať život,“ dodáva Kaz.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pku

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje