Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2020 10:12 | Správy | Zahraničné správy

Česko je v počte nakazených na vrchole: Od pondelka by mali opäť fungovať tieto opatrenia

Od pondelka by sa v Česku mali na dva týždne ďalej sprísniť opatrenia, ktorými chce vláda zbrzdiť šírenie koronavírusu.

Zatvorené budú pamiatky, divadlá a kiná, zákaz bude platiť pre koncerty a výstavy a tiež pre športovanie. Obmedzené budú návštevy v nemocniciach a na úradoch. Na druhý stupeň základných škôl sa vráti výučba na diaľku. Zástupcovia vlády varovali, že ak obmedzenia nepomôžu, môžu sa zostriť. Vzhľadom k tomu, že za piatok pribudlo rekordných 8618 prípadov choroby, môžu sa opatrenia meniť už na začiatku budúceho týždňa. Premiér Andrej Babiš (ANO) nevylúčil ani Lockdown, teda uzavretie krajiny ako v jarnej vlne epidémie.

Protiepidemické opatrenia v SR sa po letnom útlme chorobe covid-19 sprísňujú od začiatku septembra. Dôvodom sú narastajúce počty chorých. Denné prírastky nakazených boli v tomto týždni niekoľkokrát rekordné, rastú počty hospitalizovaných s koronavírusom, pacientov s vážnym priebehom choroby a úmrtia. Nové obmedzenia sa podľa hygienikov vždy prejavia až s časovým odstupom.

Z kultúrnych inštitúcií sa musia v pondelok zatvoriť galérie a múzeá, ľudia nebudú môcť navštíviť hrady, zámky a podobné kultúrne objekty, hvezdárne a planetáriá. Zakázané sú púte, predstavenia cirkusov a varieté a tiež kongresy a veľtrhy. Účasť na vnútorných náboženských podujatiach bude obmedzená maximálne na desať ľudí, doteraz bol limit 100 účastníkov.

 

Vláda opatrením zrušila voľnočasové i profesionálne aktivity športovcov. Týka sa to aj prvej futbalovej ligy a hokejovej extraligy, ktoré sa mohli hrať bez divákov. Tréningy a zápasy boli povolené s rešpektovaním kvóty 130 ľudí. Výnimku z nových pravidiel môžem dostať len medzištátne stretnutia a akcie, odohrať by sa mali podľa ministra zdravotníctva Romana Prymula (za ANO) domáce zápasy futbalistov Sparty a Liberca v Európskej lige.

Sprísnenie postihne tiež školskú výučbu. Na druhom stupni základných škôl sa od pondelka bude učiť prezenčne polovica detí, zvyšok na diaľku. Po týždni sa žiaci vystriedajú. Pre žiakov nižšieho stupňa osemročných gymnázií to ale platiť nebude. V základných umeleckých školách bude len individuálna výučba. Zatvorené zostanú prevádzkarne záujmových krúžkov pre deti okrem školských družín. Na výučbu on-line prejdú vysoké a stredné školy v celej SR, doteraz v niektorých regiónoch fungovali normálne. Výnimky budú ďalej platiť pre praktickú výučbu.

Podobne ako doteraz nebudú platiť žiadne obmedzenia pre materské školy. Na prvom stupni zostáva prezenčná výučba s povinnosťou nosenia rúšok na chodbách a zákazom spevu.

Zakázané budú od pondelka tiež návštevy v nemocniciach, domovoch dôchodcov a ďalších zariadeniach sociálnej starostlivosti. Výnimku budú mať rovnako ako doteraz návštevy u maloletých pacientov alebo otcovia pri pôrode. Úrady budú pre verejnosť otvorené len dva dni v týždni vždy na päť hodín.

Nová sprísnenie protiepidemických opatrení vláda schválila vo štvrtok, niektoré z nich zaviedla hneď od piatku s platnosťou tiež do 25. októbra. Reštaurácie a krčmy musia zatvárať najneskôr o 20:00, pri stole môžu byť maximálne štyria ľudia. Rovnako ako v kluboch alebo na diskotékach v nich platí zákaz živej hudby a tanca. Do štvrtka bola zakázaná prevádzka pohostinstiev medzi 22:00 a 06:00 a pri stole mohlo byť šesť ľudí.

Od piatku museli tiež zatvoriť posilňovne, fitness centrá, vnútorné bazény, kúpaliská a zoologickej záhrady. V obchodoch a prevádzkach služieb sa môžu zákazníci zdržiavať v skupinách maximálne po dvoch ľuďoch aspoň v dvojmetrových rozostupoch. Výnimku majú rovnako ako pri stole v reštauráciách členovia jednej domácnosti. Prevádzkovatelia obchodných centier museli vypnúť bezdrôtové pripojenie k internetu, aby sa tu neshlukovali študenti stredných škôl, kde bola zrušená prezenčnej výučba.

Ekonomické straty spôsobené vládnymi obmedzeniami by mali podnikateľom nahradiť podporné štátne programy. Podľa premiéra Babiša by mali byť tentoraz cielenejšie ako na jar, štátna pomoc by tak mali dostať hlavne nejzasaženější odbory.

Vláda chce novými opatreniami predísť zahlteniu zdravotného systému pacientov s COVID-19. Zároveň plánuje uvoľniť lôžka v nemocniciach presunom hospitalizovaných zo sociálnych dôvodov do hotelového ubytovania. Ako náhradu za nakazené zdravotníkmi chce kabinet povolať medikov a Prymula požiadal o pomoc pri epidémii zdravotníkov, ktorí pracujú v iných profesiách.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Aktualizované
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku