Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2020 18:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Svojím dielom chcú ľudom ukázať strašidelnú realitu: Títo pacienti s koronavírusom si prešli peklom!

Ľudia, ktorí sú dlhodobo nakazení ochorením Covid-19 priznali, že sa cítia ako „zdravotne postihnutí“ a kvôli svojej práceneschopnosti aj finančne odkázaní na pomoc iných.

Producenti Anouk Curry a Ali Hobbs vytvorili na platforme YouTube krátky film, Covid-19: Nevypovedaný príbeh. Informuje o tom portál Daily Mail. V ňom pacienti opisujú príznaky, ktoré mali po tom, čo sa infikovali novým typom vírusu Sars-Cov-2.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Od žalúdočných problémov, cez bolesti hlavy a silnej letargie až po pocit, že čochvíľa dostanú infarkt. V Anglicku zriaďujú rehabilitačné kliniky na liečbu tisícok pacientov, ktorí ochorením Covid-19 trpia dlhodobo. Tí však predstavujú iba jedno percento všetkých pacientov. A tento podiel sa ešte znižuje, keď sa vezme do úvahy každý, kto nebol pozitívne testovaný alebo si neuvedomil, že ochorel.

Osobný tréner Dan Scoble (22) z Oxfordu prezradil, že sa teraz cíti horšie, ako keď sa prvýkrát nakazil koronavírusom pred štyrmi mesiacmi. Bojí sa, že sa jeho stav nikdy nezlepší. „Je veľmi ťažké vysvetliť, čo vám je, pretože sa toho deje toľko, že neviete, s čím začať,“ vysvetlil Dan. „Posledných osem rokov som každý týždeň strávil päť až sedem hodín robením veľmi intenzívneho kardia,“ uviedol. „Som chorý už štyri mesiace a povedal by som, že sa teraz cítim horšie ako počas prvých dvoch týždňov."

 

Výkonný riaditeľ Národnej zdravotnej služby v Anglicku, Simon Stevens, oznámil, že dlhodobým Covid pacientom bude ponúknutá odborná pomoc na klinikách po celej krajine. Zároveň naznačil, že by mohlo ísť o desaťtisíce a potenciálne státisíce pacientov. Producenti Anouk aj Ali sa rozhodli nakrútiť film po tom, čo sami štyri mesiace bojovali so zákernou chorobou. Šesť týždňov po zverejnení filmu bol Dan štyrikrát prijatý do nemocnice, pretože mu zlyhali pľúca. „Existujú tisíce takých, ako ja. Ľudia v mojom veku, ktorí nevedia, že to na nich môže mať takýto zlý vplyv. "

Ďalší pacient, Tony Mann (30), povedal, že medzi jeho príznaky patrili aj závraty a dezorientácia. Pandémia spôsobila jeho rodine obrovskú finančnú záťaž. „Moja žena pracovala v miestnom domove starostlivosti, ale z práce musela odísť, aby sa mohla starať o mňa. Teraz máme veľké finančné problémy,“ uviedol. 

Učiteľka jogy Charlie Mountford Hill, ktorá zpravidelne chodila do posilňovne, tvrdí, že aj ona už od marca trpí žalúdočnými problémami, bolesťami hlavy a silnou letargiou. „Bol to strašný polrok. Plný výletov po nemocniach, stretnutí s lekármi, frustrácie. Bez odpovedí a bez podpory.“ 

Matka piatich detí Charlie (37) z Milton Keynes povedala, že jej život sa navždy zmenil, keď sa všetky jej deti nakazili. Dve z nich ochoreli na koronavírus v marci, zdalo sa však, že zvyšným trom deťom sa vyhýbal. Približne o mesiac neskôr však všetkých päť z nich začalo prejavovať príznaky Covid-19, od kožných vyrážok až po extrémne krvácanie z nosa a hnačky. 

V článku zverejnenom v British Medical Journal minulý mesiac napísala skupina 39 lekárov o ich boji s Covidom. Vyzvali na ďalší výskum. Sir Simon uviedol, že tento rok bude investovaných 10 miliónov libier do zriadenia špeciálnych kliník v každej oblasti v Anglicku, aby poskytovali komplexné služby v oblasti fyzického a duševného zdravia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lykožrút trápi oblasť už dlhší čas.
Aktualizované
Živelná pohroma na Slovensku sa rozširuje: Mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších okresoch
75. výročie Hudby Ministerstva vnútra SR v SND.
Foto
ODMENA za podporu prezidentského kandidáta? Majk Spirit šokuje: Mohol som si PEKNE privyrobiť!
Aktualizované
Kysučan Tomáš zažil hrozivý útok medvedice: V okrese vyhlásili mimoriadnu situáciu!
Mikuláš Černák (57) bol v 90. rokoch obávaným bossom.
Foto
Návrat bossa do Telgártu?! Černáka môže súd prepustiť na slobodu: Reakcie miestnych vás prekvapia
Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.
Rozruch na rezorte zdravotníctva: Obmedzená činnosť! Čo sa tam stalo?
Ilustračné foto
Počasie na Slovensku sa zblázni: Hrozí príchod SNEHU? Na toto by ste sa mali pripraviť!
Ilustračné foto
Aktualizované
Akčné ráno v Bratislave: Vodičov na ceste prekvapila brána! Vyrazili ju zlodeji, ktorí... Tomu nebudete veriť
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Jágr ostro kritizuje pomery v českom hokeji: A bude ešte hrať?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.
Foto
Grúňova († 81) manželka o hodinách hrôzy: Dráma pred prevozom do nemocnice! Čo sa dialo na JIS?
Psík preskočil múr, pod ktorým je prázdnota.
Foto
Venčili psa na hrade Špilberk, zviera sa rozbehlo a... Prešiel im mráz po chrbte, už bolo neskoro!
Ilustračné foto
Má Čína svojich špiónov v Nemecku? Veľvyslanectvo posiela drsný odkaz: Prestaňte!
Luxemburčan má rád dobré podniky.
Ďalší škandál problémovej hviezdy: Koniec Gersona v Slovane?