Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Slovenský biochemik vyvinul test na Covid-19: Tajná minulosť špičkového vedca!

Pomáha štátu! Slovensko dostane ako dar ďalších 100-tisíc PCR od vedcov zo spoločnosti MultiplexDX Pavla Čekana.

Deje sa tak v dobe, keď máme za sebou rekordný prírastok 1 184 nakazených novým koronavírusom. Tento známy slovenský biochemik mal možnosť v živote spolupracovať s mnohými vedeckými esami. Zároveň je však mužom mnohých tvárí a len málokto vie, že v minulosti bol primášom, ale aj účastníkom islandskej SuperStar. Na vývoji testov na odhalenie koronavírusu spolupracovali vedci okolo Pavla Čekana so Slovenskou akadémiou vied.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Títo odborníci pomohli nezištne Slovensku už počas prvej vlny pandémie. Podľa premiéra Igora Matoviča sa týmito 100-tisíc PCR testmi bude testovať v štátnych laborató riách a vo verejných inštitúciách a mali by teda vydržať približne 3-4 týždne. „Oproti testom, ktoré sme vyvinuli počas prvej vlny, sú novšie testy citlivejšie a dokážu s vysokou pravdepodobnosťou eliminovať falošné pozitivity a negativity,“ uviedol na tlačovke biochemik Pavol Čekan.

Vedec s veľkým srdcom

Na Slovensko sa vrátil Pavol Čekan po 20 rokoch strávených v zahraničí. Vo firme, ktorú založil na Slovensku, pracujú na vývoji diagnostiky pre rakovinu prsníka. Druhá divízia sa zaoberá práve PCR testmi, ktoré dokázali za necelé tri mesiace pretaviť od nápadu až po certifikát produktu na trh.

 

„V tomto prípade máme už dokonca dva testy, ktoré majú HVD certifikát a môžu byť bežne používané v diagnostických certifikovaných laboratóriách a zároveň pracujeme aj na diferenciálnom teste na chrípku a COVID-19,“ upresnil biochemik pre Nový Čas s tým, že v zálohe majú ešte jednu novinku - metódu Lamp, čo je zrýchlená PCR metóda. „Túžim po jednej veci, aby sme mohli vytvoriť mobilné laboratórium a v podstate vybrať sa na miesta, kde to najviac krajina potrebuje, kde je ohnisko infekcie, a pretestovať čo najviac ľudí za krátky čas,“ prezradil svoje túžby vedec s veľkým srdcom.

 

Vakcína na začiatku roka?

Známeho vedca desí najmä predstava, že koronavírus dokáže vyblokovať zdravotníctvo a dostatočnú pomoc nedostanú napríklad onkologickí pacienti. Aj preto pomáha Slovensku najlepšie, ako vie, hoci testy by vedel predať bez problémov do zahraničia. Pokoj podľa neho nebudeme mať, kým nebude objavená vakcína.

„Čo vieme, tak ruská a čínska vakcína sa už naozaj používajú, Rusi aj Číňania už očkujú ľudí s tým, že preskočili fázu 3. Ale tu je otázna ich bezpečnosť,“ vysvetlil s tým, že podľa neho britské a americké laborátoriá sú už blízko k cielenému výsledku. „Začiatkom budúceho roka tu určite nejaká vakcína bude,“ myslí si vedec.

SuperStar a speváčka Björk

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že 3-násobný otec vysedáva len v laboratóriu, opak je pravdou. Najdôležitejší v živote sú pre neho manželka a jeho synovia. „Môj voľný čas naozaj patrí im a mojej manželke Maríne,“ hovorí a dodáva, že okrem nich je jeho veľkou láskou aj hudba. „Dlhé roky som hral na husliach, bol som primášom v niekoľkých kapelách, aj som spieval a vzal som si manželku, ktorá je bývalou profesionálnou tanečnicou z Pulzu,“ vyznáva sa Čekan.

Jeho spolužiakom bol Ivan Tásler, ktorý zostal pre neho slovenskou jednotkou, a bol aj pri zrode niektorých jeho piesní. Na Islande, kde študoval, sa dokonca prihlásil aj do SuperStar a zoznámil sa aj so známou speváčkou Björk. „Ja som býval asi jednu ulicu od nej, čiže sme sa stretli niekoľkokrát, bavil som sa s ňou o živote, poznal som jej syna,“ dodal sympatický Prešovčan.

Otvoriť galériu

 

Spolupracoval s držiteľom Nobelovej ceny

Pavol Čekan je rodák z Prešova, ktorý po absolvovaní gymnázia odišiel do Veľkej Británie študovať angličtinu. Po roku odcestoval na Island, kde sa rozhodol študovať medicínu, ale pre ťažkosti s angličtinou a s islandčinou si radšej zvolil zmenu odboru a prešiel na biochémiu. Už v tom čase bol veľmi aktívny v publikačnej činnosti, a tak vstup do elitnej vedeckej spoločnosti nenechal na seba dlho čakať.

„Dostal som sa na Rockefellerovu univerzitu, kde som pracoval v tíme prof. Thomasa Tuschla. Pracovali sme v budove Weiss Building, kde som stretol Charlesa M. Ricea,“ hovorí o svojich začiatkoch v USA sympatický Slovák.

Otvoriť galériu


Spoločné projekty

So slávnym vedcom sa Pavol Čekan stretol pred viac ako 10 rokmi. Dohromady ich dala spolupráca na jednom projekte aj spoločný grant. Výskum sa točil okolo pečene a rôznych vizualizácií. „Jedna vizualizácia sa týkala RNA biomarkerov a snažili sme sa zistiť cez vizualizáciu tkaniva, či vieme po transplantácii pečene, že telo transplantát prijalo, alebo nie,“ vysvetľuje vedec s tým, že druhý projekt sa týkal hepatitídy typu C, ktorá je RNA vírusom.

„Bol to jeden z najláskavejších profesorov, akých som kedy v živote stretol. Som nesmierne šťastný, že som mohol byť tak blízko k novému nobelistovi, a srdečne mu gratulujem!“ dodal Čekan s tým, že s ľuďmi z Rockefellerovej univerzity je stále v kontakte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?