Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2020 04:00 | Správy | Domáce správy

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská: V Rusku basa, u nás pocty

Boj za slobodu svojej krajiny nevzdáva!

Predstaviteľka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská (38) vo štvrtok zavítala na Slovensko, kde sa stretla s premiérom Igorom Matovičom (47) a s prezidentkou Zuzanou Čaputovou (47), ktorí ju označili za hrdinku. Zavítala sem napriek tomu, že je v rodnej krajine a v susednom Rusku hľadanou osobou. O čom sa spolu rozprávali? Cichanovská upadla do nemilosti po zmanipulovaných augustových voľbách, v ktorých kandidovala za prezidentku, no opätovne zvíťazil prezident Alexander Lukašenko.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Voľby označila za podvod a odmietla ho uznať za víťaza. Za pravdu jej dali státisíce ľudí, ktorí pre výsledok vyšli do ulíc. Líderka bieloruskej opozície žije odvtedy v exile v Litve a Bielorusko po nej nedávno vyhlásilo pátranie. Pridalo sa aj Rusko. V Bielorusku je stíhaná za to, že z jej iniciatívy opozícia vytvorila Koordinačnú radu, ktorá chce pokojné odovzdanie moci v krajine.

Cichanovská sa na Slovensku stretla s prezidentkou aj s premiérom. Podľa Matoviča je cenné, keď sa ľud postaví diktátorom. „O to cennejšie je, keď sa diktátorovi postavia ženy a postavia sa na čelo boja proti útlaku,“ povedal premiér po stretnutí s tým, že Cichanovská je vzorom pre mnoho žien vo svete i v Európe. Zároveň ju ubezpečil o podpore slovenskej vlády voči bieloruskému ľudu. „Voľby sú vtedy voľbami, keď sú demokratickými. To, čo sa udialo v Bielorusku, demokratické, transparentné a spravodlivé určite nebolo,“ dodal Matovič.

 

Prezidentka Zuzana Čaputová opísala Cichanovskú ako charizmatickú dámu. „My ženy sme silné,“ povedala mi na stretnutí Sviatlana Cichanovská a ja s ňou musím iba súhlasiť,“ skonštatovala Čaputová. Pripomenula, že jej manžel je ešte stále v bieloruskom väzení. „Celý demokratický svet vrátane Slovenska považuje snahu státisícov demonštrujúcich Bielorusov a Bielorusiek o slobodné voľby za oprávnenú. Bitie, zatýkanie pokojne demonštrujúcich ľudí, odmietanie zdravotnej starostlivosti zraneným demonštrantom, vynucovanie odchodov opozičných predstaviteľov z krajiny, to všetko sú praktiky, ktoré ukazujú, že Lukašenkov režim stratil legitimitu a bez násilia voči vlastným obyvateľom si už nevie udržať moc,“ dodala.

Otvoriť galériu

Cichanovská si prejavenú podporu cení. „Veľmi si vážime podporu, ktorú cítime, najmä v podobe študentských programov a humanitárneho koridoru. Za túto podporu sme nesmierne vďační,“ uviedla.

 

Bielorusko nebude nadšené

Alexander Duleba, analytik Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

- V Bielorusku z tejto návštevy nebudú nadšení, to je jasné. Myslím, že Slovensko sa vyjadrilo jasne k situácii v Bielorusku, Lukašenka ako prezidenta neuznávame a pripojili sme sa k sankciám EÚ. Pozícia Lukašenkovho Bieloruska je takisto jasná. Na Cichanovskú bol v Bielorusku vydaný zatykač, ku ktorému sa pridalo aj Rusko. Na druhej strane, ľudia, ktorí sú v Koordinačnej rade v Bielorusku, ktorí chcú zmeny v krajine, budú radi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín
Ulicami Londýna sa preháňali splašené armádne kone.
Foto
FOTO Strach, krv a zmätok! Splašené kone spôsobili v Londýne horor: Ľudí museli odviezť do nemocnice
Princezná bojuje s rakovinou.
Kate sa počas boja s rakovinou dozvedela niečo nečakané: O TOMTO ani len nesnívala!