Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.10.2020 13:27 | Správy | Domáce správy

Umeleckým organizáciám došla trpezlivosť: Prvá pomoc neprišla, Matovičovi adresovali tvrdý list

Prvá pomoc do kultúrneho a kreatívneho priemyslu doteraz neprišla. Upozornili na to zástupcovia umeleckých organizácií v otvorenom liste adresovanému premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO).

V ňom kritizujú, ako sa premiér k danej problematike postavil a tiež to, že ju podľa nich bagatelizuje na úroveň, akoby išlo len o pár umelcov. Vyzývajú ho, aby ich začal počúvať a riešil ich situáciu. Poukázali, že na Slovensku pracuje v kultúrnom a kreatívnom priemysle 220-tisíc občanov, čo je približne deväť percent pracujúcich. Dodali, že približne jedna tretina z nich má v posledných siedmich mesiacoch pokles práce o viac ako 80 percent a niektoré odvetvia o 90 percent.

Kultúrni zástupcovia vo svojom liste uznávajú, že pomoc pre podnikateľov a fyzické osoby bola poskytnutá, ale zároveň dopĺňajú, že z väčšiny opatrení ľudia a spoločnosti z kultúrnej oblasti vypadli. „Drvivá väčšina spoločností nemá prevádzky, na ktoré bola naviazaná pomoc. Väčšina ľudí v našom priemysle sa živí ako SZČO a tí, ktorí sa k sociálnej pomoci dostali, ňou často nepokryjú ani výšku odvodov, ktoré teraz budú musieť doplatiť,“ vysvetlili situáciu. Tiež uviedli, že mnohí z nich nemôžu od 10. marca vykonávať svoju prácu. Veria, že ich objasnenie aktuálnej situácie napomôže ku komplexnému pochopeniu hĺbky problému a k jeho bezodkladnému a rýchlemu riešeniu a vyriešeniu.

Zástupcovia nesúhlasia s tým, že ide o problém v kompetencii Ministerstva kultúry SR (MK SR), keďže presahuje jeho kompetencie. MK SR nie je tým, kto má podľa nich riešiť potrebu kompenzácie jedného celého priemyselného odvetvia. Objasňujú, že ide o medzirezortný problém, ktorý môže vyriešiť iba vláda. Ako ďalej približujú, sú odvetím hospodárstva ako akékoľvek iné, a preto sa dôrazne ohradzujú proti diskriminácii, ktorej sa im dostáva. „Bez aktuálnej pomoci, kompenzácií a bez pomoci v ďalšom období, keďže pracovať naďalej v normálnom režime nebude možné, naše odvetvie na dlhé roky skončí, infraštruktúra a režimy procesov ‚výroby‘, sú už v súčasnosti v rozvrate,“ upozorňujú. Zároveň vyzývajú predsedu vlády, aby ich začal počúvať a riešil ich situáciu.

 

Pod list sa podpísali Hudobná Únia Slovenska, Asociácia hudobných klubov Slovenska, Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, Združenie promotérov a festivalov, Asociácia nezávislých producentov, Slovenská jazzová spoločnosť, Klub nezávislých divadiel ADT, Zástupcovia ticketingových spoločností v SR, BTL Komunikačná asociácia, Združenie vydavateľov a kníhkupcov Slovenska, Súkromné divadlá Slovenska (SDSK), Združenie Súkromných Divadiel Slovenska (ZSDS), Stojíme pri kultúre a rektorka Vysokej školy výtvarného umenia v Bratislave Bohunka Koklesová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!