Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2020 12:32 | Správy | Domáce správy

SNS žiada vládu o vysvetlenie dôvodov aj dôsledkov núdzového stavu: Kritika sa ozýva aj zo strany Smer

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) žiada vládu SR a najmä jej predsedu Igora Matoviča (OĽANO) o vysvetlenie dôvodov aj dôsledkov núdzového stavu pre občanov Slovenska, alebo o prehodnotenie rozhodnutia. Občania majú podľa SNS právo na úplné informácie, čo pre nich tento stav znamená.

"Trváme na tom, aby boli občania upozornení aj na dôsledky, ktoré im vyhlásenie núdzového stavu prináša, hoci sa im nebude všetko páčiť," uviedla SNS. Z uznesenia vlády podľa nej nie je celkom jasný dôvod vyhlásenia núdzového stavu. "Absentujú legislatívne zdôvodnenia a vynárajú sa mnohé nejasnosti," tvrdia národniari. Je podľa nich mätúce, že premiér a vláda povedali iba, že pre občana sa nič nemení, okrem platných nariadení vlády, ktoré sú zakryté odporúčaniami krízového štábu. "Nepovedali však "B", že takáto situácia má aj svoje nepríjemné dôsledky. Napríklad stanovenie vyšších trestných sadzieb za skutky, ktoré sa bežne považujú v spoločnosti za banálne," upozornila SNS.

Výhrady má aj opozičný Smer-SD. Vláda by podľa neho mala zrušiť aktuálne rozhodnutie o núdzovom stave, vyhlásiť ho nanovo s jasnými dôvodmi a uviesť, ktoré ľudské práva sa obmedzujú, a ktoré nie. Ak tak vláda neurobí, Smer-SD avizoval, že sa obráti na Ústavný súd SR, aby preveril možnú protiústavnosť vyhlásenia núdzového stavu.

Na Slovensku od 1. októbra opäť platí núdzový stav v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Platiť má zatiaľ na obdobie 45 dní. Vláde ho odporučil prijať ústredný krízový štáb. Premiér považuje núdzový stav za nástroj potrebný na ochranu života a zdravia v mimoriadnych situáciách, ktoré v jednotlivých oblastiach vzhľadom na pandémiu môžu nastať. Deklaruje, že pre bežného človeka sa v praxi nateraz nič nezmení.

 

V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu, na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia, alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle zákona trvať 90 dní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo