Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2020 12:15 | Správy | Domáce správy
Foto

Ľuboš bol pri rekonštrukcii Trenčianskeho hradu: Ukryl tam odkaz svojej láske, ľudia sú hotoví!

Láska hory prenáša! Múry Trenčianskeho hradu by o tom, veru, vedeli dlho rozprávať.

Povesť o Omarovi, ktorý z lásky k Fatime vykopal v skalnom brale hlbokú studňu, aby ju vyslobodil z rúk zemepána, pozná snáď každý Slovák. Príbeh legendárnych zaľúbencov na tomto čarovnom mieste v uplynulých dňoch ožil opäť. Pre svoju milú tu jeden z majstrov, ktorí rekonštruovali hrad, zanechal symbol lásky, ktorý ukryl v dlažbe.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jeho kamenné srdce sa stalo okamžite hitom medzi návštevníkmi. K studni vykopanej pre oslobodenie svojej milej smerujú každoročne tisíce zaľúbených párov. Príbeh lásky Omara a Fatimy už ale nebude na Trenčianskom hrade jediný, ktorý dýcha neskrotnou láskou. Do histórie sa svojím nezvyčajným počinom zapíše aj Ľuboš z Novej Dubnice.

Ten tu pri rekonštrukčných prácach na južnom opevnení nezanechal len svoj čas a pot, ale aj niečo, čo by vyrazilo dych každej romantickej duši. Do dlažby totiž pre svoju milovanú Natáliu ukryl kamenné srdce. „Bavili sme sa s kolegami, keď som to tam dával, že buď nám to vyhodia, alebo sa budú pri tom fotiť páriky,“ prezradil šikovný majster s tým, že sa spočiatku bál, že jeho symbol lásky vyhodia a nahradia ho iným kameňom.

 

Srdce zostalo

Pri preberaní stavby mal Ľuboš malú dušičku. Nakoniec ale všetko dobre dopadlo a jeho zamilovaný odkaz vsadený do kameňa zostal na svojom mieste. „Potešilo ma, keď to tam zostalo aj potom, a dokonca sa to objavilo aj v súťaži, v ktorej ľudia srdce hľadali. Smiali sme sa aj na tom, že o pár rokov možno budú sprievodcovia hovoriť, že to spravil novodobý Omar pre svoju Fatimu,“ dodal s úsmevom Ľuboš, ktorý necelý týždeň po tom, čo kamenné srdce ukryl v útrobách hradu, si so svojou nastávajúcou povedal oficiálne áno. „Robil som to pre priateľku, že keď tam raz pôjdeme na výlet, keď sa to otvorí, aby to tam našla, že to má odo mňa,“ prezradil a dodal, že svoj výtvor ešte nestihol ukázať svojej vyvolenej.

Na svojho Omara je pyšná

Pre takýto počin by sa rozbúchalo srdce nejednej žene. A inak to nebolo ani u Natálie, ktorá dostala od svojho vtedy budúceho manžela takýto netradičný svadobný dar. „Som na neho veľmi pyšná, brala som to ako peknú a milú pozornosť, ale že sa to až takto dostane medzi ľudí, som netušila. On je veľmi šikovný, vôbec o ňom nepochybujem,“ povedala hrdá mladomanželka. Hoci to spočiatku vyzeralo ako taká milá srandička, absolútne nečakala, že sa to zapíše do histórie hradu. „Nevedeli sme, že sa to až takto posunie. Ešte si to ani neuvedomujem,“ povedala s úsmevom novodobá Fatima Natália.

Príjemné prekvapenie

Nezvyčajný počin prekvapil ale aj potešil vedenie Trenčianskeho múzea, pod ktorého správu hrad patrí. „Keď sme preberali stavbu, pozerali sme dlažbu a len tak so záujmu mi povedali, že skúste tu nájsť srdce,“ prezradil riaditeľ Peter Martinisko s tým, že nový nález ho okamžite zaujal práve preto, že je to pekné, príjemné a našej národnej kultúrnej pamiatke to vôbec neuškodilo. „Je to zaujímavé a návštevníci sa nebudú odteraz obzerať len okolo seba, ale aj pod svoje nohy. Na jednej strane hradu máme príbeh o láske Omara a Fatimy a na opačnej máme dúfam nejakú budúcu vznikajúcu povesť,“ dodal Martinisko.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Marián Michalko, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú