Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Dostal výnimku! Matovič a spol. povolili Medzinárodný maratón mieru: S rúškami a bez Keňanov

V metropole východu sa bude bežať! Po dlhých dňoch neistoty, či sa pre pandémiu koronavírusu uskutoční tento ročník Medzinárodného maratónu mieru (MMM) v Košiciach, padlo definitívne rozhodnutie.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

Maratón bude! Síce za veľmi prísnych hygienických podmienok a s radikálne obmedzeným počtom štartujúcich, ale bude! Aké bezpečnostné opatrenia museli splniť organizátori a aký odkaz má hlavný hygienik pre divákov?

Maratón v Košiciach je tretím najstarším na svete a suverénne najdlhšie sa konajúcim podujatím toho druhu v Európe. Prerušiť sa ho podarilo len raz, a to počas vojny v roku 1940. Aj tento ročník to však mali organizátori nahnuté a pravidlá museli meniť prakticky od vypuknutia pandémie. Kým vlani sa prihlásilo rekordných 14 500 záujemcov, tento rok organizátori plánovali privítať len 4 200 účastníkov.

 

Situácia s počtami nakazených na nový koronavírus sa však odvtedy dramaticky zhoršila a vláda po rokovaniach s konzíliom epidemiológov a odborníkov uvalila na hromadné podujatia ďalšie tvrdé opatrenia. Usporiadatelia košického maratónu sa preto ocitli pred neľahkou úlohou, ako beh s takmer 100-ročnou históriou dotiahnuť do úspešného štartu.

Antigénové testy

Výnimka udelená maratónu prišla ako blesk z jasného neba. Vláda vyšla organizátorom v ústrety s udelením výnimky na použitie antigénových rýchlotestov na COVID-19 pre bežcov. Pomocou tejto metódy vedia účastníkom odobrať vzorky a získať výsledok v priebehu 15 minút s 98-percentnou presnosťou.

Otvoriť galériu
Štart podujatia sa nemení.
Zdroj: archív MMM

„Bežci neprichádzajú do kontaktu s obecenstvom. Budú im robené antigénové testy na COVID. Zároveň však prosím divákov, aby nešli maratón pozerať do ulíc, ale aby si ho pozreli doma v televízii, a tým znížili riziko nákazy,“ upozorňuje hlavný hygienik Ján Mikas pre TV JOJ. Okrem testovania musia bežci podstúpiť ešte jednu tortúru. Na štart sa postavia v rúškach, ktoré budú môcť počas behu odhodiť.

Len domáci bežci

Kým po minulé roky dostávali divákov do varu najmä africkí bežci, tento rok si musia organizátori vystačiť s domácimi. „Maratónska vytrvalosť sa vyplatila a v nedeľu 4. októbra budeme môcť na štarte 97. ročníka Medzinárodného maratónu mieru privítať aspoň 200 maratónskych bežcov,“ informoval riaditeľ MMM Branislav Koniar.

Doplnil, že pre časovú tieseň a pre neisté podmienky museli upustiť od pozvania zahraničných elitných atlétov. Hrozila totiž situácia, že po príchode by museli týchto športovcov po strastiplnej ceste do Košíc poslať domov, čo by bolo z ich strany nekorektné. Preto sa organizátori maratónu rozhodli pre variant pretekov vo formáte slovenského šampionátu, kde sa predstaví domáca bežecká špička.

Nová trať

Prvý maratón sa bežal na trase Turňa - Košice, neskôr medzi Seňou a metropolou východu a v roku 1952 sa dokonca do Košíc bežalo z Prešova. Od roku 1989 sa už beží len v Košiciach, hoci trasovanie ulicami sa niekoľkokrát menilo. Ako prezradil Koniar, pretekať sa bude na necertifikovanej trati, ktorá bude pozostávať z desiatich okruhov s dĺžkou 4,2 km. Okruh bude vytýčený na uliciach Hlavná a Moyzesova ulica. Priestor štartu a cieľa ostáva bezo zmeny,“ doplnil riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru.

Otvoriť galériu
Trať/ maratón
Zdroj: Infografika Nového Času

Preteky v číslach

3. najstarší maratón na svete po Bostonskom a Yonkerskom maratóne a úplne najstarší v Európe.

1924 - V tomto roku sa po prvý raz zišli bežci na maratóne Mieru v Košiciach, 1 víťazom bol pretekár z bývalého Československa Karol Halla.

1980 - Na trať sa po prvýkrát postavili ženy

1989 - Zo Sene sa prvýkrát bežci presunuli na mestský okruh, ktorý bol v ďalších rokoch niekoľkokrát optimalizovaný do dnešnej podoby.

2:07:01 - je najrýchlejší čas v dejinách tohto maratónu a zabehol ho Keňan Lawrence Kimwetich Kimaiyo v roku 2012.

5 víťazstiev - má na konte Nemka Christa Vahlensieck, ktorá je doteraz najúspešnejšou účastníčkou.

Naši elitní bežci sa na MMM tešia

Otvoriť galériu
Marek Hladik
Zdroj: sita

- Bude to pre nás úplne výnimočné. Ešte nevieme, aká bude konkurencia. Na štarte sa uvidí, či budem bežať sám, alebo s niekým, podľa toho aj plánujem rozbehnúť svoje tempo. Som zdravý, tak dúfam, že mi to do nedele vydrží. Viem a rátam s tým, že nám budú robiť antigénové testy na COVID-19 pred štartom, tak dúfame, že každému vyjde test negatívny.

Otvoriť galériu
Gabriel Švajda
Zdroj: tasr

- Tento rok som víťazne odbehol Bratislava maratón a Rajecký maratón, pripravoval som sa aj na košický, keďže sú to majstrovstvá Slovenska. Do poslednej chvíle sme nevedeli, či sa vôbec bude konať. Tento rok mi zrušili už 2 maratóny, na ktoré som sa pripravoval elitne. Som pripravený bojovať o najvyššie priečky, moje ciele sú byť na pódiu v rámci majstrovstiev Slovenska. S testovaním na koronavírus rátam. Osobne sa cítim zdravo a pripravene. Trošku vnímam únavu z tej neistoty.

Otvoriť galériu
Veronika Ľašová
Zdroj: archív MMM


- Veľmi sa teším, ak dostanem možnosť štartovať, MMM je vždy špeciálne podujatie a taktiež moja srdcovka. V prvom rade patrí obrovské poďakovanie organizačnému tímu okolo pána Koniara, že sa im to za týchto okolností podarilo zorganizovať.

Bezpečnosť a pravidlá

- bežci sa na štart postavia v rúškach
- po štarte a pri podávaní športového výkonu si ich môžu zložiť dolu
- na bezpečnosť budú dohliadať okrem bezpečnostnej služby organizátorov aj mestská a štátna polícia
- počet a prítomnosť divákov organizátor nereguluje
- ľudia sa však budú musieť riadiť najnovšou vyhláškou: pri hromadných akciách povinnosť nosiť rúška aj v exteriéri s minimálnymi odstupmi 2 metre

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Jozef († 61) sa zrútil z manipulačného chodníka na betón.
Foto
Jozef († 61) sa zrútil zo 6 metrov na betón: Po páde ešte komunikoval! Ako k tragédii došlo?
Peter Pellegrini
Foto
Hudobníci z ministerstva vnútra oslavovali vo veľkom štýle: Kto robil garde političkám a budúcemu prezidentovi?!
Mikuláš a Harkabus dozorovali prípad vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27).
Foto
Otec Kuciaka († 27) reaguje na nečakaný koniec prokurátorov: Neskrýval sklamanie! Bude to mať veľký vplyv na...
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
 Na proteste proti zákonu o zahraničnom vplyve bolo v Tbilisi vyše 20.000 ľudí.
Foto
Gruzínskom sa ozývajú výkriky skandovania: Desiatky tisíc ľudí vybehlo do ulíc! Situácia je vážna, čo sa tam deje?
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!