Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2020 07:09 | Správy | Domáce správy

Zoznam menej rizikových krajín sa rozširuje: Pozrite, ktoré pribudli

Zoznam menej rizikových krajín sa od štvrtka od 7.00 h rozširuje. Pribudli naň San Maríno, Taiwan a Vatikán.

TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková. Hygienici tento krok zdôvodnili tým, že epidemiologická situácia sa v týchto krajinách v poslednom období vyvíja priaznivo.

Na zozname menej rizikových krajín tak budú Austrália, Bulharsko, Cyprus, Čína, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Grécko, Írsko, Island, Japonsko, Kórejská republika, Kanada, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, San Maríno, Slovinsko, Veľká Británia a Severné Írsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taiwan, Taliansko a Vatikán.

ÚVZ SR ďalej uviedol, že všetky osoby, ktoré od 1. októbra 2020 od 7.00 h vstúpia na územie Slovenskej republiky a ktoré počas predchádzajúcich 14 dní navštívili výlučne krajiny Európskej únie, sú povinné ísť do izolácie v domácom prostredí do získania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19.

 

Opatrenie však má viacero výnimiek, netýka sa osôb, ktoré prídu z menej rizikových krajín, či pendlerov a občanov Slovenska s trvalým pobytom v prihraničných oblastiach do 30 kilometrov. Rovnako napríklad ani pracovníkov v dopravných službách či diplomatov. Presné znenie opatrenia vrátane výnimiek možno nájsť na webe ÚVZ SR.

V prípade, že negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 nedostanú a priebeh izolácie v domácom prostredí je bezpríznakový, táto sa končí dovŕšením jej desiateho dňa. Týmto osobám sa nariaďuje, aby sa najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovali na webe korona.gov.sk/ehranica. Tieto osoby sú povinné počas svojho pobytu na území Slovenskej republiky byť schopné sa preukázať potvrdením o uvedenej registrácii príslušníkom Policajného zboru.

Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 je osoba povinná sa podrobiť najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Po dobu domácej izolácie podľa predchádzajúcej vety sa táto nariaďuje i osobám žijúcim s ňou v spoločnej domácnosti. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 nie je povinné podrobiť sa dieťa do veku troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria a s ktorým má dieťa uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, neurčí inak. Povinnosť domácej izolácie pre deti do veku troch rokov, u ktorých nevzniklo akútne respiračné ochorenie, sa končí ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti.

Alternatívne, k povinnostiam registrácie a izolácie v domácom prostredí musia byť tieto osoby schopné po vstupe na územie Slovenskej republiky preukázať sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky nie starším ako 72 hodín.

Všetky osoby, ktoré od 1. októbra 2020 od 7.00 h vstúpia na územie Slovenskej republiky, pričom počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu, ktorá nie je členom Európskej únie, sú povinné ísť do izolácie v domácom prostredí do získania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Týmto osobám sa súčasne nariaďuje, aby sa najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky registrovali na webe www.korona.gov.sk/ehranica. Tieto osoby sú povinné počas svojho pobytu na území Slovenskej republiky byť schopné sa preukázať potvrdením o uvedenej registrácii príslušníkom Policajného zboru. Opatrenie má rovnako ako v prípade návratu z krajín EÚ výnimky z povinnej karantény.

Tieto osoby sú povinné podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19, a to najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Počas domácej izolácie osôb vstupujúcich na územie SR sú povinné dodržiavať izoláciu v domácom prostredí i osoby žijúce s nimi v spoločnej domácnosti. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 nie je povinné podrobiť sa dieťa do veku troch rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore pediatria a s ktorým má dieťa uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti, neurčí inak. Povinnosť domácej izolácie pre deti do veku troch rokov, u ktorých nevzniklo akútne respiračné ochorenie, sa končí ukončením povinnosti domácej izolácie pre osoby žijúce s nimi v jednej domácnosti.

Za nerešpektovanie opatrení príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohto opatrenia pokutu vo výške do 1000 eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
People Queue for a Night Show at The Moulin Rouge. Paris, France
VIDEO Svetoznámy kabaret prišiel o svoj poznávací znak: Toto mohlo dopadnúť veľmi zle!
ilustračné foto
Americká loď zaznamenala ďalší zostrel: Zabránili zákernému útoku?
Dentist and patient at medical center. Doctor treats a mature man teeth with dental drill. Orthodontist and prosthetics appointment. Hygiene and teeth healthy.
Nočná mora každého pacienta: Chirurg mu natlačil zubný implantát až do... To snáď nie!
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!