Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.10.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Slovensko sa ponára do prísnejších opatrení, Matovič aj hygienici po kritike ustúpili: Čo musíme oddnes dodržiavať

Odvolali, čo sľúbili. Premiér Igor Matovič (47) s hlavným hygienikom Jánom Mikasom ešte v pondelok večer vysvetľovali, že všetky hromadné podujatia sa bez rozdielu rušia.

V utorok prišla vlna odporu zo strany športových klubov, umelcov či cirkví a v stredu už boli na svete iné opatrenia. Matovič vyhlásil, že hygienici napokon povolia na jednom podujatí maximálne 50 ľudí. Vláda tiež schválila núdzový stav pre celé Slovensko, čo jej dáva nadštandardné právomoci. Matovič nové zmenené opatrenie predstavil ešte pred zasadnutím vlády. „Chceme, aby tie podmienky boli pre všetky oblasti rovnaké a nikto si nič nevyčítal - či kultúra športu alebo cirkvi navzájom. V priebehu utorka tak vznikli debaty o snahe obísť systém,“ priznal premiér.

Chceli vraj zabrániť škriepkam, a tak sa dohodli na zmene. „Na hromadných podujatiach bude 50 účastníkov. Keď tam napríklad bude 50 športovcov - športovci plus realizačný tím, čo môže byť plus-mínus pri nejakom zápase, tak budú bez divákov. Keď v divadle budú mať 20 hercov, tak si to môžu doplniť 30 divákmi,“ vysvetľoval Matovič. Tvrdí, že návrh prišiel zo strany hlavného hygienika. „Mne sa zdá so zdravým rozumom,“ dodal s tým, že svadba napríklad nie je hromadné podujatie, a tak, ako avizovali, budú povolené len sobáše, a nie následne hostiny.

Krátko popoludní vláda schválila aj núdzový stav. „Zatiaľ na 45 dní od 1. októbra, t. j. uvidíme, ako sa nám prejavia cestovačky cez Dušičky a následne sa rozhodneme, či pokračujeme, alebo sa budeme môcť vrátiť do normálu ... t. j. máme to spoločne vo vlastných rukách,“ napísal Matovič na sociálnej sieti. Vláde dáva táto situácia možnosti, ako obmedziť určité slobody a práva ľudí. V prvej vlne na jar sa to využívalo najmä v súvislosti so zdravotníctvom.

 

Boli obmedzené dovolenky lekárov, mohli ich presúvať medzi nemocnicami podľa potreby a rýchlejšie obstarávať zdravotnícke pomôcky. Pred Veľkou nocou ho rozšírili a obmedzili napríklad vychádzanie medzi okresmi. Minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že jeho rezortu zjednoduší reakciu na pandémiu. Matovič tvrdí, že sa obávajú cestovania na Dušičky a nevylučuje, že môže dôjsť k opätovnému zatváraniu okresov.

„Záleží od situácie, v ktorej sa budeme nachádzať. Ak budeme na vlne, že zvládame situáciu, tak aj výzvy voči ľuďom budú jemnejšie a voľnejšie. Ak budeme vidieť, že to nemá pod kontrolou, nevylučujeme čokoľvek, priorita sú životy a zdravie,“ povedal. Požiadavka Richarda Sulíka na vyhlásenie núdzového stavu len pre zdravotníctvo bola vraj nereálna. „Ústava predpokladá, že sa vyhlási núdzový stav a potom sa vyhlási mobilizácia pre určité oblasti. V praxi to znamená pre bežného Slováka, že sa nezmení defacto nič. Ideme do ťažkého obodbia a potrebujeme mať v mimoriadnych situáciách určité schopnosti,“ dodal.

Kritiku ohľadne toho, že v pondelok ohlásil niečo iné ako v stredu prijali odbíja: „Najľahšie sa to hovorí ľuďom, ktorí si žijú pohodlný život, majú 8 hod. pracovný čas možno prídu do práce, niečo napíšu alebo urobia, nemajú žiadnu zodpovednosť a potom čokoľvek, čo niekto v čase totálnej krízy spraví, tak hľadajú zámienku, aby mohli kritizovať.“ Núdzový stav schválili aj v Česku. Tam bude platiť len mesiac a chcú ním obmedziť najmä hromadné podujatia.

Operácie budú prekladať

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že sa niektoré operácie či vyšetrenia budú musieť v súvislosti so situáciou okolo nového koronavírusu preložiť. „Dostávame sa do situácie, keď sa potrebujeme zamýšľať nad reprofilizáciou. V nemocniciach sa reprofilizácie začali. V princípe, keď sa reprofilizujú lôžka, ktoré mali slúžiť na liečbu iných typov ochorení, tak sa, žiaľ, budú musieť niektoré odkladné operácie alebo vyšetrenia preložiť,“ uviedol s tým, že sa už reprofilizovala nemocnica v Nitre, čiastočne v Trenčíne, Ružomberku a pripravuje sa aj nemocnica v Poprade.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!