Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2020 15:58 | Správy | Domáce správy

Mimoparlamentné strany považujú prijímané opatrenia za chaotické: Tvrdé výčitky vláde

Viaceré mimoparlamentné strany považujú opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu za chaotické. Privítali by, keby boli systematické, zrejmé a nemali by sa meniť zo dňa na deň.

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) pre TASR uviedlo, že rešpektuje rozhodnutia odborníkov a vyzýva na zodpovedné správanie sa občanov. Plošný zákaz hromadných podujatí však zároveň považuje za neprimeraný a nelogický. Paušálne určenie kvóty 50 účastníkov bez ohľadu na veľkosť priestorov a typ podujatia však považuje za neukončený proces, keďže mu chýba primeranosť a proporčnosť.

"Nové nariadenia musia byť zároveň v primeranom rozsahu sprevádzané kompenzačnými finančnými opatreniami osobitne v oblasti športu a kultúry. Bez tejto podpory výrazné obmedzenia fakticky znemožňujú nielen činnosť, ale aj prežitie mnohých organizácií," uviedol predseda KDH Milan Majerský, podľa ktorého to môže mať za následok rozsiahle sociálne a ekonomické dosahy.

Núdzový stav považujú kresťanskí demokrati za súbor vážnych ústavných oprávnení štátu obmedzujúcich občana. Každé opatrenie by preto malo byť nevyhnutne logické a jasne odôvodniteľné.

 

Predseda strany Spolu Juraj Hipš pre TASR uviedol, že ak majú byť občania zodpovední a pokojní, musí zodpovednosť a zrozumiteľnosť vyžarovať aj z najvyšších predstaviteľov štátu. "Pokoju by prospela rozvaha, jasný plán a pravidelné oznamovanie chystaných opatrení. Občania nepotrebujú vidieť každý záchvev mysle premiéra, ale jasný a zrozumiteľný plán," komentoval.

Slovenská národná strana (SNS) tvrdí, že premiér Igor Matovič (OĽANO) zatiaľ prijal také chaotické opatrenia, na základe ktorých môže na vládu SR a jeho osobu zaútočiť emócia davu. "Asi sa toho v tejto vláde neobávajú alebo im to nedochádza, čo sa deje. Chaos u zamestnávateľov, umelcov, športovcov nemá v novodobej ére Slovenska obdoby," uviedli národniari pre TASR, pričom vyzvali vládu SR, aby občanom vrátila to, čo už zobrala a adekvátne a hlavne rýchlo im kompenzovala ich životné štandardy.

"Vyhlásenie núdzového stavu je legitímnym nástrojom, ktorý umožňuje vláde reagovať na podobne náročnú situáciu, akej v súvislosti s koronavírusom momentálne čelíme," komentovala pre TASR predsedníčka Progresívneho Slovenska Irena Bihariová, pričom doplnila, že vzhľadom na to, že spoločnosť bola doteraz zo strany vlády Igora Matoviča svedkom chaotického a nepredvídateľného zavádzania opatrení, obáva sa, aby neprichádzalo pod rúškom núdzového stavu k ďalším krokom, ktoré budú okrem vírusu likvidovať aj živobytie desaťtisícok ľudí. Zdôraznila, že ľudia potrebujú na svoje ekonomické prežitie jasné a predvídateľné pravidlá, a zároveň prístup k efektívnej a dostupnej finančnej podpore zo strany štátu.

Rovnako aj strana Most-Híd mieni, že aktuálne opatrenia vlády sú zmätočné, chaotické a nepremyslené. "Vláda ich prijíma v línii pokus - omyl, ale krajina nie je pokusným králikom ani stávkovou kanceláriou. Ak ľudia cítia, že o opatreniach vláda nie je presvedčená a ak sú v rozpore s odporúčaniami odborníkov, strácajú dôveru a istotu. Najväčším problémom ostáva, že sú premiérom ad hoc zmenené," komentovala mimoparlamentná strana s tým, že po prvej vlne nového koronavírusu nezabezpečila vláda muníciu na druhú vlnu pandémie. Dodala, že premiér nemá bojovať s občanmi, ale s pandémiou nového koronavírusu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!