Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2020 11:39 | Správy | Zahraničné správy

Merkelová sa stretne s Cichanovskou: Obdivné slová na adresu bieloruských žien

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojho stredajšieho príhovoru v Spolkovom sneme oznámila, že sa čoskoro stretne s hlavnou predstaviteľkou bieloruskej opozície Sviatlanou Cichanovskou.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Informovala o tom agentúra AFP. "Čoskoro sa stretnem s opozičnou líderkou pani (Sviatlanou) Cichanovskou," povedala Merkelová poslancom, pričom ocenila "odvahu" žien v Bielorusku, demonštrujúcich proti sporným výsledkom volieb z 9. augusta, v ktorých si prezident Alexandr Lukašenko zaistil ďalšie funkčné obdobie.

"Keď vidím odvahu žien, ktoré sa objavujú v uliciach a (demonštrujú) za slobodný život bez korupcie, môžem povedať len toľko: obdivujem to a považujem to za skutočne pôsobivé," vyhlásila. Kancelárka zopakovala, že Nemecko neuznáva Lukašenka za víťaza volieb, a odsúdila násilie voči protestujúcim.

 

Merkelová počas všeobecnej rozpravy v Bundestagu apelovala na obyvateľov Nemecka, aby vytrvali a naďalej dodržiavali platné pravidlá, píše denník Die Süddeutsche Zeitung. Nemecko, Európa i celý svet totiž podľa jej slov stoja pred "bezprecedentnou skúškou" a hoci sa krajine doteraz darilo pandémiu zvládať pomerne dobre, s nadchádzajúcim jesenným obdobím je jasné: "Stojíme pred náročnou fázou".

"Momentálne riskujeme všetko, čo sme dosiahli v posledných mesiacoch," varovala Merkelová. Ľudí upozornila na to, že mnohí poľavili z opatrnosti. Kancelárka poukázala na opatrenia, ktoré v utorok schválilo počas videokonferencie 16 spolkových krajín s tým, že je nevyhnutné, aby ľudia tieto opatrenia "prijali a dodržiavali". "Opätovne sa zhoršujúcu situáciu musíme brať vážne," zdôraznila.

"Život, ako sme ho poznali, sa vráti. Rodiny budú znova oslavovať, kluby, divadlá a futbalové štadióny budú opäť plné," prisľúbila Merkelová a dodala, že teraz je potrebné byť trpezlivý, správať sa rozumne a chrániť tak životy. Dôležité je zodpovedné konanie každého jednotlivca, dodala. Nemecko v utorok schválilo obmedzenia počtu osôb na verejných zhromaždeniach a rodinných oslavách, ktoré budú závisieť od počtu nakazených na 100.000 obyvateľov.

Ohľadom blížiacich sa osláv 30. výročia znovuzjednotenia Nemecka Merkelová povedala, že sa podarilo výrazne znížiť rozdiely medzi životnými pomermi v krajinách bývalého východného a západného Nemecka. "Zostávajú však štrukturálne rozdiely. Potrebné je ďalšie úsilie," poznamenala.

Pandémia COVID-19 na poli medzinárodnej politiky podľa Merkelovej ukázala, že "multilaterálna spolupráca je na mnohých miestach pod tlakom". V mnohých oblastiach je potrebné napriek pochopiteľnému úsiliu o suverenitu presadzovať aj medzinárodnú spoluprácu. Merkelová v tom vidí "hodinu Európy".

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pestovatelia zo sadu Dobrý ježko zachraňovali úrodu.
Abnormálne teploty zamávali s prírodou: Spozorované úkazy spravia farmárom vrásky na čele
Vo vozidle museli vysať zeminu, zvyšky jedla aj iné nečistoty
Foto
Veľký test vysávačov do auta! Ktorý sa najviac oplatí? Tu sú výsledky
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?