Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2020 06:11 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Trump a Biden v prvej prezidentskej debate: Nič si nedarovali! Štúdiom lietali drsné urážky

Prvá z troch prezidentských debát medzi republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom, bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom, sa konala v noci na stredu na pôde Case Western Reserve University v meste Cleveland. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Každý z kandidátov dostal šesť otázok v šiestich 15-minútových segmentoch debaty. Otázky, ktoré kládol moderátor večera Chris Wallace zo spravodajskej stanice Fox News, sa týkali nasledujúcich tém: Trumpove a Bidenove záznamy, najvyšší súd, koronavírusová pandémia, rasové protesty a násilie v mestách, volebná integrita, ekonomika.

Išlo o vôbec prvú televíznu debatu týchto kandidátov. Rozprava bola poznačená zreteľným napätím a dvojica sa navzájom často prerušovala.

Biden na začiatku debaty označil Trumpa za "klamára" a vyzval ho, aby "stíchol". "Faktom je, že všetko, čo doteraz rozpráva, je jednoducho klamstvo. Nie som tu však na to, aby som riešil jeho klamstvá. Každý vie, že je klamár," povedal Biden. Trump zaútočil na Bidena slovami: "Na tebe nie je nič šikovného, Joe. Za 47 rokov si nespravil nič."

 

Biden obvinil Trumpa, že zamestnanosť v USA je v súčasnosti nižšia než v čase jeho nástupu do prezidentského úradu pred takmer štyrmi rokmi. "Mal by si sa dať do práce a postarať sa o potreby Američanov, aby sme mohli ekonomiku otvoriť bezpečne," vyhlásil Biden o riešení koronavírusovej pandémie. "Ľudia chcú byť v bezpečí," zdôraznil.

"Počas úradovania tohto prezidenta sme sa stali slabšími, chorľavejšími, chudobnejšími a rozdelenejšími," vyhlásil Biden.

Moderátor sa Trumpa niekoľkokrát opýtal na jeho dane z príjmu, keďže na verejnosť prenikli informácie, že niekoľko rokov neplatil žiadne dane a v rokoch 2016 a 2017 iba 750 dolárov. "Na daniach z príjmu som zaplatil milióny dolárov," uviedol Trump, ktorý ešte nikdy nezverejnil svoje daňové priznania, ako je v uplynulých desaťročiach u prezidentských kandidátov zvykom.

Trump na otázku, prečo by mal byť opäť zvolený, vyhlásil, že ešte žiadny prezident USA nespravil tak veľa pre krajinu ako on. "Ešte tu nebola administratíva, ktorá by mala také výsledky ako moja," povedal Trump, pričom poukázal na ekonomiku, národnú jednotu a vymenovanie konzervatívnych sudcov, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

Prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej hlavy štátu. Ďalšie debaty medzi Trumpom a Bidenom budú 15. a 22. októbra. Debata kandidátov na viceprezidenta prebehne 7. októbra.

Biden sa snažil Trumpa pripútať k téme koronavírusovej pandémie, ktorá si v Spojených štátoch vyžiadala už viac než 200 000 životov, viac než v akejkoľvek inej krajine. Trump mu kritiku vrátil slovami, že ak by bol prezidentom jeho rival, obetí by boli dva milióny. Biden vyhlásil, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta vráti USA do parížskej klimatickej dohody, pričom poukázal na problémy, ktoré klimatické zmeny spôsobujú v jednotlivých oblastiach krajiny.

Debata sa dotkla aj rasovej diskriminácie v USA, pričom Biden obvinil Trumpa, že je "rasista". Trump zareagoval tvrdením, že Biden ako senátor v 90. rokoch odobril kriminálny zákon, ktorý poškodzuje Afroameričanov. "My veríme v právo a poriadok, ale ty nie," povedal Trump. Trump poukázal na svoju podporu medzi policajtmi, zatiaľ čo sa moderátor Bidena opýtal, prečo nevyzval na tvrdšie zásahy počas protestov, ktoré v lete vyústili do výtržností. Biden tieto násilné demonštrácie odsúdil. Trump by podľa vlastných slov priamo neodsúdil belošské rasistické skupiny. "Toto nie je problém pravice, ale ľavice. Povedal by som, že všetko, čo v tejto súvislosti vidím, pochádza z ľavicového spektra," uviedol. Trump spresnil, že je "ochotný" odsúdiť belošské rasistické skupiny.

Biden obvinil Trumpa, že sa nedokáže postaviť Rusku, a amerického lídra označil za "šteňa" ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ja som šiel proti Putinovi nekompromisne a poslal som mu jasný odkaz. Trump je však iba jeho šteňa," povedal Biden. Biden na záver debaty podľa tlačovej agentúry DPA vyhlásil, že bude akceptovať výsledky novembrových volieb bez ohľadu na to, či zvíťazí alebo nie. Zároveň vyzval ľudí, aby išli voliť - osobne alebo korešpondenčne.

Trump ostro vystupuje proti posielaniu volebných lístkov poštou tvrdiac, že sa tak otvára priestor pre manipuláciu. Prezident tiež naznačil, že v prípade svojej prehry nebude akceptovať výsledky volieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose