Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2020 12:00 | Správy | Politika

Prečo Matovičovi radikálne padajú preferencie?! Rázne slová politológa

Rýchly vzostup, strmý pád. Tak by sa dal opísať vývoj preferencií strany premiéra Igora Matoviča (47).

OĽaNO získalo vo februárových voľbách 25 %, no po polroku vládnutia podľa prieskumov preferencií sú síce stále najsilnejšou stranou, no aktuálne ich podporuje už len 18 % ľudí. Najnovšie čísla navyše ukazujú, že strmo padla aj osobná popularita Matoviča a oproti aprílu mu dôveruje až o 16 % menej voličov. Ako si to vysvetľujú politológovia či jeho straníci?

Podľa najnovšieho rebríčka popularity politikov, ktorý v nedeľu zverejnila agentúra Focus, predsedovi vlády Igorovi Matovičovi dôveruje iba 32 % respondentov. Ešte v apríli však v rovnakom prieskume dôveryhodnosti získal premiér 48 %. Dramatický pokles zaznamenali aj preferencie hnutia Obyčajní ľudia. Z volebného výsledku 25 % za 6 mesiacov klesli o 7 %. Matovič za úpadkom popularity vidí cielený útok spojených síl a sprisahanie svojich nepriateľov.

„A teraz sa pozrime na posledných 6 mesiacov na Slovensku z helikoptéry - a vidíme systematický až strategicky prekalkulovaný postup na postupnú demoralizáciu vojska najmä cez dehumanizáciu rozhodujúcich autorít - neustále primitívne posmešky (napr. Marekove kresťanské postoje), strašenie slamenými panákmi (potraty), zveličovanie aj minimálnych zlyhaní, nulová snaha vyzdvihnúť úspechy (hoci sme boli prví v Európe),“ vyratúval Matovič útoky proti vláde na sociálnej sieti a dodal, že túto „vojnu“ sa pokúsi vyhrať.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Nevie komunikovať pod tlakom

Za jedného z kľúčových nepriateľov si vybral aj médiá. „Áno, plne si uvedomujem, že de facto všetky kľúčové médiá sú v rukách oligarchov, ktorým (a ich politickým chránencom) ideme po krku... A tak sa kobercový nálet na mňa či OĽaNO bude len a len stupňovať,“ doplnil v statuse s tým, že „z hĺbky duše netúži byť druhýkrát premiérom“. „Ale kým ním budem zrejme prvý- a poslednýkrát, z bojiska neutečiem,“ dodal. Podľa politológa Tomáša Koziaka sú za pokles preferencií skôr zodpovedné aj podobné statusy. „Matovič nevie komunikovať, keď je pod tlakom. Či je to pri tlačových debatách, na facebooku alebo ako naposledy v pléne parlamentu. Matovič je premiér a mal by komunikovať adekvátne postu, ktorý zastáva,“ vysvetlil politológ.

Pokles sa dal čakať

Viera Žúborová, politologička

- OĽaNO je hnutie, ktoré má veľmi vysoký voličský potenciál, ktorý sa však nepretavuje do stabilnej straníckej štruktúry. Igor Matovič dokázal vypumpovať emócie do takých výšin, že strhol na svoju stranu všetkých voličov, ktorí volia iracionálne na základe emócií, rozhodujú na poslednú chvíľu alebo medzi troma až štyrmi alternatívami. Toto Igor Matovič spravil a tým získal nad 20 % a stal sa premiérom. Ten pokles sa dal očakávať, lebo to nie je ich tradičné voličské jadro, ktoré ich volilo. 

 

Dôveryhodnosť Matoviča

  • február - 29%
  • apríl - 48%
  • september - 32%

 

Čo na to Matovičovi poslanci

Lukáš Kyselica (43)

Otvoriť galériu
Lukáš Kyselica
Zdroj: anc

- Preferencie alebo prieskumy, to je jedna vec, a robota je druhá vec. Ja si myslím, že sa maká a treba to postaviť do tohto svetla. To je vnímanie ľudí, je tam viac spojených nádob, ako sú koronakríza, rôzne opatrenia, zákazy, a to automaticky prináša nespokojnosť obyvateľov.

Jozef Pročko (55)

Otvoriť galériu

- Najviac preferencie oslabil COVID-19, a to je celosvetová záležitosť. Ľudia, ako sú Fico, Kotleba a Pellegrini, zneužívajú túto situáciu. Zo všetkého pozitívneho, čo sa spravilo, robia negatívne, všetky veci obracajú a dehonestujú. A ešte je tu aj Igorova povaha, čo na srdci, to na jazyku, čo mu mnohí vyčítajú. Ale odkedy ho ja poznám, sa vôbec nezmenil. A to je pre mňa dôležité, aby zostal rovnakým človekom, či ho už niekto má rád, alebo nemá rád.

Romana Tabák (29)

Otvoriť galériu

- Vláda je zodpovedná za prijímanie obmedzení, ktoré limitujú každodenný život občanov. Je pochopiteľné, že sa to ľuďom nepáči. Prišli sme do veľmi ťažkých časov, na ktoré sa nedalo pripraviť. Igorovi klesli preferencie pre diplomovú prácu, jeho komunikáciu vo vzťahu k verejnosti a médiám. Osobne by som bola rada, ak by mal vytvorený ďalší profil na facebooku ako premiér. V laždom prípade naďalej ho zastávam a som jeho oporou.

Kristián Čekovský (29)

Otvoriť galériu

- Jedna vec je, čo hovoria prieskumy. Pred voľbami tiež nemalo OĽaNO toľko percent, ako malo nakoniec vo voľbách, čiže je to trocha skresľujúce. Na druhej strane vláda robí dosť veľa - aj v tejto chvíli - nepopulárnych opatrení, ktoré súvisia aj s pandémiou. Pre nás je najdôležitejšie, aby sme počas najbližších mesiacov, a verím, že celých štyroch rokov, splnili to, čo sme ľuďom sľúbili, a to je očista štátu a boj proti korupcii. Myslím si, že tam už vidieť reálne výsledky.

Anna Záborská (72)

Otvoriť galériu

- Ľudia volia strany s tým, že bude lepšie a potrebné, niekedy nepopulárne, kroky vlády sa ich nedotknú. Po krátkom čase prichádza vytriezvenie a pokles preferencií. To je to, čo pozorujeme. Navyše dnes je toto zosilnené koronakrízou a s ňou súvisiacim rastom nezamestnanosti. OĽaNO a premiér samotný, prirodzene, nesú za to v očiach voličov najväčšiu zodpovednosť a prejavuje sa to aj v poklese podpory. To, ako voliči skutočne hodnotia túto vládu, OĽaNO či premiéra, sa dozvieme možno o rok, keď budú za nami relevantné výsledky vládnutia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?